HJK:lla kriittinen ilta Mestarien liigan karsinnoissa – tasapelin riski on suuri

HJK nousi KuPSia vastaan lauantaina tappioasemasta 1-1-tasapeliin. Miro Tenho on oli yksi Klubin sotureista.

JalkapalloMestarien liiga

HJK:lla kriittinen ilta Mestarien liigan karsinnoissa – tasapelin riski on suuri

HJK saa varautua vaikeaan iltaan Mestarien liigan karsinnassa keskiviikkona Bolt Arenalla. Tasapelin riski on ilmeinen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 6.7.2022

HJK aloittaa Mestarien liigan karsinnat suomalaisille tuntematonta latvialaista RFS:ää vastaan. RFS tulee sanoista Rigas Futbola Skola eli seura ponnistaa Riikasta. Toki joukkueet kohtasivat meneillään olevan kauden pre-seasonilla tammikuun lopulla. Tämä ottelu päättyi RFS:än 2-0 voittoon.

RFS on HJK:n tapaan sarjassaan toisena 20 ottelun jälkeen. Joukkue on iskenyt näissä peleissä jo 50 maalia, mutta tästä sarjavertailusta ei kovin suuria päätelmiä voi tehdä, sillä Latvian sarjassa joukkueiden tasoerot kärjen ja perän välillä ovat isot. Sarjan TOP4-joukkueet ovat omassa kastissaan ja loput kuusi ovat enemmän tai vähemmän täyttämässä paikkoja sarjassa.

Näistä TOP4-joukkueita vastaan käydyistä peleistä RFS on kerännyt kuudesta ottelusta 9 pistettä. Kolme viimeisintä kärkikamppailua ovat tuottaneet RFS:lle ainoastaan yhden pisteen sarjassa neljäntenä olevalta FK Liepajalta. Vaikka joukkue pääseekin HJK-otteluun kahden ottelun voittoputkessa, on sillä alla tätä edeltävästi juuri tämä ainakin tuloksellisesti heikko kolmen ottelun putki kärkijoukkueita vastaan. Sarjan kärkijoukkue Valmieria vastaan 22. kesäkuuta kärsitty 0–4-tappio ei esimerkiksi vastannut ottelutapahtumiltaan tulostaulun lukemia.

***

RFS vaikuttaa Baltia-tyyliin fyysiseltä ja tilanteisiin mennään kovaa. Vastapainona joukkueesta löytyy myös taitoa ja RFS:lle on ominaista pelata yhden kosketuksen syöttökombinaatioita vielä vastustajan rangaistusalueellakin etsiessään ratkaisupaikkaa.

Pelaajista voi nostaa esiin Serbian U21-maajoukkuehyökkääjä Andrej Ilicin, joka on joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella 12 maalillaan. Vahva Ilic on suhteellisen monipuolinen ja hyvä keskitystilanteissa voittamaan puolustajansa puhtaasti fyysisyydellään tai liikkeellään. Ilic on ollut poissa parista viimeisestä sarjapelistä ja hänen pelaamisensa HJK-ottelussa on epävarmaa.

1.75 for HJK to win – 3.75 for RFS to win in full round of Champions League Qualification matches on Wednesday. Play now at LeoVegas!

Vasen laituri Emerson Deocleciano haastaa aktiivisesti ja laukoo paljon. Kuudesta maalistaan huolimatta laukausten laadussa on iso vaihteluväli.

Hyökkääjä Kevin Friesenbichler viimeistelee boksista rauhallisesti ja on monesti mukana näissä pienessä tilassa pelatuissa kombinaatioissa. Friesenbichler on pelannut Ilicin tilalla kärjessä viime peleissä.

Kokeneella Deniss Rakelsilla on kokemusta muun muassaPuolan ja Kyproksen pääsarjoista. Hän osaa liikkua fiksusti, vaikka fyysinen suorituskyky ei enää miehellä ole ehkä uransa parhaalla tasolla.

Joukkueen nuorista voisin nostaa esiin 20-vuotiaan Renars Varslavansin, joka on nopeajalkaisena ja teknisenä pelaajana ollut rakentelemassa monia maalitilanteita. Jos Ilic on poissa Varslavans nähdään todennäköisesti avauksessa.

***

HJK:n tilannetta on puitu jo useampaan kertaan. Joukkue sai haasteidensa keskelle arvokkaan tuloksen kotonaan KuPSia vastaan pelaamalla 1-1-tasapelin.

RFS:ää vastaan ottelun kuva tulee ainakin alussa olemaan todennäköisesti se, että RFS tulee matalalla blokilla otteluun ja iskee vastaan. HJK:lle keskeistä ottelua ajatellen on saada tämä RFS:n muoto liikkumaan ja esimerkiksi päästä hyödyntämään tiloja laitapuolustajien selustassa, kunhan heidät saadaan hyppäämään linjasta pois. Aloitteet linjan taakse ovat tärkeitä siitä syystä, että ne pakottavat RFS:n pelaajat liikkeelle ja venyttää heidän muotoaan.

Tällaisissa otteluissa välillä käy helposti niin, että pelistä tulee staattista syöttelyä vastustajan muodon ulkopuolella ja lopulta haetaan liian vaikeaa ratkaisua väärään aikaan. Kärsivällisyys on tärkeä ominaisuus näissä peleissä. Kärsivällisesti on tosin heti helpompi pelata, jos pelisuunnitelma on luotu sen pohjalle ja asiaa on painotettu ennen peliä, ettei jokaisesta avoimen pallon tilanteesta pelata palloa 1v3- tilanteeseen linjan taakse.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

RFS pyrkinee ohjaamaan Klubin laitoihin, joten HJK:n laitapeli on myös illalla isossa roolissa.

Saako Klubi luotua useamman pelaajan kombinaatioita laidoissa, vaihdettua kaistaa paineen alla, levättyä pallon kanssa helpolla syöttelyllä, prässättyä menetyksen jälkeen pallon pois hyvällä prosentilla, kontrolloitua RFS:n vastaiskupelaajat pallonmenetyksen jälkeen ja voittamaan erikoistilannekilpailun?

Nämä ovat elementtejä hyvään jalkapallo-otteluun ja nämä ovat asioita, joita HJK tarvitsee illalla voittoon.

HJK on epävarmasta tilanteestaan huolimatta suosikki illan ottelussa, mutta ensi kertaa ElmoTV-urani aikana olen hiukan epävarma ottelun lopputuloksesta. Ottelupari on joka tapauksessa tasainen ja HJK:n olisi otettava etulyöntiasema Helsingissä.

En vain ole varma, pystyykö HJK siihen vai lähdetäänkö Latviaan tasatilanteesta.

Darwin Nunez