Everton voi selvitä uhkaavasta katastrofista, mutta sarjanousijalta lähtee pisteitä varmasti

Jarrad Branthwaite pelasi loistokauden Evertonissa, mutta pelaako hän Toffee-paidassa myös ensi kaudella?

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Everton voi selvitä uhkaavasta katastrofista, mutta sarjanousijalta lähtee pisteitä varmasti

Valioliiga on uusien talouskatastrofien kourissa. Sarjanousija Leicester on saamassa pisterangaistuksen jo kesällä ja Everton saattaa joutua myymään parhaat pelaajansa välttääkseen selvitystilaan joutumisen ja uudet pistemenetykset.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.5.2024 | KUVAT All Over Press

Valioliigalla on edessään värikäs kesä ja vielä värikkäämpi syksy. Syynä ei ole niinkään se, mitä kentällä tapahtuu, vaan mitä tapahtuu kentän ulkopuolella.

Valioliiga ottama tiukka linja kulurajoituksiin ja niiden ylityksiin johti jo päättyneellä kaudella pistemenetyksiin Evertonilla ja Nottinghamilla. Evertonilta vähennettiin yhteensä kahdeksan pistettä ja Nottinghamilta neljä pistettä.

Molemmat seurat säilyttivät pisterangaistuksista huolimatta paikkansa Valioliigassa – kiitos sen, että Valioliigan ja Mestaruussarjan välinen kuilu on kasvanut niin isoksi, että sieltä nousevien seurojen on entistä vaikeampi menestyä Valioliigassa.

Nytkin kaikki kolme nousijaa, Burnley, Luton ja Sheffield United, putosivat saman tien takaisin Mestaruussarjaan ja joukkueista paras, Luton, keräsi vain 26 pistettä.

Nousijajoukkueiden pistemäärät olivat kokonaisuudessaan hälyttävän heikkoja.

***

Nyt edessä on samanlainen näytelmä – tosin sillä erotuksella, että ensimmäiset pisterangaistukset ovat tulossa jo kesällä.

Ensimmäisenä tulilinjalla on Mestaruussarjan voittanut Leicester.

Jos Leicester olisi pelannut päättyneellä kaudella Valioliigassa, myös siltä olisi ruksittu säälittä pisteitä. Leicester tuotti kausien 2020-2023 aikana tappiota 215 miljoonaa puntaa, kun Valioliigan kulurajoitusten mukaan seurat saavat tuottaa kolmessa vuodessa tappiota maksimissaan 105 miljoonaa puntaa.

Kaiken lisäksi Leicester ei toimittanut määräaikaan mennessä kaikkia tarvittavia talousdokumentteja.

Leicester vältti rangaistuksen vain siksi, että Valioliigan säännöt eivät päde Mestaruussarjassa, joka on Englannin liigan alainen sarja. Englannin liiga pystyi määräämään keväällä Leicesterin vain siirtokieltoon, mutta siirtokielto koski teknisesti vain sitä aikaa, kun Leicester pelasi Mestaruussarjassa.

Leicester ei pääse kuitenkaan synneistään, sillä sitä odottaa Valioliigassa vuosien 2020-2023 ylityksistä väistämätön rangaistus.

Kysymys ei ole enää siitä, saako Leicester rangaistuksen, vaan miten paljon siltä vähennetään pisteitä.

On puhuttu ennätyksellisen suuresta rangaistuksesta. Se tarkoittaisi silloin 10-15 pisteen rangaistusta, sillä tähän mennessä suurin pisterangaistus Valioliigassa on Portsmouthin yhdeksän pisteen rangaistus kaudella 2009-2010 Portsmouthin ajauduttua konkurssiin.

Jos ja kun rangaistus annettaisiin jo kesällä, silloin Leicester aloittaisi kautensa miinuspisteistä.

***

Eivätkä Leicesterin synnit ja haasteet tähän lopu.

Seurat joutuvat toimittamaan päättyneen tilivuoden luvut Valioliigalle tämän vuoden aikana, ja jos kulurajoitteita on rikottu, mahdolliset rangaistukset annetaan heti vuodenvaihteen jälkeen.

Tämä tarkoittaa Leicesterin kannalta kahta asiaa:

Sen on todennäköisesti pakko myydä ennen nykyisen tilikauden päättymistä kesäkuussa parhaita pelaajiaan, jotta se pysyisi päättyneen kauden osalta kulurajoitusten raameissa ja välttäisi mahdolliset uudet pistevähennykset.

Pelaajien myynnin tarkka puntamääräinen tarve ei ole selvillä, mutta kysymys on todennäköisesti joka tapauksessa useammasta kymmenestä miljoonasta punnista. Esimerkiksi ykistään kaudella 2022-2023 Leicester teki tappiota 89,7 miljoonaa puntaa, vaikka pelasi Valioliigassa.

Toinen seuraus on vieläkin julmempi. Jos Leicester heikentyy kesällä ja sille määrätään sen lisäksi tuntuva pisterangaistus, kysymys kuuluu, miten ihmeessä Leicester voisi säilyä ensi kaudella Valioliigassa?

Ei mitenkään.

***

Toinen vaaravyöhykkeessä oleva seura on Everton.

Evertonin huolena eivät ole vain kulurajoitusten ylitykset, vaan sen omistajavaihdoksen mahdollinen kaatuminen.

Evertonin omistajat sopivat seuran osake-enemmistön myymisestä amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle 777 Partnersille viime vuoden syyskuussa.

777 ei ole kuitenkaan saanut järjestettyä kaupalle vieläkään rahoitusta ja Evertonin pääomistaja Farhad Moshiri on uhannut perua kaupan, jos se ei ole toteutunut toukokuun loppuun mennessä. Nyt ei siis lasketaan enää päiviä, vaan tunteja.

Jos kauppa peruuntuu, Evertonilla on kolme vaihtoehtoa: löytää salamavauhtia uusi ostaja, kaivaa rahat jostakin tai pahimmassa tapauksessa asettaa seura selvitystilaan.

Evertonin ostamisesta on kiinnostunut muun muassa Crystal Palacen vähemmistöosakas John Textor ja pinnan alla uskotaan olevan muitakin ostajaehdokkaita.

Evertonin omistajat pelkäävät kuitenkin, että uutiset seuran mahdollisesta ajautumisesta selvitystilaan hillitsevät ostajien innokkuutta. Moshiri on jyrkästi kiistänyt selvitystilauutiset, mutta se ei ole vakuuttanut kaikkia tahoja.

Ongelmana on myös aikataulu. Jos 777 Partnersin kauppa kaatuisi, Moshiri joutuisi todennäköisesti painamaan paniikkinappulaa ja aloittamaan pelaajien salamamyynnin kesäkuun aikana.

Jo nyt Englannissa puhutaan avoimesti, että Everton olisi valmis – tai oikeammin pakotettu – myymään useita tähtipelaajiaan Jordan Pickfordista, Amadou Onanasta, Jarrad Branthwaitesta ja Dominic Calvert-Lewinistä alkaen.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että muut seurat haistavat veren ja yrittävät hyödyntää Evertonin haastavan tilanteen ostamalla pelaajia pilkkahinnalla.

***

Evertonin tilanne ei kuitenkaan ole vielä toivoton, ainoastaan uhkaava.

Jos se onnistuisi pelaajien myynnissä kesäkuun aikana, se voisi välttää kaikista dramaattisimmat seuraukset. Haasteena on kuitenkin se, että Evertonin pitäisi välttää sekä Valioliigan kulurajoitusten ylittäminen että selvitystilaan joutuminen.

Selvitystilaan joutumisen se voisi välttää parhaiden pelaajien myymisellä ja sillä, Moshiri ja muut omistajat pumppaisivat seuraan lisää rahaa. Valioliigan kulurajoituksissa on kuitenkin määritelty myös se, kuinka paljon seuran omistajat voivat rahoittaa seuraa, joten Evertonia voisi sitäkin kautta uhata pistemenetykset.

Jos Everton selviäisi haastavasta tilanteestaan sillä, että se ylittäisi ainoastaan Valioliigan kulurajoitukset kauden 2023-2024 osalta, tilannetta helpottaisi se, että Everton on jo saanut kausien 2019-2023 aikaisista ylityksistä rangaistuksen.

Mahdollinen rangaistus riippuisi toki ylityksen suuruudesta, mutta esimerkiksi päättyneellä kaudella sen lisärangaistus kauden 2022-2023 ylityksistä oli vain kaksi pistettä.

Selvitystilaan joutuminen tarkoittaisi automaattisesti yhdeksän pisteen vähentämistä saman tien eli teoriassa Valioliigassa voisi olla kauden alkaessa kaksi miinuspisteiltä kauden aloittavaa seuraa.

***

Evertonin tilanne ei ole helppo, mutta sillä on hihassaan yksi valttikortti, jonka arvoa ei voi väheksyä: merenrantaan valmistuva upea Bramley-Moore Dock Stadium, jonne Evertonin on määrä muuttaa vuoden päästä.

Uuden stadionin rakentaminen on ollut Evertonille haastava urakka taloudellisesti, mutta se on myös vakuutena sille, että jos Everton selviää nyt käsillä olevasta kriisistä, sillä on myös tulevaisuutta.

Eikä mitä tahansa tulevaisuutta. Jos Evertonin kurssi saadaan oikaistua myös toiminallisesti Liverpoolin kannattaa alkaa vilkuilla olkansa yli – tai ainakin miettiä, olisiko heidänkin pitänyt rakentaa tuleville sukupolville oma stadioninsa vai hirttäytyä aiempien sukupolvien nostalgiaan.