Espanja tai Englanti juhlii EM-areenalla – pistekin olisi Helmareilta hurja temppu

Helmarit hävisi lauantaina Hollannille EM-kenraalissa 0-2. Anna Westerlund ei kuitenkaan kuvia kumarrellut taistellessa pallosta Hollannin ykköstähden Vivianne Miedeman kanssa.

EURO 2022

Espanja tai Englanti juhlii EM-areenalla – pistekin olisi Helmareilta hurja temppu

Kuka juhlii naisten EM-kisoissa? Voiko Suomi yllättää? Tässä katsaus keskiviikkona alkavien EM-kisojen mielenkiintoisimpiin kysymyksiin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.7.2022 | KUVAT All Over Press

UEFA EURO 2022

Näin pelataan

EM-kisat alkavat keskiviikkona 6.7. Englannin ja Itävallan välisellä ottelulla ja finaali pelataan sunnuntaina 31.7.

Kisoissa on mukana 16 maata, jotka on jaettu neljään alkulohkoon. Lohkojen kaksi parasta maata pääsee puolivälieriin, joiden voittajat selviytyvät välieriin ja välierien voittajat finaaliin. Jatkopeleissä pelataan tarvittaessa jatkoaika ja sen jälkeen tarvittaessa rangaistuspotkukisat.

Lohkot

Lohko A: Englanti, Norja, Itävalta, Pohjois-Irlanti

Lohkon suurisuosikki on isäntämaa Englanti. Toisesta jatkoon menijästä tulee kuitenkin kova kilpa, sillä Norja on saanut viiden vuoden tauon jälkeen mukaan joukkueeseensa Ada Hegerbergin ja huipputaitavan norjalaisen paluu on nostanut toiveet tappiin vuonojen maassa. Norjassa puhutaan jopa mitalista ja kaikista hurjimmissa puheissa Heinäsirkat on nostettu jo EM-taistelun mustaksi hevoksi. Mutta älkää unohtako Itävaltaa.

Lohko B: Saksa, Tanska, Espanja, Suomi

Suomi joutuu hurjaan lohkoon, sillä Espanja on yhdessä Englannin kanssa suurin ennakkosuosikki Euroopan mestariksi ja Saksa naisjalkapallon perinteinen suurvalta ja Tanska on mainiossa vireessä selvitettyään muun muassa EM-kisojen karsinnat yhdellä ainoalla pistemenetyksellä 10 ottelussa. Espanja on lohkon suosikki, Tanska ja Saksa ratkaisevat toisen jatkoon menijän ja Suomelle jää kaukaa takamatkalta tulevan yllättäjän rooli.

Lohko C: Hollanti, Sveitsi, Ruotsi, Portugali

Lohkossa on yksi suursuosikki, Hollanti, joka taistelee jopa Euroopan mestaruudesta. Sveitsi ja Ruotsi ratkaisevat kakkossijan kohtalon ja Suomen taakse EM-karsinnoissa jäänyt Portugali joutunee tyytymään jäännösruutuun.

Lohko D: Ranska, Italia, Belgia, Islanti

D-lohkossa on myös yksi selvä suosikki, Ranska. Italia lähtee suurin toivein Englantiin, mutta lohkon varsinainen suolaaja voi olla Dagny Brynjarsdottirin johdolla pelaava Islanti. Islannin pelityyli pitää ottelu tasaisina ja esimerkiksi EM-karsinnoissa, joista meni kisoihin lohkokakkosena, Islanti päästi kahdeksassa ottelussa viisi maalia. Belgiallakin on oma saumansa.

Suosikit

EURO2022

Lauren Hemp (11) on Englannin talismaani. Beth Mead on hyvä säestäjä.

Englannin etuna on se, että kisat pelataan ja sillä on kotiyleisön hurja tuki takana. Joukkue on kypsymässä muutenkin parhaaseen ikäänsä ja sen kruunaavat muutamat maagiset pelaajat Manchester Cityn Lauren Hempin johdolla.

Espanjan vahvuutena on se, että joukkueen rungon muodostavat voittamaan tottuneet Barcelonan pelaajat. 23 pelaajan EM-joukkueessa on peräti kymmenen pelaajaa Barcelonasta. Joukkueen kruununa kimaltaa viime vuonna maailman parhaaksi naispelaajaksi valittu Barcelonan Alexia Putellas.

Englannin ja Espanjan mahdollisuuksia parantaa mestaruuteen se, että jos ne voittavat omat lohkonsa, ne ovat eri puolilla kaaviota. Näin kaksikko kohtaisi toisensa aikaisintaan finaalissa.

Haastajat

Englannin ja Espanjan ykköshaastaja tulee kanaalin toiselta puolelta, Hollannista Hollanti on naisjalkapallon supervalta ja sen laadukkaan materiaalin kruunaa Arsenalin kanssa toukokuussa yllättäen jatkosopimuksen tehnyt Vivianne Miedema.

Suomi

Suomi selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen ikimuistoisen viimehetken maalien vauhdittamana. Etenkin Amanda Rantasen kuuluisa voittomaali Skotlantia vastaan jää elämään ikuisesti suomalaisen jalkapallon historiaan.

Suomen EM-karsintalohko oli suotuisa, mutta EM-lopputurnauksen arvonnoissa tuuli muutti suuntaansa. Helmarit joutui kisojen kovimpaan alkulohkoon yhdessä Espanjan, Saksan ja Tanskan kanssa – ja yksi piste olisi mieluinen yllätys.

Anna Siegneul on luotsannut Helmareita vuodesta 2017. Hän ei ole maailman helpoin valmentaja, mikä on näkynyt muun muassa lukuisina muutoksina maajoukkueen taustaryhmissä. Kaikki eivät yksinkertaisesti jaksa Signeulin itsetietoista ja raskasta johtamistapaa.

Signeul on 4-4-2-pelityylin vankkumaton kannattaja. Toinen keskeinen periaate on puolustusvoittoisuus. EM-kisoissa Helmareiden on onnistuttava puolustuspelissä täydellisesti, jotta se voisi pitää ottelun vähämaalisina ja saada sitä kautta mahdollisuuden naarata edes yksi piste. Jos Helmarit avaa peliään yhtään liian innokkaasti, silloin omassa päässä soi jonkun muun maan kansallislaulu kuin Suomen.

Vaikka EM-kisoista jäisikin tyhjä kortti, jo pääsy EM-kisoihin on kova saavutus ja EM-lopputurnauksessa pelaaminen vie suomalaista naisjalkapalloa jälleen askeleen eteenpäin. Tason laajentumista kuvaa se, että EM-kisajoukkueessa pelaa vain kaksi Kansallisessa liigassa pelaavaa pelaajaa, Essi Sainio ja Anna Westerlund. Kaikki muut pelaajat pelaavat jo kansainvälisillä areenoilla – 12 pelaajaa Ruotsissa, kolme Englannissa, kolme Englannissa sekä Katriina Talaslahti Ranskassa, Natalia Kuikka Yhdysvalloissa ja Sanni Franssi Espanjassa.

Seuraa heitä

Alexia Putellas

Alexia Putellas voitti viime kaudella kaiken madollisen niin Barcelonan pelaajana kuin henkilökohtaisesti. Liigamestaruuden lisäksi Barcelona voitti Putellasin johdolla myös Mestarien liigan ja 28-vuotias voitti niin Ballon d’Orin kuin FIFA:n ja UEFA:n vuoden parhaan pelaajan tittelin.

Putellas on tehty siitä mistä Barcelona. Teknisestä briljanssista yhdistetty loistavaan pelinäkemykseen. Putellas johtaa myös Espanjan maajoukkueen peliä – ja voi johtaa sen jopa Euroopan mestariksi.

Lauren Hemp

Manchester Cityn 21-vuotiasta taikuria on verrattua pelityyliltään ja peliälyltään Lionel Messiin. 163-senttinen hyökkääjä löi itsensä lopullisesti läpi päättyneellä kaudella, jolloin hän viimeisteli 29 ottelussa 17 maalia ja antoi 8 maalisyöttöä.

Vivianne Miadema

Arsenalin ehdoton tähtipelaaja ja punavalkean lipun kantaja, joka pelaa hyökkäävän keskikenttäpelaajan ja hyökkääjän kaksoisroolissa. Hollantilainen on erinomainen pelinlukija ja näkijä ja hänen lahjakkuudesta maalin edessä kertoo se, että hän teki päättyneellä kaudella 31 ottelussa 19 maalia. On myös EM-areenalla vahva ehdokas maalikuningattareksi yhdessä Englannin Ellen Whiten ja Ranskan Marie-Antoinette Katoton kanssa.

Oletko tietäjä vai näkijä? LeoVegas järjestää ilmaisen huippukisan naisten EM-kisoista