Ferrarin on lopettava muniminen – ja Bottaksen iskettävä, kun muut munivat

Charles Leclercin on pakko onnistua Unkarissa, jos hän mielii tosissaan taistella Max Verstappenia vastaan MM-kapinassa.

Muu urheilu

Ferrarin on lopettava muniminen – ja Bottaksen iskettävä, kun muut munivat

Selvittääkö Ferrari Unkarin kisan munimatta? Iskeekö Valtteri Bottas? Sataako kisan aikana? Siinä Unkarin iltapäivän kysymykset.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.7.2022 | KUVAT All Over Press

Vaikka George Russell aiheuttikin lauantaina todellisen sensaation ottamalla Mercedekselle kauden ensimmäisen paalupaikan, F1-asiantuntija Erkki Mustakari seuraa sunnuntain kisassa erityisesti Ferrarin toimintaa.

Carlos Sainz lähtee kisaan kakkosruudusta ja Charles Leclerc hänen perästään. Ferrarin ja ennen kaikkea Leclercin on pakko onnistua Unkarissa, jos Leclerc haluaa vielä aidosti taistella maailmanmestaruudesta Max Verstappenia vastaan. Hollantilainen lähtee aika-ajossa iskeneiden teknisten ongelmien vuoksi kisaan vasta ruudusta 10.

”Leclercin kisa Ranskassa hyytyi pyörähdykseen ja keskeytykseen. Hän saa katsoa tiukasti itseään peilistä, eikä samanlaisiin mokiin ole enää varaa. Toinen ongelma ovat sitten tekniset murheet, jotka ovat kiivaan kehitystyön tulosta. Kun kehitetään ja ajetaan niin limiiteillä kuin olla ja voi, tapahtuu kaikenlaista. Se kuuluu kilvanajoon”, Mustakari muistuttaa.

9.00 for Max Verstappen to win the Hungarian GP! Play now!

”Ferrari on kuitenkin tehnyt myös taktisia typeryyksiä, jotka ovat käyneet sille todella kalliiksi. Talli on sählännyt useasti monta kertaa jopa yhdessä kisassa, mikä on tuon tason tallille täysin anteeksiantamatonta.”

Mustakari uskoo, että Ferrarin sählääminen voi johtuu siitä, ettei kommunikaatio tallin eri osa-alueiden kesken kulje.

”Kisan aikana Maranellossa tehdään laskelmia esimerkiksi varikkopysähdysten ajankohdasta. Päätökset tehdään kuitenkin varikkomuurilla, mutta välillä ne menevät totaalisen mäkeen. Onko syy sitten laskelmassa vai päätöksentekijässä, sitähän tarina ei kerro. Tämä asia on saatava kuntoon, sillä Ferrari antaa sitä kautta liikaa etua kilpailijoilleen.”

Sataako vai ei – iskeekö Bottas vai ei?

Hungaroringilla on luvassa kiihkeä, mutta myös sateinen sunnuntai. Tosin uusimpien ennusteiden mukaan kaikista rankimmat sateet helpottaisivat iltapäivällä ja kisan aikana pitäisi olla vain vähäistä sadetta.

Valtteri Bottas löysi lauantain aika-ajoissa Alfa Romeoonsa hyvän vauhdin ja pääsi kolmososioon. Siinä hän sijoittui kahdeksanneksi.

”Alfalla oli Ranskan kisassa hankala tilanne. Jos kytkimet eivät toimi tai suoranopeus ei pelitä, on pisteille ajaminen todella hankalaa. Sanoin kauden alussa, että keskitallien on hyödynnettävä mahdollisuutensa kauden alussa ja kaikki pinnat on silloin raavittava kasaan. Niinhän Bottas on tehnytkin. Kaiken kaikkiaan alkukausi oli hänellä loistava. Tilillä on uskomattomat46 pojoa”, Mustakari muistuttaa.

Bottaksen pistemahdollisuudet ovat Mustakarin mukaan tällä hetkellä lähinnä siinä, että muut töpeksivät. Esimerkiksi lauantaina Red Bulleilla oli selviä teknisiä ongelmia, sillä Verstappen oli vasta 10:s ja Sergio Perez jäi kokonaan ulos kolmososiosta. Ilman Red Bullien vaikeuksia Bottas ei olisi päässyt kolmososioon, sillä Perez oli juuri ensimmäinen putoaja ja Bottas viimeinen selviytyjä Q3:een.

”Valtterin on oltava hereillä hyökkäämään, jos edellä oleville tulee yhtään mitään hikkaa. Lauantai oli tässä mielessä hyvä hyökkäys ja onnistuminen Valtterilta. Pisteiden saaminen jatkossa tulee olemaan todella vaikeaa. Kilpailu kiristyy kärjessä, mutta niin se tekee myös keskikastissa.”

Uusia osia Unkariin

Alfa Romeo sai autoonsa uusia päivitysosia Unkariin. Ne ovat nostaneet toiveita tallin sisällä.

”Päivitykset ovat tarpeellisia, mutta niitä saa nyt kaikki. Aerodynamiikan puolella tulee kaikenlaista lisää. Sivuponttoonit ja muut aerodynamiikan osat ovat kehityspuolella huomion kohteena. Talleissa tehdään duunia ilmavirtojen hyödyntämiseksi. Työ on kuumaa varsinkin niissä talleissa, joilla on resursseja. Kukaan ei halua hiiskahtaa päivityksistään. Näistä ollaan hyvin hiljaa tai puhutaan varsin yleisellä tasolla.”

Verstappen on sanonut, ettei talli voi lopettaa vielä tämän kauden auton kehittämistä ja keskittyä ensi kauteen. Mustakarin mukaan sama koskee myös keskikastin talleja.

”Ne tallit, jotka taistelevat valmistajien MM-sarjan sijoista eivät myöskään voi vielä lopettaa tältä kaudelta kehitystyötä. He taistelevat verisesti valmistajien sarjan loppusijoituksen perusteella tulevista suurista rahoista. Kymmenen miljoonaa on tosi iso raha keskikastin talleille. Kehitystyö jatkuu niin kauan kuumana, kunnes näyttää siltä, että valmistajien sarjan loppusijoitukset ovat valmiit”, Mustakari sanoo.

Alfa Romeo on tällä hetkellä valmistajien MM-sarjassa juuri Mustakarin mainitsemalla kuudennella sijalla. Ero seitsemäntenä olevaan Haasiin on vain 17 pistettä, joten Alfalla tämän vuoden auton kehitystyötä on pakko jatkaa täydellä voimalla, jos se aikoo pitää takanaan Haasin ja 24 pistettä perässään olevan AlphaTaurin.

”Tietenkin isoilla talleilla on se etu pienempiin talleihin nähden, että siellä on jengiä jo joka tapauksessa rakentamassa ja kehittämässä ensi kauden autoa. Pienemillä talleilla resurssit eivät siihen riitä.”