HIFK on Veikkausliigan häpeäpilkku, joka antaa luvan nauraa suomalaiselle jalkapallolle

Beto oli parhimmillaan HIFK:n suurin sankari. Esimerkiksi Ilvestä vastaan hän torjui lisäajalla Tuomas Ollilan rangaistuspotkun.

JalkapalloVeikkausliiga

HIFK on Veikkausliigan häpeäpilkku, joka antaa luvan nauraa suomalaiselle jalkapallolle

HIFK ja Beto purkivat sopimuksensa kesken kauden. Joel Perovuo pohtii, miten syvällä HIFK tällä hetkellä ui - tai oikeammin räpiköi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.7.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan kriisijoukkue HIFK kertoi torstaina, että Portugalin maajoukkueessa 11 kertaa esiintyneen maalivahti Beton sopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Joel, onko HIFK lyömässä hanskoja tiskiin?

Toivon mukaan ei ole. Tietenkään näistä virallisista lausunnoista ei välttämättä aina löydy totuus, miksi esimerkiksi jonkun pelaajan sopimus puretaan kesken kauden.

Beto on pelannut tällä kaudella todella ailahtelevasti. Hän on ollut parhaimmillaan joukkueen tuki ja turva, mutta toisessa päässä on muutama katastrofipeli ja sitten vielä tämä typerä punainen. Tässä mielessä kysymys voi olla siitä, että HIFK halusi päästä eroon yhdestä joukkueen kalleimmasta tai jopa kalleimmasta pelaajasta. Nyt sitten kysymys on, meneekö rahat punaisimpien laskujen maksuun vai voisiko Beton sopimuksen purkaminen vapauttaa HIFK:n palkkakiintiöstä rahoja myös 1-2 sellaisen pelaajan hankkimiseen, joita päävalmentaja Mixu Paatelainen haluaa ja tarvitsee joukkueeseen.

SJK and KuPS try to keep Finnish flag flying in the Conference League! Play now at LeoVegas!

Se on varmaa, että Beton motivaatio ei voinut olla 100-prosenttinen oli hän kuinka pro-pelaaja tahansa. Hän on jo 40-viotias ja nähnyt, miten oikeat ammattilaisseurat toimivat ja sitten hän huomaakin olevansa ykskaks keskellä täydellistä pelleilyä. Siinä tilanteessa turhautuminen iskee ja ehkä esimerkiksi siinä punaisessa oli kysymys juuri näiden turhautumien purkautumisesta.

Mixu Paatelainen on ollut nyt kolme kuukautta HIFK:n päävalmentajana. Joko Paatelaisen kädenjälki näkyy kentällä vai onko hän tekemättömässä paikassa?

Paatelainen on pyrkinyt tuomaan ja hän tuonutkin HIFK:n pelaamiseen selvästi rakenteita niin puolustuspelaamisen kuin hyökkäyspelaamisenkin suhteen. Ne rakenteet ovat näkyvissä ja varmasti HIFK tilanne on pelillisestikin nyt paljon parempi kuin Bruno Tavaresin aikana.

HIFK kohdalla on kuitenkin vaikeaa ja jopa toissijaista puhua kentän tasosta, sillä todelliset ongelmat ovat muualla kuin kentällä. Kun HIFK palkkasi joulukuussa Tavaresin ja hänen varsin kirjavan valmennustiiminsä HIFK:hon, epäilin jo silloin, että tästä ei hyvää seuraa. En osannut kuitenkaan ennakoida, että Tavaresin ja koko HIFK:n kaudesta tulisi näin synkeä tarina.

Eihän HIFK:ta voi enää pitää edes Veikkausliiga-seurana. Se on pikemminkin häpeäpilkku, joka vie uskottavuutta koko suomalaiselta jalkapallolta. Jos Veikkausliigassa pelaa vuonna 2022 tällä tavalla toimivia seuroja kuin tämän hetken HIFK, niin suomalaista jalkapalloa on helppo pitää potkupallona ja pelkkänä vitsinä.

On omalla tavallaan käsittämätöntä, että Veikkausliigassa ja vielä samalla kentällä pelaa HIFK:n kaltainen vitsi ja sitten HJK:n kaltainen joukkue, joka pystyy pelillisesti täysin uskottavasti haastamaan Tšekin tasoisen jalkapallomaan mestarijoukkueen.

Korostan vielä, etten syyllistä Paatelaista tai pelaajia. Jos joukkue joutuu toimimaan tällaisessa ilmapiirissä, jossa joudutaan miettimään, tuleeko konkurssi, pelataanko kautta loppuun tai maksetaanko palkkoja, niin lähtökohta on katastrofaalinen. Tilannetta voisi verrata siihen, että sinulla on kädessäsi jaosta toiseen korttipöydän paskimmat kortit ja yrität niillä korteilla vielä voittaa jotain. Sorsaparilla on kuitenkin pokeripöydässä turha räpiköidä.

Näetkö, että HIFK voisi tästä tilanteesta vielä selvitä?

Tilanne on varmasti vaikea, mutta on tässä vielä toivoa.

Ensimmäinen iso kysymys on, mitä syksyllä tapahtuu jos HIFK tippuu? Löytyisikö sitä rahaa, jonka perään nyt on huudettu, silloin enää mistään vai loppuisiko koko toiminta, kuten se on jo kerran 2000-luvulla HIFK.lla loppunut?

Jos toiminnan loppuminen olisi HIFK:n pudotessa todennäköinen skenaario, silloin kysymys kuuluu, muuttaisiko sarjassa säilyminen tilannetta ja jos muuttaisi, miten HIFK voisi säilyä sarjassa?

Talouspuolen ongelmien ratkaiseminen on toki oma ja iso haaste, mutta myös sarjassa säilyminen vaatii HIFK:lta toimia. Jos joukkue jatkaa tällaisessa ilmapiirissä pelaamista ja jos HIFK:sta lähtee vielä muitakin pelaajia ja loppukausi pelataan junnuilla, silloin ollaan jo lähellä sitä tilannetta, olisiko pillit parempi panna pussiin saman tien.

Jos taas sarjapaikka halutaan säilyttää, silloin tärkein asia on luoda loppukaudella merkitys. Ja se on ennen muuta seurajohdon tehtävä. Heidän pitäisi saada joukkue vakuuttuneeksi, että jos me saavutetaan nämä ja nämä asiat, silloin tässä hommassa olisi jatkuvuutta yli tämänkin kauden. Jos taas sillä, mitä kentällä tapahtuu, ei ole merkitystä, silloin hällä väliä -asenne tarttuu helposti myös joukkueeseen ja se on menoa.

Toki HIFK tarvitsisi myös 1-3 vahvistusta joukkueeseen, mutta vielä tärkeämpää on se, että tähän toimintaan saadaan joku järki ja näkymä siitä, että pahin katastrofi voidaan vielä välttää.

Darwin Nunez