F1-kauden kuumimpaan kysymykseen saadaan vastaus kolmen seuraavan kisan aikana

Max Verstappen on valmis iskemään takaisin Barcelonassa.

Formula 1

F1-kauden kuumimpaan kysymykseen saadaan vastaus kolmen seuraavan kisan aikana

Ovatko McLaren ja Ferrari pystyneet tekemään mahdottoman ja kuromaan Red Bullin etumatkan kiinni? Erkki Mustakari vastaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.6.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

 

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että kolme seuraavaa kisaa tuovat vastauksen F1-kauden kuumipaan kysymykseen – siihen, ovatko McLaren ja Ferrari oikeasti pystyneet kuromaan kiinni mahdottomalta tuntuneen Red Bullin etumatkan.

Ennen F1-kauden alkua monet ennustivat Max Verstappenin voittavan jopa kaikki kauden osakilpailut. Kun kautta on ajettu yhdeksän osakilpailua, hollantilaisella on tilillään kuusi GP-voittoa. Yksi kisa on päättynyt keskeytykseen ja Monacossa hän ajoi järkyttävän heikon kuudennen sijan. Kauden kymmenes kisa ajetaan Espanjan Barcelonassa.

Viikonloppuna ajettavan Barcelonan jälkeen vuorossa ovat Itävallan ja Ison-Britannin GP:t.

”Barcelonan radan jokainen kuski tuntee kuin omat taskunsa ja talleilla on riittävästi dataa autojen säästämistä varten.  Tämä kisa tulee pitkälti kertomaan sen, ovatko muut tallit oikeasti saavuttaneet Red Bullia. Edelliset kisat ajettiin erikoisradoilla, mutta nyt ollaan kunnon moottoriradalla. Lopulliset yhteenvedot voi vetää sitten Espanjan, Itävallan ja Englannin GP-kisojen jälkeen.”

Mustakari ei usko, että kukaan voisi tavoittaa Verstappenia enää tämän kauden MM-taistelussa.

”Oleellista on kuitenkin se, pystyvätkö muut tallit haastamaan ja jopa voittamaan Verstappenin loppukauden aikana. Se toisi kisoihin aivan erilaisen latauksen kuin mitä olemme nähneet niissä kisoissa, joissa Verstappen on ajanut maisemaan saman tien. Tämän kauden lähtötelineistä ponnistetaan myös ensi kauteen, joten siinäkin mielessä kysymys kärkitallien välisistä voimasuhteita on polttava. Voisin jopa sanoa, että se tämän hetken kuumin kysymys tallipaikkojen ohella”, Mustakari sanoo.

Vaikka haastajat ovat päässeet iskemään viimeisissä kisoissa, Mustakari pitää Verstappenia kuitenkin Barcelonassa suosikkina.

”Red Bull ei ole sopinut ihan kaikille radoille tällä kaudella ja autossa on ollut myös teknisiä haasteita. Jos sen lisäksi säätötyö ei ole osunut ihan nappiin, se on avannut oven muille kärkitalleille. Barcelonassa virheettömyys auton säädöissä korostuu, sillä kaikki kuskit tuntevat radan erittäin tarkasti ja marginaalit ovat todella pieniä.”

”Barcelonan rata on kuitenkin yksi hollantilaismestarin suosikeista. Siellä ei ole hitaita mutkia, joten rataa kierretään nilkka suorana. Radan luonteesta johtuen Barcelona on voimatallien temmellyskenttä. Uskon Barcelonassa Red Bullin vahvuuteen. McLaren ailahtelee vielä ja Ferrarillakin on ollut erilaisia murheita.”

Varikot ovat kuhisseet viimeisten auki olevien tallipaikkojen täyttämisen lisäksi siitä, mitä Verstappen tekee – jatkaako hän Red Bullilla vai haluaako hän vaihtaa maisemaa, kuten suunnitteluguru Adrian Newey tekee.

”Verstappenin jatkaminen pitkällä tähtäimellä Red Bullilla ei ole mitenkään satavarmaa. Tallinvaihtoon voisi Verstappenin kohdalla vaikuttaa Red Bullin valtataistelu ja erityisesti se, uskooko hän Red Bullin rakentavan suurena muutosvuonna 2026 voittaja-auton.”

”Adrian Newey teki omat johtopäätöksensä ja lähti jo tallista, ja vaikka osaaminen on Red Bullilla muutenkin kovalla tasolla, mikään ei ole varmaa. Jos Verstappen siirtyisi Mercedekselle tai Ferrarille, hän saisi myös unelmien palkkapussin.”