Harry Kanen siirrosta ei tule herrasmiesten miekkailua, vaan verikoirien raaka yhteenotto

Missä Harry Kane pelaa ensi kaudella? Siinä kysymys, missä vastaus?

JalkapalloValioliiga

Harry Kanen siirrosta ei tule herrasmiesten miekkailua, vaan verikoirien raaka yhteenotto

Harry Kanen ympärillä olevat sanamuodot uhkaavat jyrkentyä Bayern Münchenin neuvoteltua Tottenhamin selän takana Kanen kanssa. Jukka Rönkä avaa, missä siirrossa mennään ja minne siinä mennään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.7.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenhamin ja Englannin maajoukkueen tähtihyökkääjä Harry Kane on linkitetty vahvasti Bayern Müncheniin. Jukka, onko Kane oikeasti siirtymässä Bundesliiga-jättiin?

Nyt on sanottava suoraan, että Lontoon ja Münchenin välillä on kehittymässä kovaa vauhtia sellainen ukkosmyrsky, että sitä kannattaa seurata puhtaasti jo opetusmielessä siitä, miten jalkapallon siirto- ja sopimuskuviot menevät.

Kanella on vuosi jäljellä nykyistä sopimusta Tottenhamin kanssa ja yleensä tämä on se kohta, jossa pelaaja pakotetaan joko tekemään jatkosopimus tai hänet myydään.

Hyvä esimerkki on Kylian Mbappén tapaus Kanaalin toisella puolella. Myös Mbappélla on vuosi jäljellä nykyistä sopimusta ja hän on ilmoittanut, ettei tee jatkosopimusta PSG:n kanssa. Keskiviikkona seuran presidentti Nasser Al-Khelaifi ilmoitti julkisesti, että jos Mbappé ei tee jatkosopimusta, hänet myydään tänä kesänä.

Kanen tilanne on monimutkaisempi. Niin Kanen kuin varsinkin Tottenhamin kannalta.

Missä mielessä?

Viimeisten päivien uutiset viestivät siitä, että Kane haluaisi aidosti siirtyä Bayern Müncheniin. Hänen on väitetty sopineen Bayernin kanssa jo sopimuksen henkilökohtaiset ehdot ja hänen on väitetty tavanneen Bayern päävalmentajan Thomas Tuchelin kotonaan Lontoossa.

Jos nämä tiedot pitävät paikkaansa, Kane on silloin korttinsa paljastanut ja hän on valmis vaihtamaan Tottenhamin ja Valioliigan maaliennätykset uuteen haasteeseen ja mahdollisuuden viimeinkin voittaa urallaan liigamestaruuden ja Mestarien liigan.

Kenellekään ei olisi yllätys, että Kanen ratkaisuun vaikuttavat myös kahden vuoden takaiset tapahtumat. Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy oli luvannut Kanelle, että tämä saisi siirtyä kesällä 2021 muualle, jos Tottenham ei pelaa seuraavalla kaudella Mestarien liigassa.

Kane oli sopinut valmiiksi kaiken siirrostaan Manchester Cityyn, mutta Levy söi sanansa ja pakotti Kanen jäämään Tottenhamiin. Se jätti vuorenvarmasti jonkinlaisen arven Kanen ja Levyn väleihin, enkä olisi yllättänyt, että tämä arpi vaikuttaa yhtenä tekijänä Kanen haluun lähteä.

[ilmoitus]

Sitten on kolikon toinen puoli eli Tottenham ja Levy.

Kanen rahastamisessa on sama logiikka kuin Mbappén kohdalla yhtä oleellista eroa lukuun ottamatta. Jos Tottenham myy Kanen tänä kesänä, se saa Kanesta 100-120 miljoonaa puntaa. Summa vastaa sitä, mitä Tottenham saisi, jos se selviytyisi kaudeksi 2024-25 Mestarien liigaan.

Tottenhamin kannalta kysymys kuuluu, kannattaako Kanea myydä, koska ilman Kanea Tottenhamin mahdollisuudet päästä Mestarien liigaan ovat selvästi heikommat kuin Kanen kanssa. Kaiken lisäksi pääsy Mestarien liigaan tarkoittaisi suurella todennäköisyydellä sitä, että Kane voisi jäädä ensi kesänä Tottenhamiin, mikäli tämä kesä ei riko suhdetta lopullisesti.

Mutta eikö Kanen pakottaminen jäämään olisi riski?

Totta kai olisi. Se olisi riski siinä mielessä, ettei Tottenhamin selviytyminen Mestarien liigan ensi kaudella ole mitenkään varma asia ja näin Tottenham saattaisi hukata jättiläismäisen siirtosumman.

Toinen riski olisi se, josta saatiin jo kaksi vuotta sitten esimakua. Kane pelasi yhden heikoimmista kausista Tottenhamissa ja varsinkin alkukaudella hän harhaili varojen mailla.

Kysymys on viime kädessä siitä, kumpi on suurempi riski kokonaisuuden kannalta – rahastaa Kane nyt ja luopua Kanen mukanaan tuomista paremmista näkymistä vai pitää Kane ja tavoitella suurempia asioita.

Kumpaan ratkaisuun uskot Tottenhamin päätyvän?

Uskoisin, että avain on Kanen siirtosumma. Arvioin jo aiemmin, että Kanen siirtosumma nousee 100-120 miljoonan punnan luokkaan, sillä Levy on neuvottelijana äärimmäisen armoton ja jopa vihattu, eikä hän anna helpolla periksi.

Sen jälkeen kysymys kuuluu, mikä seura on valmis tuon summan maksamaan. Epäilen, venyisikö Bayern kovin paljon yli 100 miljoonan punnan tai edes 100 miljoonaan puntaan. Ne, jotka voisivat venyä, olisivat PSG, Real Madrid ja Manchester United, jos United saa myyntifarssinsa päätökseen ennen lumen tuloa.

Pidän myös erittäin mahdollisena, että Kane jää Tottenhamiin ja ensi kausi näyttää sitten sen, mitä Hurrikaani-Harryn elämässä seuraavaksi tapahtuu.

Se on kuitenkin selvää, ettei tästä näytelmästä tule herrasmiesten välistä miekkailuottelua, vaan verikoirien välinen raju ja raaka yhteenotto, jossa veri lentää molemmista päistä.