HJK:lla on mahdollisuus pestä Tšekistä saatu häpeätahra pois kasvoiltaan

David Browne on ollut yksi HJK:n onnistujista tällä kaudella.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:lla on mahdollisuus pestä Tšekistä saatu häpeätahra pois kasvoiltaan

HJK kohtaa Eurooppa-liigan karsintojen kolmannella kierroksella Mariborin torstaina. Sloveniasta on mahdollisuus tarttua mukaan mukavia uutisia.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.8.2022 | KUVAT All Over Press

HJK lähtee masentavan Tšekki-reissun jälkeen HJK haastamaan slovenialaista suurseuraa Mariboria Eurooppa-liigan karsintojen kolmannella kierroksella.

HJK:n lähtökohdat otteluun ovat kysymysmerkkejä täynnä. Pelissä on ollut tällä kaudella omat ongelmansa ja kokoonpano on elänyt eri syiden vuoksi jatkuvasti. HJK on pyrkinyt oikaisemaan kurssiaan tekemällä hankintoja vähän joka lähtöön. Viimeksi kyytiin saatiin Lucas Lingman, joka matkusti muun joukkueen mukana jo Sloveniaan.

Vierasottelussa Plzeňiä vastaan meni monta asiaa pieleen. Asian voi nähdä surkeuden kautta tai siten, että laittamalla pelkästään esimerkiksi erikoistilannepuolustamisen kuntoon ja valitsemalla toimivamman puolustusmuodon, HJK:lla on edellytykset pelata aivan eri näköinen ottelu Sloveniassa.

3.20 for HJK to beat Maribor in UEFA Europa League Qualification match 4/8/2022. Play now at LeoVegas! 

Puolustamisessa olleiden haasteiden lisäksi HJK päästi pari helppoa maalia Plzeňissä sivuvapareista.

HJK:lla oli myös erinomainen tilaisuus mennä ottelussa johtoon jo neljän minuutin pelin jälkeen, kun David Browne pelasi avopaikan Bojan Radulovićille.  Jatkosopimuksen Klubin kanssa juuri tehnyt serbi hukkasi kuitenkin loistavan tilaisuutensa.

Kokonaisuudessaan Klubilla ei jäänyt kuitenkaan Plzeňissä jossittelulle sijaa. Esitys oli surkea ja Klubilla on nyt kasvojen pesun paikka.

Olen itsekin ollut ottamassa jonkun kerran tauluun HJK:n paidassa isoilla luvuilla, mutta ne tappiot tulivat eri kaliiberin seuroja vastaan kuin Plzeň. Murskaavassa 0-5-vierastappiossa Klubilla epäonnistui monella pelin eri osa-alueella, mikä johti luonnollisesti ankaraan löylytykseen hyvää vastustajaa vastaan.

HJK hoiti viikonloppuna Veikkausliiga-pelinsä rimaa hipoen voittamalla kotonaan IFK Mariehamnin 1-0. Tärkeintä tuossa ottelussa Klubille oli tulos, sillä tappio vielä IFK:lle olisi luonut apeat lähtökohdat Slovenian reissulle.

***

Lucas Lingmanin paluu Klubiin Helsinkiin oli todella tervetullut uutinen HJK:lle. Lingman tuo helsinkiläisten peliin kipeästi kaivattua kontrollia ja kaistanvaihtoja.

Aiemmin toteamani ongelmat pelinavaamisessa eivät kuitenkaan katoa kokonaan, vaan Toni Koskelan on tosissaan harkittava, millä puolustuslinjalla Sloveniassa Klubi avaa. Arttu Hoskonen on ollut epävarma pallon kanssa ja ajautunut usein vaikeuksiin HJK:n epäorganisoidussa puolustuksessa. En ole myöskään varma, että Paulus Arajuuri olisi vastaus näihin ongelmiin.

Itse avaisin neljän puolustuslinjalla, jossa topparina olisivat Miro Tenho ja Jukka Raitala. Raitalan on pyrittävä puolustamisessaan olemaan tarkempi seuratessaan vastustajia. Nyt hän unohtuu välillä katselemaan liikaa palloa, jolloin hänen pelaajansa pääsee livahtamaan pystyyn.

Sanon suoraan, että ainakin 5-3-2 on puolustusmuoto kannata pistää heti maan poveen. Koskelan olisi annettava mahdollisuus 4-4-2 puolustamiselle, sillä muodosta saisi hyvin muovattua myös HJK:n pelaajistolle sopivia variaatioita hyökkäysmuodoksi.

***

Maribor on Plzeňiin verrattuna hiukan kevyempi vastus. Sitä tukee myös joukkueen pelaajien arvoja ja seuran budjetti.

Lisäksi Mariborin kausi on alkanut heikosti, sillä se on kerännyt kolmesta pelistä vain kolme pistettä. Plakkarissa on yksi voitto ja kaksi tappio Slovenian pääsarjassa. Kahdessa tappio-ottelussa Maribor oli pelillisesti täysin vastaantulija.

Myös Mariborin pre-season sujui tuloksellisesti vaatimattomasti. Sekin kielii siitä, ettei joukkueessa kaikki ole kunnossa.

Pelillisesti Mariborin suurimmat ongelmat ovat olleet puolustuslinjan toiminta ja joukkueen käyttämä totaalinen aluepuolustus kulmapotkuissa. Tosin välillä Mariborilta on nähty erikoistilanteissa myös lähes totaalista miesvartiointia, mutta sekään ole toiminut. Siksi HJK:n on iskettävä voimalla erikoistilanteisiin, koska niissä Maribor on haavoittuva.

Myöskään Mariborin kollektiivinen pelaaminen ei tällä hetkellä toimi kunnolla. Lisäksi puolustuslinja hapuilee ihmeellisellä tavalla ja joukkueen muoto venyy jatkuvasti turhan pitkäksi.

Mariborilla on vaikeutensa, mutta en halua maalata väärää kuvaa, että joukkue olisi puulaakiosastoa. Joukkueesta löytyy taitoa ja hyökkääjä Roko Baturina ja kokenut keskikenttäpelaaja Rok Kronaveter ovat olleet alkukauden aikana erinomaisessa vedossa.

***

Jos ja kun HJK pystyy hyödyntämään myös Mariborin heikkoudet erikoistilannepelaamisessa, HJK:lla on kaikki mahdollisuudet jatkopaikkaan – olkoonkin, ettei sen oma pelaaminen ole ollut huippukuosissa missään vaiheessa kautta.

Vastakkain onkin nyt kaksi joukkuetta, joilla asiat eivät ole menneet optimaalisella tavalla. HJK on kuitenkin onnistunut kaivamaan tuloksia, eikä ole ollut edelleenkään niin heikko kuin moni on julistanut – Plzeň-ottelua lukuun ottamatta.

Näenkin HJK:n otteluparissa pienenä suosikkina. Muutenkin meidän Suomessa olisi aika alkaa opetella siihen, että Suomessa on oikeasti HJK:n ja KuPSin kaltaisia joukkueita, jotka voivat uskottavasti kilpailla ulkomaalaisia joukkueita vastaan. HJK:lla on tähän nyt loistava mahdollisuus ja samalla mahdollisuus palauttaa usko kannattajilla ja muille Suomifutis- faneille. Veikkausliigan lisäksi syksyllä riittää pelattavaa myös eurokentillä – mutta se vaatii nyt onnistumisia ja tuloksia.