Aston Villa on yksi kesän siirtoikkunan sensaatioista, mutta sen kausi voi olla myös katastrofi

Ollie Watkins oli viime kaudella 15 liigamaalillaan Aston Villan ykköspyssy.

JalkapalloValioliiga

Aston Villa on yksi kesän siirtoikkunan sensaatioista, mutta sen kausi voi olla myös katastrofi

Aston Villa on rymistellyt kesän siirtoikkunassa tekemällä kovan luokan hankintoja. Jukka Rönkä avaa, missä Villa menee ja minne se menee.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.7.2023 | KUVAT All Over Press

Aston Villa hankki tänä kesänä jo kolmannen kovan nimen, kun se maksoi 51,9 miljoonaa puntaa Ranskan maajoukkuelaiturista Moussa Diabysta Bayer Leverkusenille. Jukka, mitä ihmettä Villa Parkilla tapahtuu?

Tämä juuri se oikea kysymys. Aston Villa on ollut pitkään keskitason harmauteen juuttunut seura, joka on ollut siirtoikkunassa pieni kala. Rahaa he toki ovat käyttäneet, mutta seuran vetovoima on ollut vaatimaton. Jopa sen viime vuosien tunnetuimmassa hankinnassa, Philippe Coutinhon nappaamisessa Barcelonasta, oli kysymys siitä, ettei Barcelonan oven takana ollut juuri minkäänlaista jonoa Coutinhon perässä.

Nyt kaikki on sitten kääntynyt päälaelleen ja syy siihen on viime marraskuussa seuran manageriksi palkattu Unai Emery. Diaby on jo kesän aikana kolmas kova nimi, joka on tarttunut Aston Villan haaviin.

Ensimmäinen iso kala oli Belgian maajoukkuepelaaja Youri Tielemans, joka pääsi siirtymään Leicesteristä ilmaisella siirrolla, ja toinen Espanjan maajoukkueen ja Villarrealin toppari Pau Torres, joka siirtyi Villa Parkille 31,5 miljoonalla punnalla.

Kysymys on toki ollut näissä siirroissa myös rahasta, mutta ennen kaikkea siitä, että Villa on saanut houkuteltua heidät tulemaan Middlandsiin. Heillä kaikilla olisi ollut useita ottajia huippuseuroja myöten, mutta Villa vei jokaisessa kilpajuoksussa silti voiton.

Emeryn lisäksi toinen keskeinen tekijä Villan kesässä on ollut huhtikuussa seuran urheilujohtajaksi palkattu  Monchi. Hän on ollut vuosikausia yksi arvostetuimmista urheilujohtajista jalkapallossa ja hänellä on ollut erinomaiset suhteet niin agentteihin kuin pelaajiin. Kun Emery ja Monchi ovat lyöneet voimansa nippuun, siitä on syntynyt Villan mittakaavassa todella rajun luokan cocktail.

Mikä Unai Emeryssa vetää pelaajia?

Emery kuuluu statukseltaan huippumanagereiden kastiin. Hän on luotsannut PSG:n ja Arsenalin kaltaisia suurseurojen ja tehnyt erinomaista työtä useissa seuroissa. Hän voitti Sevillassa kolmesti Eurooppa-liigan ja johti myös viimeisimmän seuransa ennen Villaa, Villarrealin, Eurooppa-liigan voittoon.

Tämän päällä on vielä yksi taso: Emery on erinomainen puhuja ja asioiden perustelija. Kun Arsenal palkkasi Arsène Wengerille seuraajan kauden 2018 jälkeen, Emery hurmasi Arsenalin johtokunnan yksityiskohtaisilla tiedoillaan Arsenalin pelaajista ja siitä, miten heistä voitaisiin tehdä vieläkin parempia pelaajia. Nämä esitelmät nostivat valinnassa Emeryn vahvimpana ehdokkaana olleen Mikel Artetan ohi.

Villassa Emeryn vakuuttavuutta pelaajien silmissä lisää paitsi hänen puheensa ja uransa, myös hänen näyttönsä Villa Parkilla. Kun Emery nimitettiin Aston Villan manageri viime marraskuussa, Villa oli sarjassa vasta 17:s ja se taisteli potkut saaneen silloisen managerin Steven Gerrardin johdolla putoamista vastaan.

Emery käänsi kuitenkin Villan kurssin saman tien. Villa otti loppukauden aikana 15 voittoa, kun se oli voittanut sitä ennen vain kolme ottelua. Parhaassa purjeessaan Villa voitti seitsemän ottelua putkeen ja sijoittui Valioliigassa lopulta seitsemänneksi. Villan nousun kutsuminen sensaatioksi on täysin perusteltua.

Miten kova Aston Villa on tulevalla kaudella?

Se on yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista kysymyksistä.

Kaiken Emery-hehkutuksen jälkeen on muistettava, että hänen uraansa on enemmän tai vähemmän leimannut se, Emery on saanut tuloksia sensaatiomaisen nopeasti aikaan, mutta kestävien tulosten kanssa on ollut vähän niin ja näin.

Arsenal voitti Emeryn avauskaudella 11 ottelua putkeen ja pelasi 22 ottelua peräkkäin tappiotta, mutta toisella kaudella meno hyytyi ja hän sai marraskuussa 2019 potkut.

Villarreal rikkoi Emeryn avauskaudella kaikkien aikojen tappiottomien otteluiden putken pelaamalla 18 ottelua peräkkäin ilman tappiota – ja voitti kaupan päälle Eurooppa-liigan. Toisella kaudella meno alkoi kuitenkin hyytyä ja Villarrealin jääminen sarjassa seitsemänneksi oli kova pettymys.

Jalkapallopiireissä on puhuttu paljon Emeryn elämänhallinnasta ja sen ongelmista, mutta täältä käsin on mahdoton sanoa, mikä niissä tarinoissa on totta ja mikä tilanne on nyt. Sen historia on kuitenkin osoittanut, että Emery on enemmän nopeita tuloksia takova muutosjohtaja kuin kestovalmentaja.

Tämän vuoksi Villan ensi kautta on vaikea ennustaa. Tielemans, Torres ja Diaby ovat huippuluokan hankintoja, mutta taistelu Valioliigan kärkipaikoista on äärimmäisen kova, varsinkin, kun Chelsea ja Liverpool tuskin pelaavat toista yhtä vaatimatonta kautta peräkkäin kuin viime kaudella.

Villalla on siksi kova työ uusia päättyneen kauden sijoituksensa eli seitsemäs sija, sillä samoista kärkisijoista taistelevat myös Manchester City, Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Newcastle ja Tottenham.

Hyvän vastapainona on Aston Villan mahdollinen notkahdus ja äärimmillään jopa Emeryn potkut.  Siksi Villan kautta on todella vaikea ennustaa. En sano, että kaikki on mahdollista, mutta kauden ääriviivat ovat kaukana toisistaan.

Toki tässä kannattaa seurata myös siirtoikkuna loppuun asti. Villa saattaa vielä iskeä siirtomarkkinoilla ja myös sitä saatetaan iskeä.

Mitä siis ennakoit?

Villan lennon hyytymistä ja kautta, jonka aikana suussa maistuu monta kertaa karvas maku. Emeryn potkut olisivat kuitenkin viime kauden jälkeen megaluokan yllätys, muttei sekään mahdotonta ole.