HJK:n haastaminen on toiveunta, mutta Klubin selän takana pullistelee arvaamaton yllätys

Petteri Forsell, Jarkko Wiss ja Inter ovat yksi uuden Veikkausliiga-kauden mielenkiintoisimmista seurattavista.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n haastaminen on toiveunta, mutta Klubin selän takana pullistelee arvaamaton yllätys

HJK lähtee keskiviikkona alkavaan Veikkausliiga-kauteen suosikkina, mutta Klubin selän takana käydään tasaista ja arvaamatonta taistelua.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.4.2023 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan TOP6 2023

1. HJK

Viime kauden mestari on muuttunut viime kaudesta suhteellisen paljon, mutta suuren profiilin hankintoja ei ole nähty. Viime kaudella joukkueen parhaimmistoon kuulunut David Browne on ollut talvesta lähtien ilman seuraa, eikä herralle ole saatu ainakaan suoraa korvaajaa hankittua. Itsensä pihalle kiukutelleen Murilon tilalle hankittiin Tuomas Ollila Ilveksestä. Ollila on Veikkausliigan eliittiä paikallaan, mutta vielä kokematon kovemmissa peleissä.

Kevään peleissä HJK on ottanut tulosta keskinkertaisellakin pelillä. Eniten huolta herättää kevään peleissä sattuneet loukkaantumiset ja niiden vakavuus. Roope Riskin terveystilanne on joukkueen kannalta iso asia.

Kokenut Perparim Hetemaj on joukkueen selkäranka ja tekee paljon oikeita asioita peleissä. HJK:lla on vielä paljon petrattavaa ja useampi kysymysmerkki vielä joukkueessaan maalille hankittua Dejan Ilieviä myöten. Kesällä onkin odotettavissa ison profiilin hankintoja, joiden olisi parempi onnistua viime vuotta paremmin.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Liigacupin voitto irtosi lopulta AC Oulua vastaan pelatussa finaalissa, mutta tässäkin ottelussa HJK:n pelaaminen oli tasapaksua. Odotukset HJK:n kohdalla ovat kovat, eikä valmentaja Toni Koskela ole varmasti myöskään tyytyväinen joukkueen ilmeeseen tällä hetkellä.

Näistä haasteista huolimatta joukkue on muita edellä. Päähaastajien KuPSin ja Hongan myös hiukan hapuillessa toiminnassaan, on HJK edelleen ainoa suosikki mestariksi.

2. FC Honka

Honka hyytyi viime kaudella lopulta kolmanneksi, mutta oli monessa asiassa kauden jopa paras joukkue.

Joukkueen viime kauden runko on sama, mutta Agon Sadikun myynti Norjaan juuri uuden kauden kynnyksellä tekee luonnollisesti kipeää kovasta siirtosummasta huolimatta.

Kevään peleissä Honka on ollut epätyypillisen epätasainen, mutta on saanut pelinsä parempaan kuosiin maaliskuun aikana.

Joukkueen sydän on edelleen keskikentän keskustan kolmikko Florian KrebsKevin JansenJerry Voutilainen. Tästä kolmikosta Krebsin välillä laiskat ja välinpitämättömät ottelut aiheuttavat ongelmia, eikä Jansenin pre-season ole ollut poissaolojen takia onnistunut.

Paljon lepää näiden pelipaikkojen varassa ja millainen korvaaja Sadikulle löytyy Hongan tulevan kauden menestystä arvioitaessa. Hyvin valmennetulla espoolaisryhmällä on haasteita kauden alkaessa. Myös Rui Modeston saappaat ovat täyttämättä, joten on kiinnostavaa nähdä, löytyykö seuran nuorisosta uusia ratkaisijoita.

Vesa Vasaran johtama laadukas valmennus on luonut Hongalle vahvan identiteetin ja toimintatavat, joka antavat Hongalle mahdollisuuden napata jo viime vuonna tarjolla olleen hopean. HJK:n täysmittainen haastaminen mestaruustaistelussa vaati kuitenkin 15 maalin pelaajan löytämisen jostain Sadikun tilalle.

3. FC Inter

Nostan turkulaiset mitaleille, mikä saattaa olla monille yllätys. Näkemykseni perustuu toisaalta valmentaja Jarkko Wissin selkeää toimintaan, mutta se on myös pieni moite muille sarjan kärkipään joukkueille.

Wiss teki Ilveksessä hyvää jälkeä rajallisella materiaalilla, mutta pelilliset vaikeudet koittivat säännöllisesti sarjan kärkipään joukkueita vastaan. Wissin Ilves sai kaivettua monta kertaa kärsimällä tulosta näistäkin peleistä, mutta kysymys Interin kanssa on, onko Wiss pystynyt sapattivuotensa aikana kehittämään valmennusprosessiaan ja pystyy Interin kanssa tosissaan pelaamaan mitaleista?

Pelaajiston suhteen liikaa leveyttä ei löydy ja jää nähtäväksi, miten paljon seura panostaa joukkueeseen tällä kaudella, jos tarve vaatii.

Toinen iso kysymys on Petteri Forsellin pelaaminen. Viime kauden ympäristössä epätasaisen kauden pelannut Forsell saa varmasti Wissiltä selkeän roolin kentälle, mutta löytyykö yhteys muihin pelaajiin viime kautta paremmin?

Täksi kaudeksi Interiin saapunut Darren Smithillä on potentiaalia 10 maalin kauteen, mutta sekin edellyttäisi, että Forsell on kauden aikana pelipäällä.

Uhkakuva Forsellin kohdalla on Wissin vaatimus kovasta työnteosta kentällä. Vaikka Forsell on jo vuosia mainostanut beep-testitulostaan Iltalehdessä, on myös peleissä juostava joukkueen eteen. Forsellilla on vielä parannettavaa.

Wissin ja Forsellin välissä on myös konfliktin mahdollisuus, vaikka kumpikin osapuoli vaikuttaa rauhoittuneen vuosien varrella.

Yläloppusarjan paikat ovat tänä vuonna avoinna monelle joukkueelle ja myös mitalitaisto voi muodostua viime vuosia tasaisemmaksi. Inter laittaa viime kausien kärjen koville ja pelaa pronssista.

4. KuPS

Kuopiossa siirryttiin Pasi Tuutin aikaan Simo Valakarin ilmoitettua talvella, ettei kykene jatkamaan joukkueen peräsimessä. Samalla Valakari pääsi siirtymään Latviaan valmentamaan.

Tämän jälkeen KuPSin tilanne on ollut luonnollisesti kysymysmerkki, eikä joukkueen ailahteleva pre-season ole niitä kysymyksiä ainakaan vähentänyt.

KuPS on hiukan heikentynyt viime kaudesta, mutta sillä on silti kelpo joukkue kasassa ja palikat pelata hyvää jalkapalloa. Tuutti on ollut Valakarin apurina, mutta nyt häntä mitataan valmentajana raa’alla vaa’alla. Haasteena on saada KuPS pelaamaan samanlaista vastustamatonta jalkapalloa, jota se parhaimmillaan Valakarin aikana pelasi.

Eräs ajattelija totesi joskus, että ”knowing the path is a different thing, than walking the path’’. Tämä lause pätee loistavasti valmentamiseen, sillä teorian tunteminen ei riitä, vaan valmentamisen Graalin malja on saada kaikki tieto siirrettyä pelaajille ja kentälle käytännön arjessa. Se on myös Tuutin haaste. Mitä hänen työkalupakistaan oikeasti löytyy?

Toistaiseksi KuPSin pelaaminen on ollut vielä hakemista eikä peli ei ole ollut yhtä hyvin organisoitua kuin Valakarin aikana.

KuPSilla on edelleen loistavia pelaajia ja joukkue sai kovan vahvistuksen maaliskuussa, kun Urho Nissilä liittyi mukaan ainakin kesään saakka. Johannes Kreidl on sarjan paras maalivahti ja kärjessä Jasse Tuomista kohtaan on kovat odotukset. Anton Popovitsilla olisi ison kauden paikka ja siirtyminen muille kentille. Toivottavasti joukkueen suoritus tukee Popovitsin onnistumista.

KuPSin sijoitusta tämän kauden sarjassa on vaikea arvioida ja HJK:n haastaminen mestaruudesta olisi huikea suoritus tässä tilanteessa. Todennäköisempää on, että kuopiolaiset saattavat lipsahtaa jopa ulos mitaleilta.

5. AC Oulu

Ricardo Duartella on edessään kova haaste viime kauden menestyksen jälkeen. Tällä kaudella joukkueella ei enää ole altavastaajan asemaa puolellaan samalla tavalla kuin vuosi sitten. Olisi ihmeellistä, ellei muilla Veikkausliiga paikkakunnilla ole huomattu AC Oulun toiminnan tasoa. Oulu ehti näyttää tasonsa, vaikka se jäikin viime kaudella yläloppusarjasta ulos kabinettipäätöksellä.

AC Oulu pelaa hyvin joustavalla ja monipuolisella systeemillä, jota Duarte näyttää lähteneen jalostamaan viime kautta pitemmälle.Systeemi on kunnianhimoinen ja vaatii pelaajilta täyden sitoutumisen.

Kysymysmerkkinä on joukkueen leveys. Löytyykö pakasta riittävästi korvaajia mahdollisille poissaoloille riittävästi ja pystyykö joukkue viime kautta paremmin pitämään tasonsa korkealla?

Oulu menetti monta ’’turhaa’’ pistettä viime kaudella yksittäisiin heikkoihin hetkiin ja tehottomaan suorittamiseen vastustajan maalin edessä.

HJK sai huomata Liigacupin finaalissa Oulun kovuuden, eikä voittaja ollut millään lailla selvä. Duarte oli finaalin jälkeen varmasti pettynyt, kun katsotaan ottelun konkreettisia maalipaikkoja. HJK ei hallinnastaan huolimatta pystynyt aiheuttamaan Oululle suuria ongelmia ottelussa.

Duarten osaaminen ja mielenkiintoinen pelaajisto luovat Oululle hyvän kombon ja mikäli avainpelaajat pysyvät seurassa koko kauden, lunastaa Laivastonsiniset paikkansa yläloppusarjasta.

6. SJK

SJK löytyy jälleen välimallin paikalta sarjan puolivälistä. Joaquin Gomezin toinen kausi SJK:n valmentajana on jatkunut siitä mihin edellinen jäi. Tuloksellisesti ja pelillisesti epätasaisia otteluja on nähty pitkin harjoituskautta.

SJK:n pelaajisto on hiukan sekava kokonaisuus, enkä ole varma, kuinka hyvin joukkueen rakentaminen on tällekään kaudelle onnistunut. Ryhmässä on toki hyviä pelaajia, mkä luo mahdollisuuksia. Gomezin olisi vain onnistuttava aiempaa paremmin joukkueensa organisoinnissa, mutta alkaa tuntua siltä, riittääkö espanjalaisen osaaminen siihen.

Seinäjoella on kaikki valmiina huippujoukkueen pyörittämiselle. Edelleen vain vaikuttaa siltä, että homma polkee paikallaan ja SJK:n kannattajilla on edessään taas yksi turhauttava kausi.

Olen tässä mielipiteessä taas hyvin mielelläni väärässä ja olisi hieno asia nähdä SJK hyödyntämässä olosuhteensa ja resurssinsa täysimääräisesti.

Lue myös sijoille 7–12 ennakoitujen joukkueiden lähtökohdista tästä!