Formula ykkösten kehitys on mennyt siihen, että katsojille ei riitä enää pelkkä kisa

Saavatko katsojat Brasiliassa viikonloppuna sydämentykytyksiä vai onko tarjolla pelkästään kilvanajoa?

Formula 1

Formula ykkösten kehitys on mennyt siihen, että katsojille ei riitä enää pelkkä kisa

Formula ykkösissä on katsojille tarjottava tänä päivänä muutakin kuin vain pelkkä kisa. Tarvitaan myös sydämentykytystä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.11.2022 | KUVAT All Over Press

F1-kauden viimeinen sprinttikisa käydään viikonloppuna Brasiliassa kauden toiseksi viimeisessä GP:ssä. Formaatti on saanut hieman kritiikkiä kuskeilta – ainakin Max Verstappenilta ja Lando Norrisilta.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari peräänkuuluttaa rohkeutta kerätä muitakin uudistusideoita, joilla katsojat saadaan pysymään kiinnostuneina lajista.

”Olen useasti sanonut, etten oikein välitä tästä sprinttikisamallista. Minusta tuntuu, että siinä ei ajeta täysillä, vaan lähinnä pintakaasulla ja keskitytään varomaan virheitä sekä auton rikkoutumista”, Mustakari perustelee.

”Sen ymmärrän, että uudistuksia halutaan ja lajin pitää mennä nykyajan mittareilla eteenpäin. Ne ajat taitavat todellakin olla takana, kun pelkkä kisa riitti katsojalle elämykseksi. Nykymaailmassa F1-tapahtuman täytyy olla sellainen suuri ja mieletön pläjäys, joka jyskyttää sydäntä ja pyörii mielessä viikkokausia.”

Brasiliassa on nähty vuosien saatossa mielenkiintoisia kisoja. Katsojia on houkutellut paikalle erityisesti oman maan kuskit, joita nyt ei kuitenkaan varikolla ole yhtäkään.

”Brasilialla on erittäin värikäs F1-historia. Oman kuskin merkitys on kuitenkin hyvin suuri lajin kiinnostusasteen suhteen. Brasilialla on niin pitkään ollut aina oma kuski lähtöruudukossa, että saa nähdä kauanko laji kiinnostaa ilman omaa kuskia. Ja jos ei ole katsojia, ei kohta ole enää kisaakaan.”

”Myös Suomella ja Englannilla on erittäin pitkä F1-kuskiperinne. Konkreettisemmin voi miettiä, mitä meillä F1-sarjan seuraamiselle tapahtuisi, jos omaa kuskia ei enää ole.”

Brasilian tämän vuoden GP:tä saattaa taas kiusata sade. Sääkartoilla näkyy myös ukkospilviä.

”Sade on sellainen tekijä, joka voi jopa peruuttaa kisan tai sitten tuoda siihen lisäväriä. Brasiliassa sadesää voi saada aikaan mestarien mutkan lähtösuoran jälkeisen ensimmäisen mutkan jälkeen. Siellä voi sitten taas kolista tai tulla ulosajoja.”

Sateen lisäksi Brasilialla on toinenkin vitsaus. Maassa on tällä hetkellä poliittista epävakautta, mikä on aiheuttanut useita mielenosoituksia. F1-piireissä asia on pistetty merkille.

”Formuloita on ennenkin ajettu mielenilmausten värittämissä olosuhteissa. Tämän kauden alussa Bahrainissa kapinalliset jopa pommittivat öljyvarastoa aivan radan lähitienoolla kisaviikonlopun aikana. Itse olen myös aikoinaan ajanut hotellille F1-radalta mielenosoittajien lomitse. Nämä ovat ilmiöitä, jotka joskus vaikuttavat formula ykkösiinkin, kun tässä ympäri maailmaa kisataan.”

”Uskon, että Brasiliassa tilanne ei ole niin kärjistynyt, ettei kisaviikonloppua saataisi vedettyä läpi normaalisti. Jair Bolsonaro on nyt myöntänyt jossain määrin vaalitappionsa, joten jo se saattaa rauhoittaa tilannetta.”