Ford saapuu formuloihin ryminällä ja se lisää rallipiireissä pelkoa tulevasta

Perjantaina esiteltiin alkavan kauden Red Bull. Samalla varmistui, että Ford tulee mukaan kuninkuusluokkaan kaudesta 2026 alkaen juuri Red Bullin moottorivalmistajaksi.

Formula 1MM-ralli

Ford saapuu formuloihin ryminällä ja se lisää rallipiireissä pelkoa tulevasta

Erkki Mustakari näkee, että Ford ja sarjan laajeneminen tekisivät hyvää F1-sarjalle. Rallissa tilanne ei ole läheskään yhtä ruusuinen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.2.2023 | KUVAT All Over Press

Moottoriurheilun kattojärjestön Fia:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem kertoi jo tammikuun alussa, että hän näkee ajan olevan kypsä F1-sarjan laajentamiselle. Sulayemin mukaan F1-varikolle voisi mahtua jopa muutama talli enemmän.

Torstaina Fia lopulta uutisoi, että se ottaa nyt vastaan hakemuksia uusilta F1-tallikandidaateilta. F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei yllättynyt järjestön ilmoituksesta.

”Olihan tämä odotettavissa. Sillä jo jonkin aikaa on voinut aistia, että Fia:n Sulayem on erittäin innostunut tuomaan mukaan ainakin Michael Andrettin ja Cadillacin uuden yhteistallin”, Mustakari toteaa.

Formula-varikolla on tällä hetkellä kymmenen tallia, se tekee 20 autoa.

”Ei laajeneminen välttämättä huonosta ole. Tärkeää on, ettei mukaan tulisi mitään heittopusseja, joita sitten kiroillaan ja ohitellaan kierroksilla.”

”Jos lähtöruudukossa on vaikka 24 autoa, voi ero hyvien ja huonojen välillä jopa kaventua. Lisäksi voidaan myös nähdä kovempaa kilvan ajoa. Nykyiset tallit purnaavat varmasti raha-asioista, mutta tulothan voivat myös jopa kasvaa laajenemisen myötä jollain keinolla, ei välttämättä pienentyä.”

Sarjasta ovat kiinnostuneita myös monet muut autovalmistajat, sillä Porsche tiedettävästi kollaa osallistumisvaihtoehtojaan, Audi on jo tulossa Sauber-yhteistyönsä puitteissa ja perjantaina Ford ilmoitti palaavansa moottoreineen F1:iin yhteistyökumppaninaan mestaritalli Red Bull.

”Fordin paluu on jättimäinen asia, sillä niin ison autonvalmistajan kiinnostus sarjasta on hyvin merkittävää. Eikä kukaan tietenkään yllättynyt siitä, että Ford tulee 2026 mukaan Red Bullin moottoritoimittajana. Tiedettiin, että he käyvät neuvotteluja”, Mustakari hymähtää.

Rallissa hermot kiristyivät

Vielä isompi juttu Fordin F1-päätös voi kuitenkin olla toisaalla. Mitä Ford aikoo tehdä MM-rallin kanssa, kun se osallistuu F1:iin?

”Tämä on juuri se polttavin kysymys. Autonvalmistajat ovat mukana moottoriurheilussa imagon vuoksi ja myydäkseen autojaan kuluttajille. Ford haluaa selvästi olla mukana lajissa, joka buumaa juuri nyt jättimäisesti Yhdysvalloissa, sen kotimarkkina-alueella.”

”Ja pian sen nimi näkyy Red Bull Fordina F1-sarjassa. Mikä presenssi ja mikä näkyvyys”, Mustakari pauhaa.

Red Bull -yhteistyö näkyy tosin myös M-Sportin WRC-Fordien kyljissä. Amerikassa MM-ralli ei kuitenkaan ole kovin kuumaa kamaa.

”MM-rallipiireissä pelätään kovasti jonkun kolmesta autovalmistajasta häipyvän, mikä käytännössä näivettäisi koko WRC-homman. Fordin perjantaisen ilmoituksen myötä tämä pelko varmasti muistutti olemassaolostaan.”

Rallipiireissä on puhuttu paljon MM-sarjan kehittämisestä kaikin puolin houkuttelevammaksi niin katsojille kuin autonvalmistajille.

”Kun vertaa F1:stä ja WRC:tä juuri nyt, niin ero näkyvyydessä on aikamoinen. Fia:n Sulayem lupasi auttaa MM-ralliporukoita kehitysurakassa, kun hänet vuosi sitten valittiin kattojärjestön puheenjohtajaksi. Minä en ole vielä huomannut mitään suurempaa muutosta tapahtuneeksi. Paitsi tietysti paljon puheita on pidetty.”