F1-sarjan tarunhohtoisin kisa putoamassa MM-kalenterista – ”Kumartavat vain rahaa”

Kimi Räikkönen pomppasi viimeisen kerran Monacossa ulos F1-autostaan vuosi sitten.

Formula 1

F1-sarjan tarunhohtoisin kisa putoamassa MM-kalenterista – ”Kumartavat vain rahaa”

Viikonloppuna ajettavan Monacon GP:n tulevaisuus MM-sarjassa on uhattu, arvioi F1-toimittaja Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.5.2022 | KUVAT All Over Press

Formula ykkösten legendaarisin kisa, Monacon Grand Prix, on putoamassa ulos MM-kalenterista, ennakoi F1-toimittaja Erkki Mustakari.

Monacon GP ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1929 ja se otettiin heti mukaan formula ykkösten MM-sarjaan vuonna 1950. Kisa on saavuttanut formulaseuraajien keskuudessa tarunhohtoisen maineen, mutta Mustakarin mukaan kisan tulevaisuus on uusien omistajien myötä liipaisemalla.

”F1-oikeuksien nykyinen omistaja, amerikkalainen Liberty Media, kumartaa vain rahaa. He haluavat MM-kalenteriin Miamin kisan kaltaisia kisoja. Miamin kisa oli taloudellinen menestys ja juuri sellaisia kisoja uudet omistajat haluavat ja hakevat. He ovat mukana tässä bisneksessä vain tehdäkseen rahaa. Jonkun radan legendaarisuus ei riitä heille argumentiksi kisan pitämiselle kalenterissa”, Mustakari sanoo.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

”Monaco on muutenkin joutumassa uusien omistajien silmätikuksi. Kisan järjestämismaksu on lähes olematon. Monacon kisan järjestäjät eivät maksa FIA:lle tai F1-kisaorganisaatiolle juuri mitään järjestämisoikeudesta.”

”Kaiken lisäksi puitteet ovat kaukana modernista. Rata on niin kapea, että ohittaminen on lähes mahdotonta ja uudet omistajat haluavat kisoihin lisää nimenomaan ohituksia. Siksi Monacon kisan järjestäjillä olisi edessä jättimäinen haaste, jos radalle täytyisi tehdä paikkoja, joilla ohittaminen olisi mahdollista DRS:n avulla.”

Mustakari on seurannut tiiviisti kansainvälistä keskustelua Monacon GP:n tulevaisuudesta.

”On olemassa ihmisiä, joille kisan pois jääminen F1-kalenterista olisi iso järkytys, mutta racing-ihmiset näkevät toisin. Jos Monacon GP olisi tullut mukaan formuloihin vaikka viime vuonna, se ei olisi koskaan saanut lupaa kisan järjestämiselle.”

Monacon GP:n on voittanut historian aikana kolme suomalaista – Keke Rosberg 1983, Mika Häkkinen 1998 ja Kimi Räikkönen 2005.

Monacon GP ajetaan tulevana viikonloppuna. Kisa on järjestysnumeroltaan numero 79.