George Russell on Mercedekselle ongelma, jollaista ei ollut Valtteri Bottaksen aikana

George Russell on vilauttanut tällä kaudella närhen värkkejä Lewis Hamiltonille.

Formula 1

George Russell on Mercedekselle ongelma, jollaista ei ollut Valtteri Bottaksen aikana

Erkki Mustakarin mukaan Mercedeksen sisällä on toinenkin ongelma kuin auto. Sen ongelman nimi on George Russell.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.5.2022 | KUVAT All Over Press

F1-autot starttaavat sunnuntaina ensimmäiseen Euroopan kisaan, joka ajetaan Barcelonassa. Lähes jokainen talli tuo viimeistään nyt päivityksiä autoihinsa. Mercedes kaipaa niitä erittäin kipeästi.

Tallipäällikkö Toto Wolff on tehnyt selväksi, että talli jatkaa toistaiseksi samalla konseptilla kuin tähänkin asti. Ex-F1-toimittaja Erkki Mustakari ei odota päivitysten muuttavan tallien voimasuhteita.

Mersu ei siis tule ottamaan ihmeloikkaa kohti kärkeä.

”Mercedeksen suorituskyky voi piirun verran parantua päivitysten ansiosta, mutta en odota mitään ihmeloikkia eteenpäin. Mercedes saattaa kyllä ottaa vankemmin haltuunsa sarjan kolmanneksi parhaan tallin paikan ja jättää samalla McLarenia selvemmin selkänsä taakse, mutta kärjen haastaminen on yhä vaikeaa. Myös parhaat tallit saavat nyt päivityksiä. Eivät nekään jää lepäämään laakereilaan ja odottamaan, että Mersu nousee”, Mustakari toteaa.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Mercedes ei huuda ongelmiaan suurella äänellä julkisuuteen, mutta Mustakarin mukaan asioiden tilaa voidaan arvioiden rivien välistä, radalla nähdyn ja kisatulosten perusteella.

”Jos todellinen ongelma on auton perusrakenteissa, sitä ei pystytä korjaamaan pelkästään päivityksillä. Uusi F1-auto on pakasta vedettynä joko nopea tai ei. Jos auto on nopea, mutta kestävyys ja luotettavuus ontuu, ne viat voidaan korjata. Jos taas nopeutta ei löydy, on korjaaminen isompi juttu. Hitaan auton korjaamisessa pelkillä päivityksillä harvoin onnistutaan. Ferrarin viime vuodet ovat tästä oiva esimerkki.”

Uusi tilanne

Auto ei ole Mustakarin mukaan ainoa ongelma Mercedeksen sisällä. Talliin täksi kaudeksi palkattu brittikuljettaja George Russell kääntänyt tallin valtasuhteet katolleen. 24-vuotias Russell on ollut radalla selvästi nopeampi kuin Lewis Hamilton ja on nyt MM-sarjassa neljäntenä, kun herra Seitsenkertainen maailmanmestari pitelee sarjan kuudetta sijaa.

Se on luonut samanlaisen jännitteen kuin Nico Rosbergin ajaessa samaan aikaan Mercedeksellä. Valtteri Bottas oli myös nopea, mutta Hamilton ei koskaan kokenut Bottasta uhkaajakseen samalla tavalla kuin Rosbergia ja nyt Russellia.

”Hamilton on jäänyt nuoren Russellin jalkoihin ja tämä asetelma saattaa heijastua myös Mersun kokonaisongelmakasaan. Hamilton ei aja omalla tasollaan. Hän ei tunne olevansa yhtä auton kanssa, mutta siihen saattaa vaikuttaa myös tallin sisäinen kilpailutilanne. Hamilton tottui siihen, että hän on tallissa kuningas, mutta nyt tilanne on muuttunut ja se sotkee Hamiltonin fokusta”, Mustakari sanoo.

Formuloissa arvostetaan aina kokemusta, mutta joskus kokemus ei auta.

”Russellilla ei ole takavuosien muistoja ja vertailukohtaa Mercedeksestä. Hän tuntee, että ajaa nyt parhaalla F1-autolla, jolla on ikinä ajanut. Hänellä on erilainen luotto autoonsa ja nälkäisenä kuskina hän pystyy repimään huonommastakin Mercedeksestä enemmän irti kuin Hamilton.”

”Formula ykkösissä erot ovat marginaalisen pieniä ja ne tulevat siitä, että uskaltaa syöksyä mutkiin eri tavalla ja jättää jarrutusta ehkä hieman myöhäisemmälle tai kaasuttaa hieman aiemmin. Juuri näin Russell tekee. Hän ottaa kaiken irti. Hamilton odottaa nykyään ehkä enemmän sitä, että auto säädetään hänelle valmiiksi ja siksi Hamilton kipuilee tällä hetkellä.”