Veikkausliigan todennäköisin maalikuningas tekee maaleja 0,00-prosentin tehoilla

Tim Väyrynen on tehnyt tällä kaudella KuPSin kymmenestä Veikkausliiga-maalista neljä.

JalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan todennäköisin maalikuningas tekee maaleja 0,00-prosentin tehoilla

Tim Väyrynen on aloittanut kautensa Kuopiossa niin kierolla tavalla, että se on sotkenut jopa Veikkausliigan tilasto-ohjelman.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 30.4.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi Veikkausliiga-kauden ensimmäisten viikkojen suurista onnistujista löytyy Kuopiosta. 29-vuotias KuPSin hyökkääjä Tim Väyrynen jakaa neljällä maalillaan Veikkausliigan maalintekijätilaston kärkipaikan yhdessä neljän muun pelaajan kanssa.

Väyrysen maalitilasto on varsin erikoinen, sillä Veikkausliigan tilasto-ohjelman mukaan hän on laukonut koko kauden aikana vain neljästi ja maalia kohden kolmesti. Maalia kohtaan menneistä laukauksista jokainen on siis uponnut maaliin. Yhden neljästä maalistaan Väyrynen teki puskemalla. Tilasto on niin erikoinen, että se on sekoittanut jopa Veikkausliigan tilasto-ohjelman, sillä se ilmoittaa Väyrysen maaliprosentiksi 0,00!

***

Väyrynen siirtyi viime vuonna kesken kauden Kuopioon Albanian Super Liigasta KF Tiranasta ja oli yksi syksyn parhaista pelaajista Veikkausliigassa. Hän teki 13 ottelussa yhdeksän maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä, kun KuPS nousi haastamaan karkumatkalla olleen HJK:n Veikkausliigan mestaruustaistelussa.

Väyrysen CV:hen mahtuu paljon kokemusta. Vaikka ulkomailla suurin läpimurto jäi tekemättä, yli 100 ottelua ulkomaisissa sarjoissa on kova suoritus suomalaiselle jalkapalloilijalle.

Jos maailmalla Väyrysen tehot jäivät vähän piippuun, Suomen kentillä tahti on ollut toinen. Väyrynen on tehtaillut Veikkausliigassa pelaamissaan 121 ottelussa 53 maalia ja 12 maalisyöttöä. Toisin sanoen Väyrynen on osunut 0,44 kertaa peliä kohden, mikä on hyvä lukema hyökkääjälle.

Lukeman arvoa nostaa se, että Väyrynen on varsinkin nykyään target-hyökkääjä. Target-hyökkääjä on olennainen osa joukkueen hyökkäyspelaamista, mutta hänen roolinsa ei ole olla joukkueen tärkein maalintekijä. Tämä näkyy hyvin myös Väyrysen tämän kauden erikoisissa maalitilastoissa.

Väyrynen oli kuitenkin varsinkin nuorempana nopea ja hyvä liikkumaan, mikä on mahdollistanut kovat tehot jopa target-hyökkääjänä. Myös Simo Valakarin pelisapluunassa Väyrysellä on monopuolinen ja selkeä rooli pelata negatiivisena pystysuunnan tukena ja linkkinä taskuihin tai laitoihin. Luonnollisesti Väyrysen roolina on myös pelata lähellä maalia viimeistelemässä.

***

Väyrynen oli nuorempana monipuolinen maalintekijä. Häneltä nähtiin enemmän hyviä kaariliikkeitä vastustajan puolustuslinjassa. Näitä liikkeitä tehdessään Väyrynen säilytti juostessaan hyvin liikekuva-mallin ja vältti näin paitsion.

Viime vuosina Väyrynen on totuttu näkemään iskemässä maaleja lähietäisyydeltä suoraan syötöstä, kulmapotkuista tai rangaistuspotkuista. Väyrynen on aina upottanut rankkareita maaliin kovilla prosenteilla.

Väyrysen kenties jopa suurin vahvuus on hänen kova kilpailuhenkisyytensä ja halunsa tehdä maaleja. Fiksuna kaverina Väyrynen osaa myös analysoida omaa tekemistään ja on uransa aikana pyrkinyt jatkuvasti kehittymään pelaajana. Tämä hänen tietynlainen henkinen kovuutensa ja nälkänsä ovat olleet isossa roolissa esimerkiksi siinä, miten hän on hyvin lyhyessä ajassa Valakarin alaisuudessa pystynyt kehittämään jo aiemminkin  hyvää target-pelaamistaan. Nyt ei kuitenkaan puhuta kehittyvästä juniorista, vaan 29-vuotiaasta kokeneesta pelaajasta.

Väyrynen on edelleen viimeistelijänä monipuolinen. Hän iskee maaleja sujuvasti molemmilla jaloilla ja on pelote pääpelissä. Kauden 2013 maalikimara Hongan paidassa on hyvä läpileikkaus Väyrysen maalinteosta. Raskastekoiseksi pelaajaksi hän osaa käyttää hvvin kroppaansa ja käsiään ja pystyy siten pelaamaan puolustajia ulos tilanteista ja luomaan itselleen tilaa.

***

Väyrynen on tehnyt tällä kaudella viidessä ottelussa jo neljä maalia. Vaikka KuPS johtaa sarjaa puhtaalla pelillä, Simo Valakarin suojatit vaikuttavat silti olevan pelillisesti vasta lämpenevässä.  Se lupaa hyvää niin KuPSille kuin Väyryselle. Ilman loukkaantumisia Väyrynen on vahvin ehdokas Veikkausliigan tämän kauden maalinkuninkaaksi, varsinkin, HJK:n Roope Riski on aloittanut kautensa telakalla. 20 maalin rajan rikkominen ei ole Väyryselle millään muotoa utopistinen tavoite.

KuPS otti perjantaina jo kauden viiden voittonsa, kun se kaatoi sarjanousija VPS:n kotonaan 3–1.

Väyrynen oli ensimmäisellä puoliajalla tuttuun tyyliinsä vastustajan puolustuslinjassa puolustajien välissä. Hän oli monelle ehkä suhteellisen näkymättömissä, mutta Väyrynen teki nimenomaan sitä mitä hänen pitikin.

VPS oli ottelussa puolustuskannalla ja vaikka Väyrysellä olikin suhteellisin vähän kosketuksia palloon koko ottelussa, hän teki ensimmäisen jakson lopulla silti kauden neljännen maalinsa KuPSin hienosta murtautumisesta sen vasemmalta välikaistalta. Maali syntyi parhaalta maalintekosektorilta ja sitä Väyrysen hyvä reagointi KuPSin murtautumiseen ja irtoaminen topparin selustasta maalintekoon. Lisäksi Väyrynen laittoi tilanteessa oikeaoppisesti vielä kroppansa puolustajan ja pallon väliin.

Maali näytti helpolta, mutta Veikkausliiga monella hyökkääjällä on puutteita juuri itsensä vapaaksi saamisessa boksissa. Vastaavanlainen tilanne oli toistua 50. minuutilla, kun Väyrynen liikkui hyvin topparin selustassa, jolloin häntä on vaikea vartioida.

Väyrysen rooli KuPSin kaudessa voi olla parhaimmillaan kriittinen niin Veikkausliigassa kuin varsinkin europeleissä, joissa KuPS tarvitsee vieläkin enemmän Väyrysen target- pelaamista ja kykyä pitää pallot omilla paineen alla.

Väyrynen ei ole enää nuori pelaaja, mutta hänellä voi olla vielä monta hyvää pelivuotta jäljillä – varsinkin, jos ja kun Väyrysen huolehtii räjähtävästä voimantuotostaan, peruskuntoharjoittelusta ja pelipainonsa ruodussa.