Hamilton näytti taitojaan Silverstonessa – Bottaksen auto on täysi susi

Kaverille vähän kylpyä pitkästä aikaa. Lewis Hamilton voitti kotikisansa Silverstonessa sunnuntaina.

Formula 1

Hamilton näytti taitojaan Silverstonessa – Bottaksen auto on täysi susi

Lewis Hamilton järjesti yllätyksen Silverstonen sadesäässä, mutta Valtteri Bottas jäi Sauberillaan taas kauaksi kärjestä – ja MM-pisteistä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.7.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Mercedeksen Lewis Hamilton räjäytti pankin kotiradallaan Silverstonessa ja otti ensimmäisen GP-voittonsa sitten vuoden 2021 Saudi-Arabian osakilpailun. Samalla Hamilton voitti historiallisen yhdeksännen kerran Silverstonen GP:n.

”Tässähän melkein itsekin liikuttui. Hamiltonin voitto maistuu samalta kuin Kimi Räikkösen viimeinen voitto 2018 Austinissa. Hamilton ei olekaan menneen talven lumia, kuten ei Kimikään ollut. Tässä voi jo ajatella, että jos Ferrari saa pelinsä tikkiin ensi kaudella, voi Hamilton tehdä silläkin kovaa jälkeä”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari naurahtaa.

”Hamiltonin voitto oli pieni yllätys, mutta McLarenit olisivat menneet menojaan, jos sää olisi pysynyt kuivana. Tällä vaihtelevalla säällä kuskin kokemus astui suureen rooliin. Taitavat ja kokeneet kuskit vaikuttavat kisan aikana tehtäviin valintoihin oikein. Lisäksi sadesäällä myös tiimityöskentely yleensä paranee ja kaikki tiimissä ovat aivan eri tavalla hereillä.”

Red Bullien odotettiin olevan timmissä kunnossa Silverstonen nopealla radalla. Aika-ajo toi kuitenkin murheita. Max Verstappenin autoon jouduttiin vaihtamaan ennen kisaa pohjalevy. Se vaikutti myös sunnuntain menoon.

”Selvästi pohjalevyn vaihto ja hiipunut aika-ajo vaikuttivat Verstappenin tulokseen. Jos tällaisia ongelmia ei olisi ollut, hän olisi melko varmasti jyrännyt voittoon viime vuoden tapaan.”

”Todistukset on nyt saatu. Mercedes ja McLaren haastavat tosissaan Red Bullin loppukauden aikana – ja erityisesti juuri Verstappenin. Red Bullin kakkosmies, Sergio Perez, häärää omiaan jossain varjojen mailla. Ferrari on kuitenkin tällä hetkellä kovaa vauhtia putoamasta sarjan kärkiporukasta, jos autoihin ei nopeasti tule joitain toimivia päivityksiä, Leclerc ja Sainz ovat pian ongelmissa.”

Bottaksen auto on susi

Valtteri Bottas ajoi kisassa sijalle 15. Mustakarin mielestä Bottas ajaa ehdottomasti sarjan huonointa autoa. MM-pisteitä suomalaisella on edelleen tilillään nolla.

”Vaikka itse Verstappen ajaisi tätä Sauberia, ei hänkään yltäisi pisteille. Se kannattaa totisesti ymmärtää. Sauberin auto on kauden surkein peli, sekä haasteellinen ja masentava ajettava. Jos Bottas olisi onnistunut ihan nappiin sunnuntaina sijat 12-13 olisivat olleet otettavissa. MM-pistetilin aukeaminen Silverstonessa oli aika utopiaa jo ennen kisaa.”

”Sauber tarvitsee kipeästi toimivia päivityksiä seuraavaksi ajettavaan Unkarin kisaan. Kuuta taivaalta ei kuitenkaan kannata odotella, sillä Sauber keskittyy selvästi enemmän Audi-kuvioihinsa, kuin mihinkään muuhun. Kaikki muu ainakin tuntuu olevan lapsipuolen asemassa.”

”Sen sanon vielä, että Bottaksen pitäisi kuitenkin aina voittaa Williamsin heikompi kuski Logan Sargeant, mutta nyt jenkki ajoi sijalle 11 ja Bottas jäi kauaksi taakse. Alex Albon toi Williamsin ruutulipulle yhdeksäntenä. Nämä antavat kuitenkin viitteitä siitä, että Williams on hiipimässä huomaamatta parempaan tuloskuntoon. Jos tallin noususuhdanne jatkuu ensi kisassa, voi Williamsin uskoa haastavan vielä loppukaudella Haasin, Alpinen ja RB:n tämän kauden aikana, ja Sauber jää sitten ihan yksin sarjan hännänhuipuksi.”