Bottas pisteille? Aurinko pilkahti viimeinkin Australian suosikkivävyn valkeaan takatukkaan

Valtteri Bottas taistelee kaiken mennessä nappiin pisteistä sunnuntain kisassa.

Formula 1

Bottas pisteille? Aurinko pilkahti viimeinkin Australian suosikkivävyn valkeaan takatukkaan

Valtteri Bottas pääsi ensimmäisen kerran tällä kaudella aika-ajojen kakkososioon ja voi taistella sunnuntaina Erkki Mustakarin mukaan jopa pistesijasta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.3.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottas ajoi Australian F1 GP:n aika-ajossa ensimmäisen kerran tällä kaudella toiseen osioon ja otti lopulta lähtöruudun 13. Bottas itse uskoo nyt jopa pisteisiin.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että Bottas taistelee varmasti kymppisijasta.

”Välillä se aurinko paistaa ja on hienoa, että niin käy Bottakselle juuri Australiassa, jossa hän on takatukkineen jonkinlainen maskotti. Selvästi tyttöystävän kotimaalla on väliä”, Mustakari hörähtää.

”En silti lähde väittämään, että Sauber on potkinut autoaan kovin rajusti eteenpäin edelliseen kisaan verrattuna, mutta Albert Parkin radalla aikaerot ovat hyvin pieniä ja tuovat mahdollisuuksia. Virheitä vältellen tulosta voi hyvinkin tulla. Sitä voi tulla myös muille. Tarkkuus on valttia. Yleisön antama hype voi antaa Bottakselle myös hieman lisäpotkua.”

”Jos Bottas onnistuu ihan täpönä, hän voi hyvin yltää kymmenennelle sijalle. Pisteille ajaminen vaatii täydellisen suorituksen aivan kaikilta tallissa. Joka tapauksessa Bottaksen on pidettävä ainakin tallikaverinsa Zhou Guanyu takanaan. Kiinalainen osaa onnistua, jos tilaisuus tulee.”

Red Bullin Max Verstappen otti viime kauden tapaan paalupaikan sunnuntain GP:hen. Se tuli hienolla ajalla 1.15.915. Hän on ollut paalulla myös kahdessa edellisessä kauden osakilpailussa.

”Optimismi Ferrarin kilpailukyvyn ja vauhdin merkittävästä paranemisesta sai Verstappenilta romutuksen. Vaikka hänellä oli aika-ajossa autonsa kanssa ongelmia, puristi hän siitä kuitenkin mahtiajan irti.”

”On mielenkiintoista nähdä, miten toipumisaikansa leikkauksen jälkeen hyvin lyhyeksi typistänyt Ferrarin Carlos Sainz voi sunnuntaiaamuna. Hän tunnusti haastattelussa, ettei olo ole paras mahdollinen.  Ferrarit tulee silti haastamaan eniten Red Bullia tässä kisassa.”

Australiassa on kohistu myös Williams-tallin ratkaisusta antaa Logan Sargeantin auto harjoituksissa kolaroineelle Alex Albonille.

”Ymmärrän ratkaisun, vaikka huuto on ollut hirmuinen. Albon ajoi aika-ajossa lopulta Bottaksen eteen lähtöruutuun 12. Williams ei ole kovin taistelukykyinen peli ja talli hakee tietysti parasta mahdollista tulosta. Kaikki tietävät, ettei Sargeant ole vahvin kortti tällaisessa tilanteessa, joten mesoaminen asiasta on turhaa. Valinta oli täysin oikea.”

Mustakari pitää selvänä, että Verstappen on ylivoimainen ennakkosuosikki Albert Parkin kapealla ja mutkaisella katuradalla sunnuntaina kisassa.

”Albert Parkissa renkaat ovat teknisessä mielessä pääosassa ja rengastaktiikat nousevat isoon rooliin kisassa. Kärkikuskeilta odotetaan ainakin paria stoppia, häntäpään kuskit saattavat yrittää yhtä pysähdystä. Monet kuskit pohtivat kovaa rengaskulumaa jo ennen aika-ajoa, joten asian kanssa on syytä olla tarkkana. Parin sekunnin ero voi syntyä nopeasti kuluneilla renkailla ja lopulta sillä saattaa olla jopa dramaattinen ero tuloslistalla.”

”Siinä voi olla myös Bottaksen mahdollisuus – ja uhka”, Mustakari tiivistää.