Formula ykkösten MM-sarjaa repii raju ja mielipiteet kahtia jakava riita

AlphaTauri on yksi tämän kauden häntätalleista MM-sarjassa. Itse asiassa pohjimmaisin.

Formula 1

Formula ykkösten MM-sarjaa repii raju ja mielipiteet kahtia jakava riita

Pitäisikö formula ykkösten MM-sarjassa ajavien tallien määrää nostaa? Tallit vastustavat, Erkki Mustakari ei.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.7.2023 | KUVAT All Over Press

Formula ykkösten MM-sarjaa repii raju riita sarjassa mukana olevien tallien määrästä. FIA haluaisi lisätä tallien määrää, mutta suurin osa talleista vastustavat suunnitelmia.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari olisi valmis päästämään formula ykkösten MM-sarjaan uusia talleja.

”MM-sarjan laajentumisesta on merkittävää eripuraa. Tallien näkökulmasta tilannetta kiristää se, ettei niille  ole kerrottu, miten rahanjako menisi jatkossa, jos talleja tulee lisää. Yksikään F1-talli ei ole valmis luopumaan pennistäkään omasta kassastaan laajenemisen vuoksi”, Mustakari muistuttaa.

FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem on vihjannut, että MM-sarjassa voisi olla tilaa jopa kahdelle uudelle tallille 2026. Hakuaika uusille talleille on jo päättynyt, mutta FIA ei ole julkistanut, mitkä tallit ovat hakeneet paikkaa formula ykkösissä. Vahvimmat ehdokkaat ovat Michael Andrettin ja GM:n talli sekä F2:sta tuttu Hitech.

Ferrarin tallipäällikkö Fred Vasseur otti viime viikolla julkisuudessa kantaa siihen, että hän ei näe mitään lisäarvoa sillä, että talleja olisi varikolla kaksi enemmän. Saati, että sarjaan tarvitaan toinen amerikkalaistalli, koska laji elää kovaa buumia Amerikan mantereella.

”Minä en ole yhtä jyrkkä. Pari lisätallia voisi tuoda lisää jännitystä ja kisailua osakilpailuihin, erityisesti häntäpäähän. Yksikään uusi talli ei tule taistelemaan top kuutosessa ainakaan pariin ensimmäiseen vuoteen.”

”Auton rakentaminen ja tallin kisatoimintojen kuntoon saattaminen uusissa talleissa vie aina ainakin pari kautta. Jo MM-pisteistä suorilta ajaminen vaatisi taikatemppuja. En usko, että yksikään täysin uusi talli pystyisi siihen. Ei edes Michael Andrettin talli, vaikka takana olisi GM ja Cadillac.”

Tallien menestys valmistajien sarjassa on rahallisesti talleille tärkeää, mutta lajin tähtiä ovat kuitenkin kuljettajat.

”Suuri yleisö ei välttämättä edes muista minkä maalaisia tallit ovat. Kuskit sen sijaan muistetaan. Myös Vasseur sanoi, että toinen amerikkalaiskuljettaja olisi tallia tärkeämpi MM-sarjassa. Olen samaa mieltä siitä, että kuskit jäävät katsojien mieleen.”

”Itse uskon kuitenkin siihen, että kisoihin tulisi lisää säpinää, kun huonompia talleja olisi enemmän ja tuloksista taisteltaisiin myös häntäpäässä”, Mustakari sanoo.