Evertonin hirttoköyttä löystytettiin, mutta sitä odottaa seuraava pistemenetys

JalkapalloValioliiga

Evertonin hirttoköyttä löystytettiin, mutta sitä odottaa seuraava pistemenetys

Evertonin valitus 10 pisteen vähentämisestä meni läpi ja siltä pudotetaan vain 6 pistettä. Everton ei ole Jukka Röngän mukaan kuitenkaan vielä kuivilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.2.2024

Everton otti maanantaina neljän pisteen voiton, kun sen 10 pisteen saamaa kulunylitysrangaistusta lievennettiin kuuteen pisteeseen. Jukka, onko Everton nyt kuivilla?

Ei vielä. Tämä nyt tullut lievennys oli odotettu, mutta Evertonilla on niskassaan toinenkin samanlainen syyte.

Tämä kevennetty rangaistus koski kolmea tilikautta, joista viimeisin oli kausi 2021-2022. Liigan sääntöjen mukaan seurat saavat tuottaa kolmen vuoden aikana Valioliigan omien sääntöjen mukaan tappiota vain 105 miljoonaa puntaa, mutta Everton ylitti tuon limiitin 19,5 miljoonalla punnalla.

Evertonin epäonneksi sääntöjen muutettiin viime kauden jälkeen siten, että seurat joutuvat antamaan nyt kirjanpitonsa Valioliigalle saman vuoden loppuun mennessä ja mahdolliset ylitykset käsitellään ennen käynnissä olevan uuden kauden loppua eikä kuten nyt, että nyt Evertonia rangaistiin kesään 2022 päättyneen kolmen vuoden ylityksistä.

Evertonin lisäksi myös Nottingham sai tammikuussa saman syytteen koskien viime kautta eli kautta 2022-2023. Valioliiga on luvannut hoitaa molempien seurojen kuulemisen ja mahdolliset valitukset 19. toukokuuta mennessä, jotta tämän kauden lopussa tiedetään, mikä lopullinen sarjataulukko on.

Tästä nyt tulleesta Evertonin lievennyksestä voi johtaa sellaisen päätelmän, että Evertonin seuraava rangaistus ei ole kovin raju. Evertonia on jo kertaalleen rangaistu kahden kauden osalta ja nyt vanhojen syntien päälle lisätään yksi kausi lisää. En olisi yllättänyt, jos Everton selviäisi luokkaa 2-4 pisteen vähennyksellä.

Samoin Nottinghamin rangaistus jäänee suhteellisen lieväksi, ehkä samaan suuruusluokkaan Evertonin kanssa.

Kestävätkö Everton ja Nottingham pistevähennykset, jotta ne eivät putoa Valioliigasta?

Jos Everton saa maksimissaan 2-4 pisteen lisärangaistuksen, silloin Evertonin pitäisi säilyä, samoin Nottinghamin, jos sen rangaistus on Evertonin kanssa samaa luokkaa. Sanoisin, että Nottinghamilla kriittinen raja on kuusi pistettä ja Evertonilla uuden rangaistuksen osalta  6-8 pistettä.

Mitäs meidän ikuisuusaiheellemme eli Manchester Cityn 115 syytteelle kuuluu?

Sinällään ei mitään uutta, mutta jos kuuntelee sitä ääntä, mikä tällä hetkellä lähtee Cityn leiristä ja miten esimerkiksi Pep Guardiola on muuttanut puheitaan, ennusmerkit ovat sellaiset, että Citya odottaa Valioliigasta tiputtaminen.

Korostan, ettei City ymmärrettävästi ole sanonut asiaa julkisesti, mutta puheissa on tapahtunut selvästi sellainen lievä ilmaisutaidollinen muutos, että Cityssa otetaan nyt huomioon myös pahin mahdollinen vaihtoehto.

Auki on vain se, milloin tuomio tulisi. Nyt tiedetään se, että Cityn kuulemistilaisuuden päivämäärä on sovittu, mutta sitä ei ole julkistettu. Todennäköisesti kuuleminen tapahtuu loppuvuodesta.

Ellei City tee jonkinlaista sopuratkaisu, silloin päätös venynee kaikki valitusajat huomioiden pitkälle vuoden 2025 puolelle. Näin City voitaisiin aikaisintaan pudottaa Valioliigasta kaudeksi 2025-2026, mutta siihenkin kannattaa laittaa kauden lisäaika varuiksi.

Olisiko Manchester Cityn tiputtaminen Valioliigasta jalkapalloilullisesti oikea ratkaisu?

Eihän se mikään kaunis luku jalkapallohistoriassa olisi, mutta kirjanpidon systemaattinen väärentäminen ei ole yhtään sen kauniimpaa kuin sopupelit tai muut raskaansarjan sääntörikkomukset. Siksi tässä kohtaa kannattaa mieluummin katsoa Manchester Citya ja kysyä, miksi se on toiminut siten kuten se on toiminut.

Olisi vastuutonta, jos Cityn todettaisiin syyllistyneen tämän mittaluokan sääntörikkomuksiin ja se päästettäisiin kuin koira veräjästä vain siksi, että jalkapallo kärsisi siitä.