Haluaako Klubi valmentajakseen näkemyksellisen tuloksentekijän vai kivan joojoomiehen?

Kättelyt? Tuoreimmat uutiset antavat vahvaa viestiä siitä, että Toni Koskelan jatko HJK:ssa on kaikkea muuta kuin varmaa.

JalkapalloVeikkausliiga

Haluaako Klubi valmentajakseen näkemyksellisen tuloksentekijän vai kivan joojoomiehen?

Joel Perovuo kehottaa HJK:ta miettimään tuoreimman valmentajasotkun keskellä sitä, miksi esimerkiksi Toni Koskelan ja Mika Lehkosuon kanssa on päädytty pattitilanteisiin. Jakaisiko julkisuudessa seuraavaksi päävalmentajaksi ehdolla oleva Simo Valakari vain ennen pitkää edellämainitun kaksikon kohtalon Klubissa?

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 23.12.2022 | KUVAT Joaquin Corchero / All Over Press

MTV Urheilu uutisoi tuoreeltaan, että HJK olisi tarjonnut sopimusta Simo Valakarille ja ”edennyt pitkälle toisen, nimeämättömän valmentajan kanssa potentiaalisesta valmentajapestistä”. Jos neuvottelut kantavat hedelmää, nykyisen päävalmentajan Toni Koskelan odotetaan saavan potkut. Joel, mitä ajattelet tällaisesta kovin sotkuisalta vaikuttavasta asetelmasta?

Jos ajatellaan, että HJK on juuri voittanut Suomen mestaruuden, pelannut Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ja lisäksi Toni Koskelan kauden aikana HJK on saanut pelilliset haasteet ja loukkaantumishaasteet hoidettua. Koskela on kuitenkin löytänyt menneen kauden Klubille pelitavan, jolla voittaa ja kehittää pelaamista.

Ja nyt näyttääkin jo siltä, että ollaan tilanteessa, jossa paketti on aivan riekaleina. Onhan tämä todella erikoinen tilanne.

Mistä tässä oikein on kyse? Miksi HJK flirttailee muiden koutsien kanssa? Vai onko seura mustasukkainen siitä, että Koskela on flirttaillut ruotsalaisseurojen kanssa?

Ei tässä muusta voi olla kyse kuin siitä, että nyt seurassa on jakauduttu eri leireihin ja köyttä vedetään eri suuntiin. Joku on suuttunut jollekin. Täytyy olla niin, että joku seurajohtaja ja valmennuspuoli ovat nyt eri linjoilla. Ja kun niin käy, silloin valmentajaosasto yleensä väistää.

En ole varma, mutta en usko, että Koskela olisi nyt omin päin lähtenyt tiedusteluja Ruotsiin laittamaan, vaan pikemminkin hänelle olisi aivan hyvin voitu tarjota paikkaa. Eikä se olisi mikään ihme hänen näytöillään. Mutta jostain syystä sopimusta ei ehkä ole syntynyt.

Nyt sitten voidaan ajatella, että mikä on se perimmäinen syy, miksi näinkin aggressiivisesti HJK haluaa Koskelan pois? Ja varsinkin, jos kerran Valakari on tuohon tyrkyllä.

En tiedä kuka on HJK:ssa astunut kenenkin varpaille, mutta soppa on selvästi aikamoinen. HJK:n täytyy nyt ratkoa, miten he meinaavat hoitaa tilanteen, että menestys voi jatkua sillä tasolla kuin vaikkapa viime kaudella.

Mainitsit tuossa köydenvedon. Onko tässä kyse henkilökemioista ja olisiko ruoho aidan toisella puolella sitten vihreämpää?

Kun puhumme Koskelasta, kyse on valmentajasta, jolla on selvät mielipiteet ja näkemykset omaa joukkuetta ja organisaatiota kohtaan. Koskela on varmasti hyvin määrätietoinen henkilö.

Mutta sitä en ymmärrä, että mitähän se HJK luulee saavansa, jos Valakari tulee tilalle? Myös Valakari on erinomainen valmentaja, mutta myös pedantti ja vaativa. Eiväthän hyvät valmentajat ole mitään joojoomiehiä, vaan he odottavat tai jopa vaativat tiettyjä asioita organisaatioilta.

Jos seurajohdossa halutaan olla valmentajan reviirillä, niin sitten kannattaa ottaa kiva, mukava ja keskinkertainen nyökyttelijä, mutta sitten pitää todennäköisesti olla valmis tinkimään menestyksestä. Ja onhan se nähty Seinäjoellakin miten käy, kun valmentajan asioihin puututaan.

Jos otetaan Antonio Contelta ja Pep Guardiola kansainvälisestä jalkapallosta esimerkeiksi, niin heillä on selvät nuotit siihen, miten orkesterin pitää kauttaaltaan soittaa ja jos se ei seurajohdolle käy, he etsivät sellaisen seurajohdon, jolle se sopii.

Koskela oli taannoin julkisessa myrskyssä ja esillä metodeistaan esimerkiksi Helsingin Sanomissa. Onko tällaisilla asioilla jotain merkitystä tähän kaikkeen?

Juttuja on kirjoitettu paljon näistä ilmapiiriasioista ja olen ottanut siihen jo vahvasti aiemmin kantaa. En usko, että nämä seikat ovat keskiössä. Ihmisillä on erilaisia toimintatapoja ja jokin Koskelan toimintatavoista ei nyt seurajohdolle käy. Oli kyse sitten päätöksistä kentällä tai peluutuksessa. Joku ei ymmärrä, miksi näin toimitaan. Se voi olla yksi asia.

Ja ehkäpä alkuvuodesta kuullaan liikehdintää pelaajiston suunnalta. Ja eivät kaikki pelaajatkaan puhtaita papereita saa. Selvästi jotain on rikki,kun Koskelan viime kauden tulokset aikaansaanut valmentaja ollaan sysäämässä sivuun.

Spekuloidaan hieman. Jos kävisi niin, että Koskela lähtisi ja Valakari saapuisi uudeksi päävalmentajaksi, olisiko HJK:lla parempi päävalmentaja tuossa tilanteessa?

Kuka olisi parempi ja kuka ei, mutta spekuloidaan ihmeessä. Jos ajatellaan, että Valakari tulisi ja mietitään mitä hän toisi omaan ruutuunsa ja lihaksi ja vereksi kentälle, niin varmasti hän toisi tiettyä konkretiaa enemmän Klubin pelaamiseen. HJK:ssa on ollut tiettyjä ongelmia pelaajien sijoittumisen kanssa pelin avaamisvaiheessa.

Klubi ei ole pallonhallintapelaamisessa ja vastustajan satuttamisessa aivan niin hyvä kuin kärkijoukkueelta voisi olettaa. Hyviä tuloksia kuitenkin tuli, mutta se perustui vahvasti puolustavaan 5-4-1-systeemiin. Ei nähty perinteistä kärkijoukkuejalkapalloa, jossa paineistetaan ja otetaan ylhäältä kiinni. Nähtiin sen sijaan passiivisella pelitavalla pelannut HJK, joka kuitenkin löysi keinot voittaa mestaruuden ja pelata tällä taktiikalla uskottavasti myös Eurooppa-liigassa, vaikka tulos jäikin laihaksi.

Uskoisin, että Valakarin myötä nähtäisiin askel jouhevamman syöttöpelin suuntaan ja olisi mielenkiintoista nähdä, mitä hän saisi aikaan napsun paremman joukkueen kanssa kuin Kuopiossa.

Mutta alleviivaan edelleen sitä, että miten HJK:n seurajohto kestäisi Valakarin tiukat ja suorat mielipiteet, jos esimerkiksi Koskela ja Mika Lehkosuo ovat olleet ajatuksiltaan liikaa?

On todella sääli, jos hyvät prosessit kyykähtävät vain siihen, että ihmisten välillä on erimielisyyksiä. Ei sellaiseen ole Suomi-futiksessa varaa, että keskinäiset kädenväännöt estävät kehityksen.

Koska mitään ei ole vielä kirkossa kuulutettu, niin entäpä jos Koskela jääkin Klubiin? Millaisia vaikutuksia sillä voisi olla? Olisiko hän rampa ankka? Leikitäänkö nyt tulella?

Jos Koskela jäisi Klubiin, onhan sekin erikoinen tilanne. Valmentaja valmentaisi silloin paikassa, jossa hän kokisi olevansa ei-haluttu henkilö. Ja, jossa seurajohto ei haluaisi tätä valmentajaa.Silloin olisi kyseessä kujanjuoksu, jossa seurajohto etsii vain syytä antaa potkut tai jotain sellaista. Seuralle ja työympäristölle  tuo tilanne olisi aivan katastrofaalinen. Tulehdus olisi kaikille niin ilmeistä.

Mikä olisi tuossa asetelmassa sitten Koskelan motivaatio, vaikka hän ei varmasti silti läskiksi valmentajauraansa vetäisi? Entä kuinka sitoutunut HJK olisi satsaamaan Koskelan haluamiin pelaajiin, jos suunnitelmissa on päästä hänestä eroon?

Sanon suoraan, että jos ilmaa ei saada putsattua ja kaikkia erimielisyyksiä sovittua, ainoa järkevä ratkaisu on se, että varmasti monia seuroja kiinnostava Koskela ja HJK lähtevät eri suuntiin.