Formula 1

GM tuo tähtimerkkinsä formula ykkösiin, mikä on loistouutinen F1-ratojen perusjuntille

GM päätös lähteä mukaan formula ykkösiin on Erkki Mustakarin mukaan hieno uutinen niin koko lajille kuin varsinkin Michael Andrettin F1-projektille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

General Motors ilmoitti FIA:lle aloittavansa F1-moottoritoimittajana viimeistään kaudella 2028. GM:n voimanlähteet saavat kylkeensä Cadillacin arvostetun nimen. GM on kertonut, että moottorin suunnittelu on jo aloitettu.

GM:stä tulee F1-tallipaikkaa hamuavan Michael Andrettin yhteistyökumppani. Todennäköisesti GM etsii itselleen toisenkin asiakastallin Andrettin lisäksi.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää GM:n tuloa formula ykkösiin tervetulleena asiana.

”Tässä on selvästi missio päällä. GM haluaa näyttää tietotaitoaan moottoripuolella ja samalla avittaa Andrettia nousemaan mukaan F1-sarjaan”, Mustakari sanoo.

”Kaikki moottoriasiakastallit ovat aina kiinnostuneita hyvistä ja edullisista voimanlähteistä. Erityisesti kiinnostusta on tietysti lähtösuoran häntäpään talleissa. Jos jotain hyvää saa edullisesti, toki se kiinnostaa. F1-Cadillacille halutaan varmasti ainakin yksi toinen käyttäjä Andrettin tallin lisäksi.”

”Cadillac valovoimainen brändi, varsinkin Amerikassa. Tunnetun brändin mukaan tuleminen lisää varmasti MM-sarjan mielenkiintoa etenkin ison veden toisella puolella.”

Mustakaria lämmittää GM:n tulon lisäksi myös se, miten sitkeästi Michael Andretti on rakentanut F1-unelmaansa.

”Andrettin projekti on ollut hieman vastatuulessa, sillä tallit purnaavat yhä häntä vastaan. Jos siivellä on uusi ja valovoimainen moottoritoimittaja, saattaa mielenkiintoa herätä ja Andretti saada sitä kautta hankkeensa taakse lisätiilta.”

”Andretti kokee F1-piirien pitävän häntä täysin perusjunttina, mutta tämä perusjuntti on muutamassa vuodessa saanut aika paljon aikaan F1-tulonsa eteen. Olisi ollut paljon helpompaa ostaa F1-talli, mutta härkäpäinen Andretti on perustanut sellaisen aivan tyhjästä, hakenut olematonta sarjapaikkaa ja saanut sen, sekä masinoinut jättimäisen autovalmistajan rakentamaan F1-moottoria.”

” Formuloissa ihannoidaan ainakin otsikkotasolla Amerikan F1-kilpailuja, mutta Andretti selvästi hieman pelottaa piirejä – ehkä syystäkin. Onhan noita harmaapäisiä managereja nähty F1:ssä jyräämässä joskus ennenkin”, Mustakari naurahtaa.