Ferran Sibilan valinnan suurin riski liittyy tekijään, jollaisessa häntä ei ole koskaan testattu

HJK on voittanut neljä Suomen mestaruutta peräkkäin. Pitääkö Farren Sibilan siksi voittaa ensi kaudella myös mestaruus?

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Ferran Sibilan valinnan suurin riski liittyy tekijään, jollaisessa häntä ei ole koskaan testattu

HJK teki rohkean, mutta samalla riskialttiin ratkaisun palkatessaan espanjalaisen Ferran Sibilan uudeksi päävalmentajakseen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 3.11.2023 | KUVAT Juha Tamminen

HJK julkisti perjantaina ensi kauden valmentajansa. Klubin ottaa komentoonsa kaksivuotisella sopimuksella 35-vuotias espanjalaisvalmentaja Ferran Sibila.

Sibillan palkkaaminen on Klubilta kova ja äärimmäisen rohkea ratkaisu, sillä HJK on Sibilalle ensimmäinen valmennuspesti päävalmentajana. Emme tiedä tokikaan HJK:n rekrytointiprosessin kaikkia käänteitä ja syvänteitä, joten siinä mielessä Sibilan valinnan tyrmääminen etukäteen on ennenaikaista. Tilanne on kuitenkin se, että mitä suuremmilla riskeillä korttipöydässä pelataan, sitä suuremmat ovat voiton ja tappion erot.

Sama pätee myös Sibilan valintaan. Jos Sibila onnistuu tehtävässään, hän ja valinnan pääarkkitehti, HJK:n uusi urheilujohtaja Vesa Mäki kannetaan torille kultatuolissa. Jos taas valinta epäonnistuu, heidät kannetaan sinne jalkaraudoissa.

***

Sibila siirtyy HJK:n puikkoihin Ruotsista, jossa hän on toiminut viimeksi Malmö FF:n valmennustiimissä. Sen lisäksi hän on työskennellyt IFK Göteborgissa apuvalmentajana ja GIF Sundsvallissa eri valmennustehtävissä. Sibila on ehtinyt työskennellä myös puolen vuoden englantilaisen Barnsleyssa valmennustehtävissä.

Aiempaa kokemusta päävalmentajana Sibilalla ei kuitenkaan ole – ja juuri tämä tekee hänen valintansa rohkeaksi ja samalla riskialttiiksi.

Sibila on moderni valmentaja, joka tutkii ja analysoi peliä tarkasti. Hänen kirjoitustensa ja puheiden perusteella hän ymmärtää jalkapalloa hyvin ja tunnistaa sen, mitä hyvä jalkapallo on ja miten sitä pelataan.  Sibila on ollut mukana laadukkaissa valmennusprosesseissa suunnittelemassa treenejä ja päättämässä osana valmennustiimiä myös pelillisiä asioita. Niistä prosesseista hän on imenyt varmasti itselleenkin tarvittavia oppeja ja kokemusta.

Tieto ja ymmärrys ovat kuitenkin vasta yksi elementti valmentajan osaamisprofiilissa. Ensimmäinen iso kysymys on, miten hyvin Sibila pystyy siirtämään näkemyksensä kentälle. Vaikka hän olisikin hyvä harjoitusten vetäjä, sekään ei tee vielä kenestäkään hyvää ja menestyvää päävalmentajaa.

On selvää, ettei Sibila voi valmentaa HJK:ta espanjaksi. On pakko puhua englantia, jotta hän saa viestinsä perille pelaajille. Sibilan englanti on videohaastattelujen perusteella kohtalaista. Jos englanti alkaisi tökkiä, silloin oltaisiin ongelmissa, sillä jos viestit menisivät pelaajille tulkin kautta, silloin matkassa olisi jo yksi mutka lisää.

***

Nostaisin Sibilan tärkeimmäksi haasteeksi HJK:ssa kuitenkin henkiset tekijät – käytännössä sen, miten hän kestää niitä paineita, joihin hän päävalmentajana joutuu.

Näin omalla peliurallani – kuten myös sen jälkeen – monta lahjakasta valmentajaa, jotka murenivat päävalmentajan tehtävään liittyvien paineiden alla. Ei tarvittu kuin muutama huono tulos, muutama ikävä sana tai jonkinlainen ristiriitatilanne seurajohdon kanssa, kun muuten erinomaisella ja osaavalla päävalmentajalta levisi kasetti.

Olisi mielenkiintoista tietää, millä tavalla Klubi on selvittänyt tai puhumattakaan varmistanut sen, että Sibila kestäisi päävalmentajan paineet. Onko heillä ollut muuta metodia kuin toivoa parasta?

Sibilan kannalta tilanteen tekee tässä mielessä riskialttiiksi se, ettei Klubi ole helppo seura päävalmentajalle. Seuran sisällä on vahvoja näkijöitä ja vahvoja sanojia, ja paineet ovat muutenkin tapissa.

Jos tanssi lähtee sujumaan kuin valssi, kaikki on hyvin, mutta Sibilalta puuttuu nimekkään päävalmentajan tai arvostetun HJK-ikonin suoja.

En manaa mitään, mutta jos HJK:n talven harjoitusottelut sujuvat tahmeasti ja kausi alkaa alavireisesti, Sibila joutuu saman tien tulilinjalle. Silloin hänet punnitaan myös sellaisella vaa’alla, jollaisella häntä ei ole ennen punnittu.

***

Sibilan nimittäminen HJK:n päävalmentajaksi on ymmärrettävästi käynnistänyt vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Keskustelulle on antanut lisää kierroksia se, että Sibila tunnetaan Ekkono-metodin nimeen vannovavana valmentajana.

Olen sanonut ennenkin, että jalkapallo on muutakin kuin Ekkonoa. En tartu Ekkonoon muilta osin kuin siltä, että monet ovat ehtineet ristiä Sibilan osittain juuri hänen Ekkono-taustansa vuoksi pimputtelujalkapallon valmentajaksi.

Tätä pimputtelun vähättelyä ja pilkkaamista on vaikea ymmärtää. Pimputtelu ei yksistään tee yhdestäkään joukkueesta voittavaa joukkuetta, mutta aika moni maailman tämän hetken eniten voittavista joukkueista perustaa pelaamisensa vahvaan pallolliseen vaiheeseen ja usein myös pallonhallintaa – eli näihin Suomessa kirotun pimputtelevan jalkapallon keskeisiin elementteihin.

Myös Sibilan ensimmäinen pelillinen haaste HJK:ssa on se, saako hän korjattua Toni Korkeakunnaksen ajan puutteet juuri Klubin pallollisessa vaiheessa sekä tuotua aktiviisutta puolustamiseen?

Ongelmia on vaikea korjata ilman ymmärrystä Korkeakunnaksen ajan pelillisistä ongelmista, mutta kuten sanoin, pelkkä ymmärrys ja tieto eivät riitä.

Eivät Sibilalle – eivätkä kenellekään päävalmentajalle huippujalkapallossa.