Formula ykkösiä ravistelee kopiointikohu – onko tässä kuvassa vihreä Red Bull?

Aston Martinin auto keräsi Monacossa intohimoisia katseita.

Formula 1

Formula ykkösiä ravistelee kopiointikohu – onko tässä kuvassa vihreä Red Bull?

Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin mukaan Aston Martinin tämän kauden auto on vihreä Red Bull. Onko?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.5.2022 | KUVAT All Over Press

Erkki Mustakari pitää formula ykkösten uusinta kohua ylimitoitettuna. Kohu kiihtyi äärimittoihinsa Monacossa, kun Red Bullin tallipäällikkö sanoi uusia päivityksiä Monacoon tuoneen Aston Martinin auton olevan ”vihreä Red Bull”. Sanaharkka oli valmis.

”Väitteiden mukaan Aston Martin on kopioinut Red Bullin auton. Ymmärrän hyvin, että kierrokset ovat formula ykkösissä joskus korkeat muuallakin kuin autoissa, mutta en hirveästi perustaisi näistä syytöksistä. Aston Martinin on pitänyt näyttää tutkimuksissa myös suunnittelupapereitaan ja kappas, ne suunnitelmat on tehty jo kaksi vuotta sitten. Alfa Romeon tekninen johtaja Andrew Green on selittänyt, että he ovat seuranneet sitä suunnitelmaa ja lopputulos on tässä”, Erkki Mustakari toteaa.

”Se, että auto on yhteneväinen Red Bullin kanssa, johtuu pitkälti säännöistä ja niiden tiukkuudesta. Ron Dennis teki jo aikoinaan selväksi, että jos samat säännöt ja vaatimukset ovat voimassa pitkään, mennään autojen kehityksessä eri talleissa vääjäämättä kohti samaa lopputulosta. Erilaisissa testeissä ja tuulitunneleissa tehdään samoja asioita ja niissä päädytään lopulta samoihin ratkaisuihin.”

”Näkyyhän tämä katuautoissakin, joissa niissäkin on huomattavissa samoja ratkaisuja ja muotoja.”

Mustakari muistuttaa myös, että tallien välillä tapahtuu normaalia liikehdintää ja vaihtuvuutta henkilökunnan osalta. Näin myös tapahtui Red Bullin ja Aston Martinin välillä, kun Red Bullin aerodynamiikkaguru Dan Fallows siirtyi Aston Martinille.

”Tietoa ja ideoita siirtyy henkilöiden pään sisällä ja se on sallittua, mutta muu data ei saa siirtyä. Näin varmaan on tapahtunut myös Fallowsin kohdalla, joka on tuonut tietotaitonsa mukanaan Aston Martinille.”

”Tekniset taitajat ovat erittäin tärkeitä ja merkittäviä tekijöitä formula ykkösissä. Heidän siirtymisellään on väliä. He ovat aivan yhtä tärkeitä tallin menestykselle kuin osaava kuljettaja. Ken Tyrell kommentoi aikoinaan osuvasti, että heidän autoaan ei saada nopeammaksi enää vaihtamalla kuljettajaa, vaan lisänopeus on teknikoissa.”