Felipe Massalla on täysi oikeus aloittaa oikeudenkäynti vuoden 2008 törkyskandaalista

Felipe Massa lähti paalulta Singaporen kohtalokkaaseen kisaan syyskuussa 2008.

Formula 1

Felipe Massalla on täysi oikeus aloittaa oikeudenkäynti vuoden 2008 törkyskandaalista

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää hyvänä, että Felipe Massa vie 15 vuoden takaisen kolariskandaalin oikeuteen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.8.2023

Felipe Massan lakimiehet ovat haastaneet F1-sarjan ja kansainvälisen autoliito FIA:n oikeuteen vuoden 2008 Singaporen F1 GP:n tapahtumista.

Massa hävisi F1-mestaruuden skandaalimaisessa kilpailussa, jossa Renaultin Nelson Piquet Jr ajoi tahallaan kaiteeseen  ja tallikaveri Fernando Alonso kruisasi sen turvin GP:n voittoon.

Massa hakee nyt hyvitystä menetetystä mestaruudesta ja sitä kautta menetetyistä tuloista ja bonuksista.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mielestä Massalla on hyvä syy hakea hyvitystä.

”Jälkeenpäin Crashgatesta tuli ilmi asioita, joista todella ymmärrettiin, että moni asia junailtiin todella räikeästi tuossa kilpailussa. Pahimmin asioita virittelivät Renaultin Flavio Briatore ja Pat Symmonds, mutta FIA:n Max Mosley ja F1-oikeudet silloin omistanut Bernie Ecclestone eivät olleet juuri sen parempia. He olivat jopa omien kommenttiensa mukaan tietoisia kaikesta suhmuroinnista tuossa kisassa”, Mustakari muistelee.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Mustakari oli itse paikan päällä selostamassa vuoden 2008 Singaporen GP:tä. Se oli ensimmäinen GP Singaporessa sitten vuoden 1973.

”Asiat tapahtuivat aivan silmiemme edessä. Muistan, että mietimme heti, mitä ihmettä tässä oikein tapahtuu, koska Alonso oli käynyt ihmeelliseen aikaan varikolla renkaanvaihdossa. Turva-auton aikana Massan varikkopysähdys sujui katastrofaalisesti, kun bensaletku jäi autoon kiinni.”

”Koko tapahtumavyyhti alkoi purkautua kunnolla vasta, kun seinään ajanut Piquet Jr tuli myöhemmin asian kanssa julkisuuteen. Hän halusi puhua, koska jatkosopimusneuvottelut eivät sujuneet siten kuin oli luvattu ennen Singan mälliä. Piquet Jr:n F1 ura jäi lopulta 28 starttiin. Sen jälkeen hän on ajanut muita kilpa-autoilusarjoja.”

”Minusta on täysin oikeutettua, että Massa hakee hyvitystä. Singaporen kisassa tapahtui niin suuri vääryys. Hän kärsi siitä vääryydestä kaikkein eniten, vaikka olihan näillä tapahtumilla todella kauaskantoiset vaikutukset monella suunnalla – ja kärsihän niistä lopulta myös Briatoren suomalaissuojatti Heikki Kovalainenkin.”

”Mutta Massalla oli silloin lähes varma mestaruus hyppysissään ja sitten yhtäkkiä ei enää ollutkaan. Tuomaristonhan olisi kaiken järjen mukaan pitänyt lopulta päättää, että pisteet jätetään Singaporen kisasta kokonaan jakamatta.”

”Olen varma, että Massalla on tässä erittäin vahva lakikeissi. Jos haaste etenee oikeuteen asti, siitä tulee erittäin kallista lystiä. Massan etu on se, että monet näistä äijistä, Max Mosleyta lukuun ottamatta, ovat yhä elossa ja heidät voidaan haastaa oikeuteen todistajiksi.”

”He ovat kaikki tosin multimiljonäärejä, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä käänteitä tässä seuraavaksi tapahtuu. Mutta formuloissahan kaikki tuppaa aina ratkeamaan rahalla”, Mustakari sanoo.