Brighton on yksi Valioliigan suurista sensaatioista ja pelillisistä helmistä

Brighton hallitsi kotiottelua Arsenalia vastaan kaksi viikkoa sitten, mutta joutui tyytymään maalittomaan tasapeliin. Aaron Ramsdale ehti juuri palloon ennen Neal Maupayta ja esti upealla heittäytymisellään lähes varman maalin.

JalkapalloValioliiga

Brighton on yksi Valioliigan suurista sensaatioista ja pelillisistä helmistä

Brighton on aloittanut kautensa vahvasti. Pisteiden lisäksi Brightonin pelaamisessa on ilahduttanut Graham Potterin jalkapallo.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 16.10.2021 | KUVAT All Over Press

Brighton on aloittanut sarjakautensa Englannin Valioliigassa todella terävästi. 46-vuotiaan Graham Potterin suojatit ovat ottaneet seitsemästä ottelusta peräti 14 pistettä. Se tarkoittaa kahta pistettä ottelua kohden.

Pistesaalis on kova suoritus. Brightonilla on Valioliigan 15. suurin pelaajabudjetti, joten alkukauden ylisuoritus ei ole mikään pieni sykäys.

Brighton tänään Teemu Pukin Norwichin vieraana – kumpaan uskot? Huippukertoimet otteluun Expektiltä!

Lauantaina Teemu Pukin Norwichia vastaan pelaavan Brightonin pistesaalis ei edes ole ollut kovin iso yllätys. Viime kaudella Brighton pelasi mallikasta jalkapalloa, mutta jäi sarjassa 16. sijalle. Tämä johtui pitkälti siitä, että Brighton ei kyennyt muovaamaan pelillistä dominanssiaan maaleiksi ja konkreettisiksi sarjapisteiksi. Brighton keräsi viime kaudella 41 pistettä. Maalipaikkojen valossa Brightonin pisteodote oli yli 61 pistettä. Jos maalipaikkoja olisi hyödynnetty keskimääräisellä tahdilla, olisi Brighton sijoittunut viidenneksi.

Tällä kaudella varianssi on heilahtanut Brightonille, ainakin toistaiseksi. Yhdeksän pisteen odottamasta on realisoitunut 14 pistettä.

Erilaisia elementtejä

Pelillisesti Brighton on yhdistelmä erilaisia elementtejä. Potterin pelimallin perusta on positional playn kaltainen ajatus, jossa kaistoja ja alueita täytetään organisoidusti. Tähän on kuitenkin yhdistelty paljon esimerkiksi nopeaa kahden kosketuksen syöttöpeliä ja dynaamisuutta, eli esimerkiksi todella aggressiivisesti nousevia laitatoppareita.

Brighton pelaa useimmiten 3-5-2-pelijärjestelmällä. Kolmen topparin avulla joukkue pääsee usein etenemään sisäkaistaa pitkin ja edistämään peliä hyvissä syöttökulmissa. Kyseisen pelijärjestelmän kaksi oleellista asiaa ovat keskikenttäkolmikon ja kärkiparin organisointi ja roolitukset. Oleellista on, kuinka toimii keskikenttäpelaajien liikkuminen. Osaavatko he tehdä tukiliikkeitä ja liikkua oikeilla ajoituksilla vastustajan linjojen väleihin. Oleellista hyökkääjien osalta on se, kuinka he täyttävät kaistoja ja tekevät liikkeitä suhteessa toisiinsa.

Neil Maupayn ja Danny Welbeckin muodostama kärkipari on toiminut hyvin. Welbeck juoksee pystyyn ja Maupay liikkuu kentällä isolla säteellä poikittain ja täydentäen Welbeckin liikkeitä.

Brightonin keskikentällä on fiksuja pelaajia, jotka osaavat liikkumisen periaatteita. Esimerkiksi Adam Lallana on ollut todella hyvä pala Brightonin pelaamiseen.

Ehkä isoin yllätys on ollut vasemman laidan täsmähankinta. Getafesta saapunut Marc Cucurella on ollut joukkueen alkukauden paras pelaaja. 3-5-2-järjestelmä vaatii juoksuvoimaisia wing-backeja, jotka osaavat monipuolisesti puolustaa ja hyökätä. Cucurella on kaikkea tätä. Hänellä on hyvä vasen jalka, hän osaa kuljettaa palloa ja selviää myös puolustussuuntaan.

Brightonin pelissä on hienoja automaattisia mekanismeja. Kannattaa tarkkailla esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu, kun Cucurella saa pallon yläjalkaansa vasemmalla laidalla. Kärjet tekevät liikkeensä ja Cucurella hakee usein vasemmalla jalallaan syöttöä muodon sisään vastustajan puolustuslinjan etupuolelle. Brighton murtautuu näistä tilanteista usein hienoilla lyhyiden syöttöjen kombinaatioilla kohti maalintekoalueita.

Kuinka pitkään?

Brightonin kohdalla puhutaan massiivisesta ylisuorituksesta suhteessa sarjan tasoon ja pelaajabudjetteihin. On hyvä kysymys, kuinka kauan heidän pistetahtinsa – ja nykyinen ylisuorittaminen – kestää.

Usein on niin, että pitkän kauden aikana vahvat ja laajat pelaajamateriaalit alkavat jylläämään. Graham Potteria jännittää varmasti se, pysyvätkö pelaajat terveinä ja pystyvätkö he suorittamaan isolla kuormalla peräti 10 kuukauden pituisen sarjakauden aikana.

Toinen asia on se, että lokakuun loppu on Brightonille kova. He kohtaavat Manchester Cityn ja Liverpoolin. Jos Brighton pystyy näissäkin peleissä osoittamaan kykynsä ottaa pisteitä, on se todella kova suoritus. Tällä hetkellä Amex Stadiumilla näyttää moni asia hyvältä, mutta pitkä syksy ja talvi tulevat koettelemaan joukkuetta vielä paljon.

Joka tapauksessa on aivan uskomattoman hienoa, että Valioliigan suurimpien seassa on Brighton. Brighton, joka jyllää tuloksia ennen kaikkea todella hyvällä kokonaisprosessillaan.