F1-tunari ei ole 2000-luvun huonoin kuljettaja – surkein piti itsekin itseään surkeimpana

Nicholas Latifi tutustui Monacossakin radan kaiteisiin.

Formula 1

F1-tunari ei ole 2000-luvun huonoin kuljettaja – surkein piti itsekin itseään surkeimpana

Kuka on surkein F1-kuljettaja 2000-luvulla? Nicholas Latifi on toki podiumilla, mutta häntäkin heikompia kuljettajia on MM-sarjassa nähty.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.6.2022 | KUVAT All Over Press

Williamsin kanadalaiskuljettaja Nicholas Latifi on saanut viikolla vastailla kysymyksiin siitä, jatkuuko hänen uransa F1-sarjassa vielä Kanadan kisan jälkeenkin. Viime kauden maailmanmestaruuden ratkaisun viimeisten kierrosten mällillään Abu Dhabissa pohjustaneen Latifin sopimus ulottuu kauden loppuun, mutta lehtitietojen mukaan Oscar Piastria on jo istutettu Williamsin penkille kesken kauden ja vaihdos saattaa hyvinkin tapahtua heti Montrealin kisan jälkeen.

F1-toimittaja Erkki Mustakari ei ymmärrä, miksi Latifi on ollut mukana sarjassa alun alkujaankaan.

It’s time to start engines! Bet on Formula One at Expekt!

”Latifi on niin surkea kuski, ettei hänen olisi koskaan pitänyt edes päästä ykkösiin. Jos minä olisin ollut tallipäällikkö ja rahaa olisi ollut tarpeeksi, Latifia ei olisi koskaan nähty formula ykkösissä. Latifilla on kuitenkin rikas isä, joka tuo Williamsille miljoonia ja raha on ratkaissut asian”, Mustakari siunailee.

Latifi nimitettiin Williamsin F1-kuljettajaksi kaudelle 2020. Sitä ennen hän oli toiminut tallissa testikuskina.

”Häntäpään tallille kuskin tuomat dollarit ovat tärkeitä. Toinen kanadalainen, Aston Martin Lance Stroll, on vähän samaa kategoriaa, mutta hän on sentään väläytellyt jotain taitoja. Latifilta ei ole nähty taidoista sihaustakaan. Hän ei ole noussut F1-kuskin tasolle.”

Tästä päästäänkin hyvään kysymykseen: Kuka on 2000-luvun surkein kuljettaja formula ykkösten MM-sarjassa. Mustakarilla on Latifin lisäksi kaksi muutakin ehdokasta:

”Latifia voi verrata vuonna 2006 Agurilla neljä kisaa ajaneeseen japanilaiskuskiin Yuji Ideen, joka sanoi itsekin, että taitaa olla huonoin kuski sarjassa ikinä, eikä hän ainakaan kovin paljoa väärässä ollut. Ideltä lähti lopulta F1-superlisenssikin.”

”Toinen johon Latifin ajotaitoja voi verrata, on Haasilta ennen kautta potkut saanut Nikita Mazepin. Venäläinen oli ehkä jopa heikompi kuski kuin nämä kaksi nykyistä kanadalaissankaria, Stroll ja Latifi.”

Mick Schumacherin kohdalla jätän oven vielä hieman rakoselle. Tosin en suurelle rakoselle”, Mustakari naurahtaa.

Kauden yhdeksäs GP ajetaan viikonloppuna Montrealissa. Red Bullin Max Verstappen johtaa kuljettajien MM-sarjaa 21 pisteen erolle ennen tallitoveriaan Sergio Pereziä. Bakussa teknisten ongelmien vuoksi keskeyttänyt Ferrarin Charles Leclerc on kolmas. Hän on jäänyt Verstappenista 34 pistettä. 40 pistettä saalistanut Valtteri Bottas on kahdeksas.