Saksa välttää illalla katastrofin, mutta Belgian kriisin liekkejä on vaikea enää sammuttaa

Serge Gnabrylla ja Saksalla on edelleen tie auki jatkopeleihin.

Jalkapallon MM2022

Saksa välttää illalla katastrofin, mutta Belgian kriisin liekkejä on vaikea enää sammuttaa

Selviääkö Saksa sittenkin jatkopeleihin? Miten käy kriisin riepottelemalle Belgialle? Sitä kysytään MM-kisoissa torstaina.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.12.2022 | KUVAT All Over Press

Torstai 1.12.

Kroatia–Belgia

Klo 17.00 (TV2)

Belgiasta on tulossa MM-kisojen todellinen kriisijoukkue. Se voitti vastoin kaikkia pelin sisäisiä muuttujia Kanadan, mutta jäi seuraavassa ottelussa Marokon jyrän alle. Ja nyt sitä uhkaa jääminen alkulohkoon. Voitto veisi sen varmuudella jatkoon, mutta tasapeli vain siinä tapauksessa, että Kanada voittaisi Marokon vähintään kolmella maalilla. Kroatialla riittää jatkopaikkaan tasapelikin.

Ivan Perisicin pelaaminen ei ole satavarmaa. Belgialta puuttuu varoitustilin täyttymisen vuoksi Amadou Onana. Romelu Lukaku pelasi jo Marokkoa vastaan toisella puoliajalla ja saatetaan joutua heittämään tuleen myös tässä ottelussa.

Kanada–Marokko

Klo 17.00  (Yle Areena)

Kanada on ollut kisojen suuria piristäjiä, mutta kylmä fakta on, että sillä ei ole vielä pistettäkään ja se on menettänyt mahdollisuutensa päästä jatkopeleihin. Marokko menisi voitolla ja tasapelillä varmasti jatkoon ja se voisi mennä jatkoon tappiollakin. Tosin silloin se joutuisi maalierovertailuun Kroatian tai Belgian kanssa, mikäli Kroatia ei voita Belgiaa.

Marokolta puuttuu Abdessamad Ezzalzo. Myös Abdelhamid Sabirin pelaaminen on epävarmaa.

Japani–Espanja

Klo 21.00 (TV2)

E-lohkossa kaikki on vielä auki. Siksi tässäkin ottelussa pelataan isoista panoksista. Ottelun voittaja olisi varma lohkovoittaja. Espanja menisi tasapelilläkin jatkoon, mutta Japanin jatkopaikka riippuisi silloin siitä, päättyisikö Saksa-Costa Rica -ottelu jommankumman voittoon. Saksan voittaessa Japanille jäisi tasapelillä vielä ohut sauma selvitä jatkoon maalimäärävertailun kautta, mikäli Saksa voittaisi vain yhdellä maalilla. Tappio tietäisi Japanin varmaa putoamista.

Japanin Hiroki Sakan pelaaminen on epävarmaa. Espanja saa kentälle täyden miehistön ja Luis Enrique saattaa heittää Alvaro Morata avaukseen.

Costa Rica–Saksa

Klo 21.00 (Yle Areena)

Kaikki katseet ovat illalla ja siinä, jääkö Saksa sensaatiomaisesti jo toisissa MM-kisoissa peräkkäin alkulohkoon. Saksalle riittää vain voitto – mutta toisaalta voitto veisi sen hyvin lähelle jatkopaikkaa. Jos Japani ei voita Espanjaa, Saksa ohittaisi sen varmuudella vähintään kahden maalin voitolla ja jopa yhdenkin maalin voitolla, vaikka Japani pelaisi tasan Espanjan kanssa. Siinä skenaariossa laskettaisiin tehtyjen maalien määriä. Vain jos Japani voittaisi Espanjan, Saksa olisi voitollakin heikoilla, sillä se joutuisi maalierovertailuun Espanjan kanssa ja siinä vertailussa Espanja on tällä hetkellä edellä kahdeksan maalia.

Costa Rican Francisco Calvon varoitustili on täynnä, joten häntä ei nähdä kentällä tänään. Saksalla ei ole uusia loukkaantumishuolia, sillä Leroy Sanekin on pelikunnossa.

Arviot

  • Järki huutaa edelleen, että Belgiaa ei voida tuomita ennakolta häviäjäksi Kroatiaa vastaan, mutta jos Belgia ei koe jotain ihmeellistä herätystä, sen on veren makuun päässeen Kroatian kynsissä heikoilla. Belgian on kaiken lisäksi pakko uskaltaa hyökätä, sillä tasapelilläkin putoamisen vaara olisi suuri. Kroatia tuskin lähtee jarruttelemaan yhtään sen enempää. Siksi ottelussa nähtäneen maaleja. Kroatia on suosikki ja tekee kylmät Belgialle.
  • Marokko on ollut yllättävän vahvaa tekoa näissä kisoissa ja se on vahvoilla myös Kanadaa vastaan, varsinkin, kun sen jatkopaikka ei ole vielä satavarma. Marokko puolustaa hyvin, eikä se ole päästänyt vielä maaliakaan näissä kisoissa. Jos Kroatia ei saanut murrettua Marokon muuria, kova työ on silloin Kanadallakin. 2-0 Marokolle.
  • Japani on tiukassa paikassa Espanjaa vastaan, sillä sen jatkopaikka on vaarassa luisua käsistä. Espanja on ollut yksi kisojen vakuuttamista joukkueista ja on vaikea nähdä, miten Japani kestäisi koko ottelun Espanjan hurjassa syöttömyllyssä. 2-3 maalin voitto Espanjalle.
  • Saksa tietää pelin hengen, mikä taas tietää Costa Ricalle ahdasta iltaa. Saksaa on lyöty aiheesta, mutta se on edelleen huippuluokan joukkue eikä Costa Rica pysty edes horjuttamaan Hansi Flickin miehistöä tässä asetelmassa. Saksa hoitaa illalla oman leiviskinsä, mutta riittääkö se? Kyllä riittää ja Saksa välttää katastrofin.