Saksa jäätävästi nurin esityksellä, joka oli Leijonilta silkkaa jaloslaista matematiikka

JääkiekkoLeijonatMM2021

Saksa jäätävästi nurin esityksellä, joka oli Leijonilta silkkaa jaloslaista matematiikka

Saksa taipui Leijonien käsittelyssä 1-2. Timo Lehkosen mukaan Suomen esitys osoitti, mistä Jukka Jalosen jääkiekko on tehty.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 29.5.2021 | KUVAT All Over Press

Saksa kaatui 2-1 ja Suomi lohkokärkeen. Timo, mitä näit Saksa-ottelussa?

Se oli tällaista pikkushakkia, mistä kertovat myös maalipaikat. Ne menivät tasakentin Suomelle 8–2. Ylivoimalla Suomi loi kaksi paikkaa ja Saksa kolme. Ensimmäinen 30 minuuttia kiekollinen rytmi oli täysin Suomella. Kun Saksa sai kiekon, he lähtivät hyökkäämään väsyneinä. Sitten peli vähän hajosi ja peli alkoi tasoittua. Suomi oli hyvin valmistautunut otteluun fyysisenä pidettyä Saksaa vastaan. Ei tässä silti ollut epäilystä siitä, että Suomi oli parempi joukkue. Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomi johtoasemassa ei joutunut juuri avaamaan peliä. On kuitenkin sanottava, että ei tämä ollut järin laadukas peli, jos rehellisiä ollaan.

Mitä näit Toni Söderholmin ja Ville Peltosen valmentamalta Saksalta?

Saksa pelasi kurinalaista jääkiekkoa. Ainoa, mitä mietin on, että miksi Suomea vastaan vetäydyttiin träppiin eikä paineistettu. Esimerkiksi USA-peli osoitti, että paineistamalla Suomea, se tekee elämän Leijonille vaikeammaksi. USA-pelissä Suomi oli kuitenkin vähän kusessa. Sanoihan Jukka Jalonenkin sen ottelun jälkeen, että ei päästy oikein paineen alta pois. Ei pitäisi olla uutinen, että Jalosen joukkueet kyllä pystyvät kiekossa pysymään. Ja jos ei peli ollut jonkun mielestä viihdyttävä, niin täytyy muistaa, että ei Jalonen ole tuolla viihdyttämässä faneja vaan voittamassa pelejä. No, ehkä voitot sitten viihdyttävät. Jalosen jääkiekko on matematiikkaa ja tuolla tavalla pelatessa saatiin voitto. Ja kun Leijonat pelasivat noin, monta muuta vastaan vähän ratiritirallaa-hengessä pelaamaan päässyt Saksa ei päässyt nyt peliin kunnolla kiinni. Saksa yritti pelata kuin Suomi. Siinä nyt vain oli sellainen ero, että Suomi on pelannut tuolla tavalla vuosikaudet. Siksi ei ole kovin yllättävää, että Suomi tämän pelin voitti.

Kuka oli yksilöistä mielestäsi Suomen paras?

Anton Lundell 1+1. Lundell oli todella kova. Toinen maali, jonka hän järkkäsi osoitti jälleen kerran, miten kova pelaaja hänestä on kypsymässä. On erittäin tärkeää, että Saku Mäenalanen-Hannes Björninen-Marko Anttila -ketjun rinnalle on tullut nyt toinen hyvä kenttä. Ja kuten Lundellin ylivoimamaali osoitti, Suomen ylivoimassa on paljon hyvää. Siinä toisessakin ylivoimassa Suomi pyöritti mielin määrin, mutta eivät saaneet sisään.

Suomi kohtaa seuraavaksi Latvian. Minkälainen haaste se Leijonille on?

Latvia on pelannut ihan hyvin tuloksellisesti. Mutta jos Suomi pelaa näin, ei Latvia montaa paikkaa saa, ellei alkuun sitten jotain onnenkantamoisia. Kiekollinen rytmi on Suomen puolella. Voi olla, että Jalonen tekee jotain ketjumuutoksiakin ehkä, että energiaa riittää tuleviin peleihin. Vaikka peli kerrallaan mennään – kaikki tähtää aina Jalosen prosessissa pudotuspelejä kohti.