Toistakin legendaarista F1-näyttämöä uhkaa hyllytys MM-sarjasta

Vuonna 1969 Silverstonen eturivistä kisaan lähtivät Jochen Rindt Lotuksella, (2), Jackie Stewart Matralla (3) and Denny Hulme McLarenilla (5). Stewart oli kisassa ylivoimainen.

Formula 1

Toistakin legendaarista F1-näyttämöä uhkaa hyllytys MM-sarjasta

Silverstonea uhkaa tiputtaminen formula ykkösten MM-kalenterista. Erkki Mustakari ymmärtää perusteet, mutta surisi silti legendan poistumista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.6.2022

Viikonloppuna ajettava Silverstonen F1-kisa on vaarassa pudota jatkossa ulos MM-kalenterista. Nykyinen sopimus ulottuu vuoteen 2024, mutta sen jälkeen formula ykköset eivät välttämättä kierrä enää legendaarisella MM-näyttämöllä.

Silverstonessa on ajettu kilpa-autoilla jo vuodesta 1947 asti ja ensimmäinen formula ykkösten MM-startti ajettiin heti MM-sarjan avausvuonna 1950. Rataa on muotoiltu vuosien aikana uudelleen ja paikan kisakalenterissa piti olla vankkumaton – kunnes F1-sarja siirtyi amerikkalaisomistukseen.

”Tällä hetkellä MM-kalenterista on putoamassa vahvimmin kolme rataa. Ne ovat Monaco, Silverstone ja Spa. Kaikki kolme kisaa ovat toki legendaarisia, mutta on niiden pudottamiselle olemassa myös perusteensa”, F1-toimittaja Erkki Mustakari arvioi.

Best odds for the whole Silverstone weekend at Expekt. Check the odds now!

Silverstonesta aika on Mustakarin mukaan ajanut auttamatta ohitse.

”Silverstonen rata ei ole seksikkäin mahdollinen moottorirata. Se on rakennettu vanhalle lentokentälle, eikä radalla ole korkeuseroja juuri lainkaan. Muutenkin rata on tylsä ja keinotekoinen ja kaiken lisäksi se yleisön kannalta hankalien kulkuyhteyksien päässä. Silverstonella on kuitenkin aivan mieletön historia ja autoiluhistorian valossa olisi sääli, jos Silverstone tai Monaco putoaisivat MM-kalenterista.”

Silverstonen rata on 5,891 kilometriä pitkä ja sillä ajetaan F1-kilpailussa 52 kierrosta. Kuninkuusluokan lisäksi Silverstonessa ajavat kilpaa myös moottoripyörät.

”Englannista löytyy toki muitakin moottoriratoja ja myös sellaisia ratoja, jonne voitaisiin rakentaa jopa erinomainen F1-rata, mutta historiaa ei saada siirtymään mukana. Raha kuitenkin ratkaisee ja se voi ratkaista Silverstonen muiden heikkouksien takia sen, että Britannian GP:n näyttämö vaihtuu tulevaisuudessa.”

F1-sarjan oikeuksien omistajat mylläävät kovalla kädellä kisakalenteria ja kisapaikkoja. Koska kalenteriin ei kaikki mahdu pitää jostain nipistää. Pohjois-Amerikka saa isännöitäväkseen jo kolme kisaa, kun Las Vegas palaa kalenteriin ensi kaudella. MM-sarjassa piti jo tällä kaudella ajaa 23 osakilpailua, mutta Ukrainan sota heivasi Venäjän GP:n kalenterista. Silti kaikki eivät enää mahdu mukaan.

”Itse en vastusta sitä, että kisoja ajetaan Pohjois-Amerikassa enemmän, sillä esimerkiksi arabimaiden hiekkaerämaissa on monta kisaa – joidenkin mielestä jopa turhankin monta. Amerikassa tuntuisi ainakin yleisöä ja kiinnostusta tällä hetkellä riittävän”, Mustakari arvioi.