Shokkikuvio kytee Tottenhamin ja PSG:n kulisseissa – ”Takaisku, muttei katastrofi”

Onko Antonio Conte vielä ensi kaudella Tottenhamin manageri?

JalkapalloValioliiga

Shokkikuvio kytee Tottenhamin ja PSG:n kulisseissa – ”Takaisku, muttei katastrofi”

PSG ja Tottenham ovat kypsyttämässä shokkiratkaisua, joka heittäisi Antonio Conten Pariisiin ja Mauricio Pochettinon takaisin Lontooseen. Jukka Rönkä pitäisi siirto yllättävänä, muttei mahdottomana.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.4.2022 | KUVAT All Over Press

Le Parisien-lehti uutisoi, että PSG erottaisi jo lähipäivinä manageri Mauricio Pochettinon ja hänen tilalleen olisi nousemassa Tottenhamin manageri Antonio Conte. Jukka, voivatko nämä uutiset oikeasti pitää paikkaansa?

Pochettinon erottaminen on ollut selvä asia sen jälkeen, kun PSG putosi Mestarien liigan jatkopelien avauskierrokselle Real Madridille. Kysymys on ollut vain ajankohdasta. Kun PSG varmisti viikonloppuna historiansa 10. liigamestaruuden, arvio lähipäivistä voi hyvinkin pitää paikkaansa.

Toinen viheliäisempi asia on sitten tämä tapaus Conte. Conte nimitettiin Tottenhamin manageriksi marraskuun alussa eli vajaat kuusi kuukautta sitten. Tammi-helmikuussa alettiin spekuloida Conten tulevaisuudella ja Tottenhamin sisältä vuodettiin, että seuran sisällä pidettiin varmana, ettei Conte olisi enää Spursin manageri ensi kaudella.

Nämä spekulaatiot ajoittuivat samaan aikaan, kun Tottenham sukelsi pelillisesti ja tuloksellisesti. Vaikka Spursin kurssi onkin kääntynyt, puheet Conten mahdollisesta lähdöstä eivät ole kadonneet mihinkään. Viime päivinä uutiset ovat kiihtyneet entisestään, kun Manchester United nimitti tulevaksi managerikseen Erik ten Hagin eikä Pochettinoa, joka oli toinen pääehdokas tehtävään.

Mutta voisiko Conte lähteä Tottenhamista jo nyt ja siirtyä PSG:hen, on kyllä melkoinen skenaario. Sanoisin monen muun seuran ja managerin kohdalla, että unohtakaa koko uutinen, mutta tässä on kaksi täysin arvaamatonta muuttujaa – Tottenham ja Conte. Sen lisäksi kuviossa on mukana Pochettino, joka oli Tottenhamin managerina 2014-2019, jona aikana hän nosti Tottenhamin Valioliigan kärkiseuraksi ja luotsasi sen jopa Mestarien liigan finaaliin keväällä 2019.

Mutta jos tämä kuvio toteutuu, niin pitäisin sitä kyllä yhtenä 2000-luvun yllättävimpänä manageriliikkeenä. Kaikista asioista voi löytää järkeä, mutta en tiedä, mikä tässä kuviossa olisi sitä järjellistä osuutta.

Mitkä seikat puoltavat ja mitkä vastustavat tämän kuvion toteutumista?

Aloitetaan PSG:stä. He tarvitsevat uuden managerin ja Zinedine Zidane olisi ilman muuta ykkösvaihto Pochettinon seuraajaksi, mutta Le Parisienin ja muiden ranskalaismedioiden mukaan Zidane haluaisi ottaa seuraavaksi komentoonsa Ranskan maajoukkueen.  Jos PSG ei saa ZZ:iä, Conte on silloin vahva kandidaatti, varsinkin jos hän todellakin on vielä tarjonnut itseään PSG:lle. PSG:n ainoa kriteeri uudelle managerille on, pystyykö hän tuomaan Pariisiin Mestarien liigaan – ja vaikka Conte ei ole koskaan voittanut managerina Mestarien liigaan, häntä kovemmat vaihtoehdot ovat vähissä eivätkä he – Zidane, Pep Guardiola ja Jürgen Klopp – ole todennököisesti saatavilla.

Conte on managerina täysin arvaamaton ja vaikeasti hallittava persoona. Hän on ennenkin nostanut kytkintä, jos asiat eivät ole menneet juuri siten, kuten hän haluaa. Tottenhamissa hänellä on vastassaan samanlainen jäärä, seuran puheenjohtaja Daniel Levy. Tiedot Conten mahdollisesta lähdöstä perustuvat pitkälti juuri siihen, että Conten ja Levyn yhteistyö ei ole ollut helppoa.

Tässä mielessä Conten lähtöhalukkuus voi hyvinkin pitää paikkaansa – ja yhtä lailla myös Tottenhamin halukkuus päästä Contesta eroon. Kysymys ei ole siitä, miten asiat sujuvat kentällä, vaan ne sujuvat kulisseissa.

Kun tähän lisätään se, että Pochettino olisi vapailla markkinoilla, niin ei tämä kuvio mahdoton ole. Vaikka Pochettino sai puoli vuotta Mestarien liigan finaalin jälkeen potkut Tottenhamista, Pochettinon ja Levyn välit ovat edelleen lämpimät ja läheiset. Levy haluaisi ilman muuta Pochettinon takaisin ja Pochettino ja hänen perheensä pitävät Lontoota tällä hetkellä todellisena kotinaan.

Oikeastaan ainoa seikka, mikä ei puolla Conten lähtöä PSG:hen ja Pochettinon tuloa Tottenhamiin, on se, että Conte on alkanut tosissaan muokata Tottenhamia näköisekseen joukkueeksi. Dejan Kulusevskin ja Rodrigo Bentacurin hankinnat tammikuussa olivat – kuten on nähty – contelaiseen jalkapallon täydellisesti istuvia pelaajia. Mutta Conten suhteen mikään ei ole varmaa paitsi epävarmuus.

Vaikuttaako Tottenhamin mahdollinen pääsy ensi kauden Mestarien liigaan Conten ratkaisuun?

En usko. Jos hän haluaa lähteä, hän lähtee – aivan, kuten hän lähti Interistä vuosi sitten Interin voitettua Serie A:n mestaruuden. Siinä eivät mestaruudet ja Mestarien liigat painaneet yhtään mitään.

Oliko Conten lähtö Tottenhamista tässä tilanteessa katastrofi?

Olipa Danilel Levy mitä mieltä tahansa, Conten lähtö olisi Tottenhamille takaisku, muttei katastrofi,  jos ja kun Spurs palkkaisi Conten tilalle Pochettinon. Vaikka Pochettino onkin pidetty ja arvostettu manageri, Conten on voittamisen perspektiivistä eli kaliiperin manageri. On kuvaavaa, että PSG:n liigamestaruus on Pochettinon ensimmäinen titteli hänen valmentajaurallaan. Conte elää sen sijaan vain ja ainoastaan voittamisesta ja mestaruuksista ja vaikka ensimmäiset kuukaudet eivät olekaan olleet helppoja, Tottenhamin pelaamisessa näkyy selvästi Contelle ja Conten menestymiselle tyypillisiä esimerkkejä.

Toki tilanne on siinä mielessä myös Conten kannalta haastava Tottenhamissa, että vaikka kaikkia asiat muuten menisivätkin Conten haluamalla tavalla, Manchester Cityn ja Liverpoolin tason tavoittaminen vie aikaa – ja onko Conte valmis odottamaan ja sitoutumaan N17:ään 2-3 vuodeksi, on hyvä kysymys. Pochettino voi veivata asioita vaikka viisi vuotta, mutta Conte ei niin pitkää aikaa ala odottaa menestystä. Jos hän näkee, että hän ei saa Tottenhamissa sellaisia palikoita, että Tottenham voisi voittaa 1-2 kaudessa Valioliigan mestaruuden, kynnystä hänen lähtemiselleen ei ole.