Argentiina vältti katastrofin, mutta ongelmat jäivät ja se estää Messiä kruunaamasta uraansa

Lionel Messi sai viimeinkin murrettua Meksikon muurin 64 minuutin pelin jälkeen.

Jalkapallon MM2022

Argentiina vältti katastrofin, mutta ongelmat jäivät ja se estää Messiä kruunaamasta uraansa

Argentiina voitti Meksikon, mutta sen pelilliset ongelmat ovat niin suuria, ettei Lionel Messi saa urallaan himoitsemaansa kruunua Qatarissa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 26.11.2022 | KUVAT All Over Press

Argentiinan ongelmat jatkuivat Meksikoa vastaan, eikä joukkue tunnu tietävän mitä kentällä tulee tehdä. Tulos 2-0 mairittelee Argentiinaa.

Joukkueen pelaaminen oli täyttä tervanjuontia Lionel Messin toisen puoliajan 1-0 maaliin saakka. Tämän jälkeen Meksiko avasi omaa peliään ja Argentiina pääsi ikään kuin mukaan peliin kentällä lisääntyneen tilan ansiosta.

Argentiinan pelaajat tuntuvat katsovan Messiä ja Messi yrittää epätoivoisesti saada jotain aikaan valumalla huonoille alueille, joissa häntä on helppo puolustaa pallon ja maalin välissä lähes koko joukkueen voimin.

Argentiinalaiset ovat hyvin staattisia pallollisessa vaiheessa ja Meksikon oli hyvin helppo puolustaa ottelussa. Pelistä muodostui painiottelu, jossa hienouksia ei juurikaan nähty. Tällaista kurinalaisesti puolustavaa joukkuetta vastaan tarvitaan taktisesti hyvää peliä, jos halutaan selvä etu ottelussa.

Messi ei ole enää fyysisesti takavuosien vedossa, eikä hän pysty enää vain ottamaan palloa ja menemään kaikista läpi. Näin ollen Messi on laskeutunut meidän muiden ihmisten joukkoon ja on aiempaa enemmän riippuvainen kollektiivin toiminnasta.

Ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin edellistä. Messi on aina ollut riippuvainen kollektiivin toiminnasta. Barcelonan pääosin loistava kollektiivi tarjosi Messille loistavan ympäristön nousta kaikkien aikojen jalkapalloilijaksi. Messi voi olla edelleen loistava pelaaja loistavassa kollektiivissa, mutta mikäli kollektiivi ei toimi hyvin tai on Argentiinan tapaan kohtalaisen heikko taktisesti tälle tasolle, Messikin on isoissa ongelmissa.

***

Mainitsin Argentiinan valmistautumisen MM-kisoihin ja joukkueen kaikkien otteluiden olleen hyvin kevyitä vastustajia vastaan. Nämä ottelut eivät juurikaan valmistaneet joukkuetta näihin kisoihin. Argentiina ei ole ainoa joukkue, joka on saanut tuta MM-kilpailuiden vaatimustason ja sen, miten paljon otteluiden voittaminen vaatii tällä tasolla.

Argentiina on kisoissa yllätetty housut kintuissa, eikä siltä löydy pallollisessa vaiheessa edes perusyhteistyötä pelaajien välillä vaikkapa laidoilla. Messi hakee pallon oikean pakin paikalta ja muut jähmettyvät paikalleen ja katsovat, mitä Messi tekee.

Muut pelaajat myös hakevat Messiä järjettömissä tilanteissa. Nämä tilanteet päättyvät ymmärrettävästi yleensä pallonmenetyksiin. Yksi looginen selitys voi tietysti olla myös ne kovat paineet ja odotukset joukkueella. Tämä pelaajien jähmettyminen kentällä on yleinen seuraus, jos epätoivo iskee.

Toisaalta, jos valmentaja Lionel Scaloni olisi organisoinut joukkueen paremmin ja luonut Argentiinalle selkeän pelitavan, sillä olisi ollut ennen Meksiko-kohtaamista 3 pistettä ja tilanne hallussa.

On uskomatonta, kuinka tämän tason joukkueen peruspelaaminen on näin heikkoa. Argentiina menetti pallon lukemattomia kertoja puskemalla Meksikon tiiviiseen muotoon, sen sijaan, että se olisi etsinyt kaistaa vaihtamalla parempia paikkoja murtautua.

Toisella jaksolla Argentiina sai juuri tällä tyylillä maltilla syötellen painettua Meksikon matalaan blokkiin ja yllätys yllätys, tämä vahva parin minuutin jakso päättyi Messin 1-0 osumaan. Maalin syöttö Angel di Maria, joka pääsi rangaistusalueen nurkille välikaistalle, jossa hän on vaarallinen. Sieltä hän löysi hienolla syötöllä Messin ja myös Messi oli lempialueellaan. Maali oli likimain väistämätön.

***

Vaikka Argentiina menisi lohkosta lopulta jatkoon, ovat nämä MM-kisat valitettavasti päättymässä isoon pettymykseen, ellei joukkue kaiva jotain isoa muutosta tuleviin peleihin ja ala pelata jalkapalloa terveiden periaatteiden pohjalta joukkueena. Puhuin lohkoennakoissani joukkueen leveydestä ja sen mahdollisesta puutteesta.

Näiden kahden pelin jälkeen on puhuttava joukkueen laadusta, jota tietenkin on heikentänyt nämä pelilliset ongelmat. Esimerkiksi yksi eurooppalaisen jalkapallon a-luokan hyökkääjä, Lautaro Martinez, on ollut hämmentävän hukassa MM-nurmella. Vaikka Argentiina saisi näitä pelillisiä lukkoja aukeamaan tämän varmasti henkisesti vapauttavan Meksiko-voiton ansiosta, näyttää siltä, ettei joukkueesta löydy riittävän laadukkaita pelaajia pelaamaan maailmanmestaruudesta.

Jalkapalloileva maailma olisi varmasti isoilta osin halunnut nähdä Messin kruunaavan itsensä kiistattomaksi kuninkaaksi MM-kullan turvin. Nyt tämä onnellinen loppu jäänee meiltä näkemättä ja debatti kaikkein suurimmasta jalkapalloilijasta tulee jatkumaan.