Harry Kane on Thierry Henryä tehokkaampi maalintekijä, mutta Tottenhamille hän on historiaa

Harry Kane on matkalla jonnekin. Minne?

46 Denton RoadValioliiga

Harry Kane on Thierry Henryä tehokkaampi maalintekijä, mutta Tottenhamille hän on historiaa

Harry Kane on loistava maalintekijä, mutta jatkossa hän loistaa jossakin muualla kuin Tottenhamissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.4.2021 | KUVAT All Over Press

Harry Kane on ollut Tottenhamin kannattajien suurin jumala viimeiset seitsemän vuotta. 27-vuotias Englannin maajoukkuehyökkääjä on paukutellut seitsemän kauden aikana viidesti yli 20 liigamaalia ja kerran jopa 30 liigamaalia. Yksi noista Kanen yli 20 maalin kausista on tämä kausi, jonka aikana Kane on iskenyt 30 liigaottelussa jo 21 maalia.

Kane on pelannut Tottenhamissa tähän mennessä 237 liigaottelua ja tehnyt niissä 167 maalia. Laskin sanoo ilman mitään piiloviestejä, että se on kovempi ottelukohtainen saldo kuin sillä jumalalla, jota punainen puoli Pohjois-Lontoota kumartaa. Kanen ottelukohtainen maalikeskiarvo on 0,692 maalia ja sen toisen jumalan, jota me King Henryksi kutsumme, vastaava saldo 0,678 maalia. En olisi uskonnut, ellen olisi itse laskenut.

Voisin toki sanoa, että Harry Kane on entinen Arsenalin juniori, mutta jätän sen sanomatta. Jotkut lääkkeet helpottavat tuskaa, tämä ei.

En tiedä, helpottaako tuskaa myöskään se, että jos tähtien asennoista voi jotakin päätellä, Spurs-fanien rakastama HurriKane tuulettaa maailmaa ensi kaudella jossain muualla kuin Tottenhamin liljanvalkoisessa paidassa.

***

Kanen lähdöstä Tottenhamista on puhuttu jo jonkin aikaa, mutta viime viikkoina ja viime päivinä nuo puheet ovat kiihtyneet.

Ja pahinta on tämä: Kane itse on myöntänyt, että hän haluaa voittaa urallaan suurimpia palkintoja ja niiden voittaminen Tottenhamissa ei näytä ilmeiseltä.

Jalkapallomaailmassa on oma kieroutunut koodistonsa, jossa asioita sanotaan tai jätetään sanomatta usein tarkoituksellisesti. Kanen viime päivien lausunnoissa on ollut juuri tuo tarkoituksellisuuden ihastuttava sivumaku. Hän haluaa viestittää Tottenhamin kannattajille ja koko jalkapallomaailmalle, että hänen päivänsä Pohjois-Lontoossa ovat luetut.

Se ei tarkoita, että Kanen ja Tottenhamin välit olisivat katkenneet. Se tarkoittaa vain, ettei Kane pidä yhden  tärkeänä pitämänsä tavoitteen saavuttamissa Tottenhamissa todennäköisenä. Siksi hän haluaa itselleen todennäköisemmän näkymän – ja seuran, jossa hän pelae Mestarien liigaa myös ensi kaudella.

Toki jotkut elättelevät sellaista unelmaa, että Kane voisi muuttaa mielensä, jos Tottenham löytäisi jostain José Mourinhon seuraajaksi sellaisen taikurin, joka kääntäisi myös Kanen pään. Mutta sellaista taikuria Tottenham ei löydä. Spursin kannattajien kannattaa mielummin alkaa totutella ajatukseen, että Tottenhamia luotsaa jatkossa joku Eddie Howen kaltainen halvempi vaihtoehto.

En sanonut mitättömämpi vaihtoehto, vaan halvempi vaihtoehto.

***

Tottenham joutuu nyt miettimään, mitä se kesällä tekee. Pitääkö se Kanen väkisin sopimuskauden loppuun, kesään 2024, saakka vai onko sen parempi ottaa tosiasiat tosiasioina ja päästää Kane lähtemään?

Kanen päästäminen tekee varmasti kipeää Tottenhamille ja sen kannattajille, eikä tuota tuskaa helpota se, että koronaepidemian seurauksena siirtosummat ovat pudonneet dramaattisesti. Kanen kohdalla puhuttiin vielä vuosi sitten 150 miljoonasta punnan siirtosummasta, mutta jos Tottenham saa nyt kultapojastaan 80 miljoonaa puntaa, se on kova temppu Tottenhamin puheenjohtajalta Daniel Levylta.

Levya voidaan haukkua ja arvostella monesta asiasta, mutta neuvottelupöydässä hän on Englannin vastenmielisin neuvottelukumppani. Nyt Levy voi olla hiukan inhimillisempi ja notkeampi, sillä tyhjille katsomoille pelaaminen huippuhienolla ja huippukalliilla uudella stadionilla on tehnyt Tottenhamille äärimmäisen kipeää. Helmikuussa julkaistun selvityksen mukaan Tottenhamilla on enemmän velkaa kuin millään muulla jalkapalloseuralla maailmassa – lähes 1,4 miljardia euroa.

Se on sellaista matematiikkaa, että Kane on pakko rahastaa.

***

Mihin Harry Kane sitten siirtyy?

Aloitetaan helposta. Ei ainakaan Arsenaliin. Sol Campbellin siirtoa Tottenham ei voinut aikoinaan estää, koska Campbellin sopimus oli päättynyt, mutta sellaista päivää, että Tottenham myisi Kanen Arsenalille ei tule. Siihen ei Levy eläessään taivu, eikä siihen taivu Arsenalin finanssit.

Paperilla vaihtoehtoja on toki useampi, mutta jos kaiken sen, mitä eri seurojen managerit ja Kane itse ovat sanoneet, pidän selvänä, että ensi kaudella Kane mättää maaleja isolla kauhalla Manchester Cityssa. City tarvitsee uuden hyökkääjään Sergio Agüeron tilalle ja Pep Guardiola myönsi sattumoisin muutama viikko sitten, että City voi edelleenkin maksaa pelaajasta 100 miljoonaa puntaa, jos tämä parantaa riittävän paljon joukkueen suorituskykyä.

Ja vaikka Spurs-fanit kuinka toivoisivat Kanen siirtyvän Mauricio Pochettinon houkuttelemana PSG:hen, Kane tuskin tarkoitti pokaaleilla Ranskan liigan tai Ranskan cupin mestaruuspokaaleita.

Manchester Cityn pokaalit ovat sen sijaan tehty oikeasta arvometallista.