HIFK on liikaa yhden kortin varassa, eikä se Tapparaa vastaan riitä

Onnistuvatko Ilari Melart ja kumppanit siivoamaan Veli-Matti Savinaisen kaltaiset maalineduspelaajat sivuun vai jääkö Roope Taponen liian yksin HIFK:n maalilla?

JääkiekkoLiiga

HIFK on liikaa yhden kortin varassa, eikä se Tapparaa vastaan riitä

ElmoTV ennakoi Liigan perjantaina alkavien välierien otteluparit. Nyt vuorossa on klassikkopari Tappara–HIFK.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 31.3.2023 | KUVAT All Over Press

Liigan välierät 2023: Tappara–HIFK

Maalivahdit

Vaikka maalivahdin rooli on aina yksittäisistä pelaajista ylivoimaisesti suurin jääkiekko-ottelun lopputuloksen kannalta, on tässä ottelusarjassa yhden maalivahdin rooli vielä poikkeuksellisen korostunut.

Roope Taponen on syy siihen, miksi HIFK ylipäätään jatkaa pelejään näin pitkään. Hän pohjusti HIFK:n kirin pohjalta suoraan puolivälieräpaikkaan runkosarjassa ja hän loi edun myös puolivälieräsarjassa Lukkoa vastaan.

Lukko rummutti Taposta kohden kiekkoja 26 ottelua kohti. Taponen otti kiekot kiinni paineesta huolimatta 94 prosentin varmuudella ja päästettyjen maalien keskiarvo sarjasta on hieno 1,57.

Toiseen päähän tolppien väliin luistelee kuitenkin jättimäinen haaste. Viime keväänä Kanada-maljaa nostellut ja tänä vuonna CHL-mestaruuden torjunut Christian Heljanko ei vielä runkosarjanumeroillaan häikäissyt, mutta hän tietää, kuinka keväällä pelejä voitetaan.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Vaikka KooKoo ei häntä tosissaan päässyt haastamaankaan, ovat numerot suorastaan veret seisauttavia. Torjuntaprosentti on mieletön 97,59 ja kiekkoja on mennyt selän taakse alle puolikkaan keskiarvolla.

Voittoprosentti on luonnollisesti Tapparan 4–0-sarjavoiton jälkeen tasan sata. Otanta käynnissä olevista pudotuspeleistä on lyhyt, mutta Heljanko on todistanut jo pidemmän aikaa tasonsa. Hän on Taposelle maksimaalisen kova vastustaja.

Taponen on kiistatta jo tähtivahti Liigaan, mutta nyt 22-vuotias maalivahti on uransa kovimmassa paikassa. Hyvät otteet eivät riitä, vaan HIFK tarvitsee maalivahdiltaan superesityksiä.

Kakkosvahteja ei ilman loukkaantumisia kaukalossa nähdä, mutta niissä Tapparalla olisi tiukassa paikassa etu. Kokenut Niko Hovinen ei ole vetreimmillään, mutta HIFK:n ykkösvahdiksi ennen kauden alkua kaavailtu Niilo Halonen on jo lähtökohtaisesti aivan reikäjuustoa.

Itseluottamus lienee täysin nollissa.

Puolustus

Tapparan puolustus on ahdettu täyteen laatua. Mikael Seppälä on alakerran todellinen isäntä, eikä Veli-Matti Vittasmäkikään jää kamppailuissa juuri kakkoseksi. Valtteri Kemiläinen on koko Liigan siniviivakuningas, eikä Maksim Matushkinkaan ole juuri heikompi kakkosylivoiman siniviivamoottorina.

Casimir Jürgensin paluu pelikiellosta tuo kokoonpanoon vielä yhden huippupuolustajan lisää. Jürgens on yleispuolustaja, jolta heikkouksia saa etsiä suurennuslasin kanssa.

Tapparan puolustus on kamppailuvahva, liikkuva ja varsin hyvä myös kiekollisessa pelissä. Ainakaan KooKoo ei löytänyt eväitä sen haastamiseen.

HIFK:n puolustus sen sijaan oli ongelmissa jo sarjassa Lukkoa vastaan. Eikä ihme.

Nelikko Ilari Melart, Johan Motin, Otso Rantakari ja Eddie Larsson pelasivat kaikki yli 20 minuuttia Lukkoa vastaan ottelua kohden. Varsinkin kolmikko Motin, Rantakari ja Melart olivat puhtaassa liikenopeudessa pahoissa ongelmissa Lukon vikkelien hyökkääjien kanssa.

HIFK:n puolustus nähdyssä muodossa on raskasrakenteinen, eikä se pystynyt myöskään kovin laadukkaisiin kiekollisiin ratkaisuihin. Siltä vaaditaan todella paljon, mikäli se meinaa pystyä operoimaan Tapparan äärettömän laadukasta hyökkäystä vastaan.

Hyökkäys

Jos Tapparan laadukas puolustus ihastutti laadullaan, hyökkäys suorastaan kylvää muissa kauhua.

Joukkueen ykköskeskushyökkääjä taikuri Jori Lehterä aloitti pudotuspelikevään KooKoota vastaan vaatimattomasti kaksi pistettä per ottelu tahdilla. Normaalista poiketen Lehterä kunnostautui maalintekijänä. Häkki heilui viidesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Varoitus! Jori Lehterän tuplamäntä voi olla tulossa tässäkin ottelusarjassa.

Tähtipelaajia Lehterän lisäksi riittää. Niko Ojamäen suoraan syötöstä -laukausuhan tietävät kaikki. Waltteri Merelä on niin ikään kovan luokan maalinsylkijä. Hän menee ison ruhonsa kanssa kovalla asenteella ytimeen.

Veli-Matti Savinaisen arvo pudotuspeleissä on valtava. Kun syvyydestä löytyy Petteri Puhakan, Davidssonin veljesten ja Kristian Tanuksenkin kaltaisia pelimiehiä, tietää, että HIFK:n puolustukselle on tulossa kiireisiä iltoja.

HIFK:n hyökkäyksen iskukykyyn vaikuttaa paljon, pystyykö Juha Jääskä palaamaan loukkaantuneiden listalta takaisin kaukaloon. Jääskä vaikuttaa olevan niin henkinen kuin pelillinenkin johtaja punaisille.

Jääskän jäätyä sivuun Iiro Pakarisen ja Kristian Vesalaisen hyvä vire tyrehtyi pahasti. Pakarinen istutettiin keskikaistalle, mutta se vei Pakarisen ja ketjukavereiden pelaamisesta paljon pois.

Eetu Koivistoinen nousi isoon rooliin kuudennen ottelun lopussa, kun hän sai paikan HIFK:n tulosyksikön keskeltä. Koivistoinen ja Vesalainen kantavat isoa vastuuta HIFK:n tuloksenteosta.

Otto Paajasen ja Julius Nättisen kaltaisilta pelaajilta on lupa odottaa aiempaa parempaa. Miro Väänänen on sivussa seuraavat kolme ottelua pelikiellon takia, ja se syö HIFK:n kapeahkoa keskikaistaa entisestään.

Valmennus

Jussi Tapolan suoritus on jälleen ollut mieletön. Runkosarjan voiton ja CHL-mestaruuden jälkeen Tapola latasi Tapparan selvänä ennakkosuosikkina KooKoota vastaan heti alusta lähtien todelliseen tuhoajan moodiin.

Tapola pystyy säätämään Tapparan pelaamista. Tappara pystyy tyrmäämään vastustajansa kovan paineensa alle, mutta pelistä voi löytyä myös hyvin selvä kaksivaiheisuus. Pelitavallainen peruskivi taustalla on vuosien mittaan valettu äärimmäisen vahvaksi.

Tapola on Tapparan peräsimessä voittanut jo kaiken, mutta nälkää varmasti riittää. Tappara haluaa päättää tämän ajanjakson vain ja ainoastaan Suomen mestaruuteen.

Ville Peltonen sai mahdollisuuden jatkaa syksyn sukselluksenkin jälkeen ja Peltonen myös sai kurssin käännettyä. Iso kiitos siitä toki kuuluu Roope Taposelle, mutta ei nousu surkeasti pelaamalla voi tulla.

HIFK luottaa kovaan taisteluun. Perusasiat toki pelissä ovat kunnossa, mutta eivät lähelläkään siinä iskussa, mitä Tapparalla parhaimmillaan. HIFK repii, raastaa ja taistelee puolustusalueella.

HIFK:n pelillinen prosessi on huomattavasti keskeneräisempi kuin vastustajallaan. Samanalaista pelillistä selkänojaa siltä ei löydy kuin Tapparalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ville Peltonen sai mahdollisuuden kääntää HIFK:n kurssi ja hän siinä myös onnistui.

Arvio

HIFK on jättimäinen altavastaaja Tapparaa vastaan. Tässäkin sarjassa altavastaajan mahdollisuus on erikoisessa otteluohjelmassa, kun homma alkaa kahdella ottelulla Helsingin Jäähallissa.

HIFK sai Nordiksen taakseen komeasti kaatamalla Lukon dramaattisessa ottelussa. Kotiyleisön energialla se saattaa raapia itselleen toisen kahdesta ensimmäisestä kotiottelusta.

Tappara on kuitenkin ruostumatonta terästä kotiareenallaan. Tämäkin sarja voi olla nopeasti ohi, kun Tappara saa koneensa jyskyttämään.

Tappara etenee tamperelaisfinaaliin otteluvoitoin 4–1.