Aston Villa löysi kultakimpaleen Barcelonan ulkovaraston perähyllyltä

Philippe Coutinho on pelannut kuusi kertaa Villan avauksessa ja tullut kerran vaihdosta kentälle Valioliigassa. Ja tehnyt näissä otteluissa kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä.

JalkapalloValioliiga

Aston Villa löysi kultakimpaleen Barcelonan ulkovaraston perähyllyltä

Philippe Coutinho on löytänyt jälleen neljä vuotta kadoksissa olleen kosketuksensa - ja se lupaa Aston Villalle pelkästään hyvää.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.3.2022 | KUVAT All Over Press

Philippe Coutinho palasi takaisin Valioliigaan neljän vuoden jälkeen tammikuun siirtoikkunassa. Aston Villa hankki brasilialaisen aluksi kuuden kuukauden lainasopimuksella, jossa on 40 miljoonan euron osto-optio.

Coutinho kohahdutti jalkapallomaailmaa tammikuussa 2018 siirtyessään 135 miljoonalla eurolla Liverpoolista Barcelonaan. Siirtosumma oli Valioliiga-historian suurin, mutta Liverpoolin ratkaisua ihmeteltiin ja arvosteltiin rajusti. Mikä järki oli myydä joukkueen sen hetken suurin tähtipelaaja, jos tavoitteena oli voittaa Valioliigan mestaruus yli 27 vuoden tauon jälkeen?

Liverpoolilla oli kuitenkin järki. Se osti Coutinholla saamillaan rahoillaan tammikuussa 2018 Virgil Van Dijkin ja kesällä 2018 maalivahti Alissonin, ja käytti heidän hankintoihinsa yhteensä 150 miljoonaa euroa. Kukaan ei enää kyseenalaista Coutinhon myymistä ja hänestä saatujen rahojen käyttämistä Van Dijkiin ja Alissoniin.

Coutinholle kävi päinvastoin. Siirto Barcelonaan näytti houkuttelevalta ja järkevältä, mutta osoittautui painajaiseksi. Coutinho ei koskaan kotiutunut Camp Noulle ja hän ehti pelata Barcelonassa neljän vuoden aikana vain 76 sarjaottelua ennen paluuta takaisin Valioliigaan. Coutinhon siirto Aston Villaan oli toinen lainasiirto, sillä kauden 1999–20 hän pelasi lainalla Bayern Münchenissa.

***

Coutinho on pelannut ennen torstai-illan vierasottelua Leedsia vastaan Aston Villassa seitsemän sarjaottelua. Hän on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi joukkueen avainpelaajista ja Villan peliesitykset ja tulokset ovat kohentuneet. Maalin tappiot Newcastlelle ja Watfordille ovat olleet Coutinhon ajan ainoat takaiskut.

Coutinho itse on tehnyt seitsemässä ottelussa kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Hän on laukonut 3.08 kertaa ottelua kohden, mikä on hänelle suhteellisen maltillinen luku. Esimerkiksi Liverpoolissa hän laukoi tehokkaimmilla kausillaan yli 4.2 kertaa ottelua kohden.

Nämä onnistumiset ensimmäisissä peleissä ovat olleet elintärkeitä niin Aston Villalle kuin Coutinholle itselleen. 29-vuotias brasilialaistaituri alkaa näyttää taas pelaajalta, joka pelaa turhia miettimättä hyvällä itseluottamuksella ja sopivassa roolissa.

Sopiva rooli tarkoittaa Coutinhon kohdalla sitä, että hän pääsee antamaan läpisyöttöjä vastustajan linjan edestä ja viimeistelemään keskitystilanteissa toisesta aallosta. Hän on saanut Steven Gerrardilta sopivan vapaat kädet liikkua pallollisessa vaiheessa vastustajan keskikenttälinjan ja puolustuslinjan välissä.

Coutinho on pelannut hyvin yhteen myös keskushyökkääjä Ollie Watkinsin kanssa ja hän on tehnyt hyviä juoksuja vastustajan selustaan.

Ehkä ainoa kysymysmerkki Coutinhon kohdalla on, pystyykö hän konvertoimaan nämä usein kohtuullisten pienten marginaalien peliteot myös jatkossa maaleiksi ja syöttöpisteiksi.

Se on jo nyt selvää, että Villan kaltaisessa hieman pienemmässä seurassa pelaaminen sopiihänelle tässä kohtaa erinomaisesti. Villan pelaaminen rakentuu jo nyt hänen ympärilleen ja Coutinho saa tällaisilla näytöillä toteuttaa itseään jatkossa vieläkin vapaammin.

***

Villan tilanne on muutenkin mielenkiintoinen. Gerrardilla on käsissään lahjakas joukkue, joka voi Coutinhon johdolla pelata todella iloisen kevään.

Sen jälkeen alkaakin sitten mielenkiintoinen jumppa, mitä Villa Parkilla tapahtuu kesällä. Gerrard tuli Villan manageriksi vasta marraskuussa ja vaikka Villa hankkikin tammikuussa Coutinhon, Lucas Dignen ja Calum Chambersin, Gerrardin todellinen rakennustyö on vasta edessä.

Edessä on vaikeita ratkaisuja varsinkin sen suhteen, mitä Ollie Watkinsin ja Douglas Luizin kaltaisille tähdille pitäisi tehdä? Pitäisikö tehdä liverpoolit eli myydä heidät jättisummilla rahoittaakseen joukkueen rakentamista vai rakentaa näiden pohjien päälle uuden ajan Villa?

Yhden ratkaisun pitäisi olla kuitenkin helppo – Philippe Coutinhon lunastamisen 40 miljoonalla eurolla kuuden kuukauden lainasopimuksen päätteeksi.

Coutinho pysyvään kalustoon ja Gerrardin vetovoimalla muutama täsmävahvistus ja ensi kaudesta voisi tulla iloinen kertomus.