HJK:n kannattaa katsoa KuPSia miettiessään ensi kauden pelaamistaan eurokentillä

HJK hävisi Konferenssiliigan avauksessaan syyskuussa LASKille kotonaan 0-2.

Jalkapallo

HJK:n kannattaa katsoa KuPSia miettiessään ensi kauden pelaamistaan eurokentillä

KuPS asetti europeleissä pelillisen riman tällä kaudella sille tasolle, että sitä kannattaa muidenkin suomalaisseurojen miettiä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 9.12.2021 | KUVAT All Over Press

HJK pelaa torstaina viimeisen Konferenssi-liigan ottelunsa Itävallassa LASKin vieraana. LASK on varmistanut jo lohkovoittonsa ja menee jatkopeleihin Tel Avivin kanssa. HJK sijoittuu lohkossa varmuudella kolmanneksi ennen Alashkertia.

Lohkovoitostaan hulppeat rahat korjaava LASK pelaa poikkeuksellisen hyvää jaksoa tällä hetkellä, sillä se on voittanut edellisestä kuudesta pelistään neljä. Muuten kausi on jatkunut LASKilla mollivoittoisesti, sillä joukkue on Itävallan liigassa sijalla vasta 10:s eli kolmanneksi viimeinen.

Expekt tarjoaa HJK:n vierasvoitolle LASKista kerrointa 7.00. Kiinni?

***

HJK:lle ottelussa on eurokokemuksen lisäksi tarjolla myös kasvojen pesun paikka, sillä joukkueiden kohtaaminen Helsingissä oli isossa roolissa siinä, että HJK menetti mahdollisuutensa jatkopaikkaan.

Tämän lisäksi HJK:n esitys jätti paljon toivomisen varaa, sillä LASK oli Töölössä suhteellisen kesy ensimmäisen jakson aktiivista prässiään lukuun ottamatta. Jopa sekin oli enemmän HJK:n ongelma, sillä LASKin prässi olisi pitänyt pystyä purkamaan atomeiksi kaistaa vaihtamalla tai löytämällä vapaa pelaaja näennäisesti kovan prässin takaa.

Tästä huolimatta HJK loi riittävät paikat noustakseen pelissä tasoihin. Eli suomalainen jalkapallojoukkue oli heikohkolla esityksellä mukana kilpailullisessa euro-ottelussa!

***

Tässä onkin edelleen se yksi olennaisimmista opeista tästä(kin) eurotaipaleesta. Tasoerot eivät ole mitenkään kohtuuttoman isot. Kyse on hyvän ja toimivan pelisuunnitelman lisäksi pelaajien kyvystä pelata omalla hyvällä tasollaan näissä isoissa peleissä.

Pelasin itse HJK:ssa 2010-luvun alkuvuosina ja on pakko sanoa, että HJK:lla ei ollut silloin kovin spesifiä ottelusuunnitelmaa europeleissä Eurooppa-liiga-vuotta lukuun ottamatta. Mutta meillä oli hyvät pelaajat suhteellisen hyvin roolitettuina ja onnistuimme saamaan joitakin hyviä tuloksia.Hyvällä pelisuunnitelmalla silloisilla joukkueilla olisi ollut jo mahdollista päästä eurokilpailujen lohkovaiheeseen.

Eurooppa-liigan lohkovaiheessa hävisimme kolme ensimmäistä peliämme ja ottelut muistuttivat näitä nyky-HJK:n europelejä. Ruuvasimme kolmen tappion jälkeen pelaamistamme positiivisempaan suuntaan, voitimme kaksi seuraavaa ja olimme lähellä tulosta Belgiassa viimeisellä kierroksella.

Viesti tässä on se, että kun aloimme pelata sitä legendaarista ’’omaa peliä’’, se tuotti heti tulosta.

***

HJK:n päävalmentajalle Toni Koskelalle on nostettava hattua siitä, että hän on pyrkinyt painostamaan vastustajia aktiivisesti. Pallollinen tekeminen on vain ollut liian ailahtelevaa ja pelinavaaminen heikkoa, kuten olen jo aiemmin kirjoittanut. Lopulta tämä heikko pallollinen tekeminen on romahduttanut koko korttitalon. Pelaajien sijoittuminen ja sitä kautta syöttöpelin sujuvuus ei ollut vaaditulla tasolla jokaisessa pelissä.

KuPS oli tänä vuonna hyvä esimerkki siitä, kuinka joukkue pystyi toteuttamaan omaa pelisuunnitelmaa vastustajasta riippumatta. Samalla KuPS asetti riman nimenomaan sille korkeudelle, jossa suomalaisten joukkueiden on alettava toimia. Niin kauan kuin niiaamme europeleissä vastustajalle ja myymme oman identiteettimme, emme pysty kuin toivomaan ja tsemppaamaan.

En sano, etteikö HJK ole pelannut tänä vuonna myös hyviä euro-otteluita, mutta loppukesästä alkanut heikompi vaihe sattui todella huonoon paikkaan ja oli lähellä maksaa Klubille myös liigamestaruuden.

En malta odottaa ensi vuotta ja europelejä. Olen varma, että ensi kaudella nähdään suomalaisjoukkueilta lisää tätä aktiivista pelaamista, jossa pelaajat tietävät pelaavansa voitosta, eikä kentälle mennä ’’selviytymään’’.

Torstaina on siis vielä yksi iso ilta HJK:n tarinassa. Voitolla lomille ja bonukset taskuun!