HJK:n onni on siinä, ettei illan trilleriä pelata taktiikkataulu kädessä

Urho Nissilä palaa KuPSin avaukseen kärsityttään Seinäjoella yhden ottelun pelikiellon.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

HJK:n onni on siinä, ettei illan trilleriä pelata taktiikkataulu kädessä

HJK ja KuPS ratkaisevat Veikkausliigan huipentavassa trillerissä Suomen mestaruuden. Mestarin nimeä ei tiedä vielä kukaan. Eivät ennustajatkaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 31.10.2021 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga ratkeaa sunnuntaina jännittävimmällä mahdollisella tavalla, kun KuPS ja HJK iskevät yhteen Kuopiossa. HJK johtaa sarjaa ennen päätöskierrosta pisteen erolla ennen kuopiolaisia, joten sille riittää mestaruuteen tasapeli. KuPS kruunataan mestariksi vain voitolla.

Mestaruuden lisäksi myös pronssimitalien kohtalo ratkeaa siitä kamppailevien joukkueiden keskinäisessä ottelussa, kun FC Inter kohtaa SJK:n kotikentällään. Turkulaisille riittää kolmanteen sijaan tasapeli.

Tässä Expektin kertoimet illan hyytävään jännitysnäytelmään: KuPS 2.45 – x: 3.10. – HJK 2.80!

Päähuomio on kuitenkin Kuopiossa. HJK ja KuPS ovat olleet kaksi parasta joukkuetta tämän kauden Veikkausliigassa ja ovat ansaitusti pelaamassa mestaruudesta viimeisellä kierroksella. Molemmilla on takana vahva kausi.

KuPS on esiintynyt duurissa oikeastaan koko kauden ottaen huomioon sen, että Simo Valakari aloitti joukkueen valmentajana vasta talvella.

HJK näytti pitkään laskettelevan mestariksi, mutta syksyn tullen sen kone alkoi sakata europelien keskellä ja oltiinkin nopeasti tilanteessa, jossa KuPS otti kuskin paikan. Viimeisin käänne tapahtui keskiviikon kierroksella, kun HJK nousi takaisin sarjan kärkeen voittamalla Stadin derbyssä HIFK:n 1-0 ja KuPS jäi 2-2-tasapeliin SJK:n vieraana.

Samat periaatteet

KuPS ja HJK nojaavat pelissään samoihin periaatteisiin. Molempien joukkueiden valmentajat, Simo Valakari ja Toni Koskela, ovat taktisesti valveutuneita. Valakari on valmentajana askeleen edellä Koskelaa ja on saanut revittyä KuPSin materiaalista kaiken irti. KuPS on esittänyt vakuuttavaa jalkapalloa läpi kauden monestakin näkökulmasta katsottuna.

Joukkueiden materiaaleissa ei ole suurta eroa. Nana Boatengin siirryttyä Romaniaan, vaaka heilahti kuitenkin materiaalin osalta HJK:n eduksi. Tästä huolimatta HJK on pelannut epätasaisesti koko loppukesän ja syksyn, eikä se ole voittaessaankaan aina vakuuttanut.

HJK on myös hävinnyt otteluita, vaikka se olisi pelannut hyvin ja luonut korkeita maaliodottamia. Tähän on useimmiten ollut syynä jo aiemmin esiin nostamani syyt – surkea puolustaminen ja helpot tekniset virheet.

HJK:n ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu vain puolustuspelaamisessa oleviin ongelmiin ja helppoihin teknisiin virheisiin. Myös pelinavaamisessa Klubilla on ollut ongelmia, varsinkin kovemmissa peleissä.

HJK on ajautunut puutteellisten tukien sekä teknisten ja pelikäsityksellisten rajoitteiden takia pelaamaan paljon laadultaan heikkotasoisia pitkiä palloja. Haasteita on lisännyt se, että maalivahti Hugo Keto on heikko avaamaan peliä.

Toki kaudella on nähty HJK:lta myös hyviä suorituksia kovissa peleissä, mutta pelinavaamisessa on selvä ero joukkueiden välillä.

KuPSilla peliä avataan pelistä toiseen hyvin jalalla pelaavan maalivahti Johannes Kreidlin johdolla laadukkaasti. Pallollisella on tarjolla sivutuet ja negatiivinen tuki pystysuunnassa ja KuPSilla on ylhäällä usein kaksikin kohdetta, jonne pelataan tarvittaessa puolipitkiä nostoja. Varsinkin Tim Väyrynen on näissä laadukas kohde. KuPS osaa myös vaihdella kaistaa paineen alta ja pääsee monesti vastustajan prässin taakse, mikä on tietysti aina hyvä asia.

Toimivat asiat

Pelin rakentelussa ja murtautumisessa molemmat joukkueet ovat olleet hyviä. KuPS ja HJK ovat luoneet Veikkausliigassa lähes poikkeuksetta riittäviä maaliodottamia voittaakseen ottelut.

HJK on KuPSia hieman suoraviivaisempi ja on iskenyt useamman upean maalin nopeilla hallitulla hyökkäyksillä.

Esimerkiksi Interiä vastaan 3-1-maalissa nähtiin tästä hieno näyte. Klubilla on ylhäällä sellaisia pelaajia, joille kannattaakin pyrkiä pelaamaan. Jalkapallossa helpoimpia tapoja tehdä maali on edelleenkin heittää pallo linjan taakse ja joku juoksee läpi.

Mikäli HJK saa keskikenttänsä sijoittumisen kohdilleen, on sillä hyvät valmiudet satuttaa ketä vaan, myös KuPSia. Riskin veljekset, Roope ja Riku, kantavat isoa vastuuta ja ovat iso uhka pelistä toiseen.

KuPS hyökkää hiukan monipuolisemmin ja pelaamisen etusijalla on kontrolli pallon kanssa. Pelaajat sijoittuvat kentällä pääasiassa hyvin ja KuPSin otteluissa nähdään harvemmin esimerkiksi pitkiä palloja ilman ajatusta.

KuPS hyökkää ensisijaisesti hitailla hyökkäyksillä, mutta Valakarin pelitapa tuottaa myös tilanteita, joissa KuPS pystyy muuttamaan rauhallisen pallonhallinnan yhdellä syötöllä nopeaan tilanteeseen ja pääsee hyökkäämään vastustajan linjaa vastaan useamman pelaajan voimin.

KuPS käyttää paljon esimerkiksi sitä, että pallo syötetään pelintekoalueelta keskushyökkääjän jalkaan, joka tiputtaa pallon taskuun, jolloin jopa 4-5 pelaajaa on juoksemassa vastustajan maalia kohti.

KuPS myös sopeutuu eri systeemeihin hyvin ja Valakari osaa tehdä tarvittaessa hyviä muutoksia kesken pelin.

Ongelmia puolustamisessa

HJK eteni pitkään ilman ongelmia puolustussuuntaan, kunnes joukkueelle alkoi tulla isoja virheitä alakerrassa tai puolustaminen oli todella laiskaa ja välinpitämätöntä. Vaikutti siltä, että jossain kohtaa kautta pelaajien keskittyminen siirtyi vain hyökkäämiseen, mikä avasi oven näille virheille. Puolustuspelaamisen tason lasku alkoi näkyä myös tulostaululla.

Myös sunnuntaina HJK:n on onnistuttava täydellisesti puolustussuuntaan pelatessaan, sillä KuPS pystynee joka tapauksessa luomaan pari hyvää maalipaikkaa. HJK:n kannalta vaarallisimpia virheitä ovat omalla puolustuskolmanneksella sattuvat virheet. Jos niitä alkaa tulla, pallo on silloin helposti Klubin verkossa.

Lue myös: Simo Valakari on viemässä KuPSia ainutlaatuiseen suuruuteen

KuPS on onnistunut puolustamaan maaliaan koko kauden tasaisen hyvin. Haasteita sillä on ollut välillä avoimen pallon tilanteissa, joissa varsinkin Henri Toivomäki on ollut vaikeuksissa. Sunnuntaina Toivomäki ei ole todennäköisesti kentällä.

Diogo Tomasin ja Paulo Ricardon muodostama topparipari on esiintynyt edukseen, mutta offensiivinen laitapuolustaja Daniel Crrillo saa olla sunnuntain tarkkana, etteivät Riskin veljekset pääse hiipimään hänen selustaansa samalla tavalla kuin Jake Jervis Seinäjoella.

KuPSin pakko tehdä maali

Illan trillerissä on yksi ylimääräinen vivahde, koska HJK:lle riittää ottelussa tasapeli. Se tarkoittaa, että HJK on mestari jos se pitää maalinsa puhtaansa – ja KuPSin on pakko tehdä vähintään yksi maalia, jos se aikoo juhlia Suomen mestaruutta.

On selvää, että KuPS lähtee pelaamaan omaa jalkapalloaan ja pyrkii kontrolloimaan peliä. HJK tuskin lähtee ottamaan tarpeettomia riskejä pelaamalla väkisin maalivahdin avulla KuPSin prässiä auki, vaan Klubi pelaa suoraviivaisemmin. Roope ja Riku Riski ja David Browne ovat hyviä kohteita näille suorille palloille linjan taa.

Mikäli HJK asettaa Lucas Lingmanin kuutospaikalle, Jairin ja Filip Valenčičin taskuihin ja ylös kolmikon Riski-Riski-Browne, pystyy se varmasti aiheuttamaan KuPSille ongelmia. Kysymys on siinä, riittääkö tämä suhteellisen hyökkäävä miehitys puolustussuuntaan. Siksi Koskela saattaakin valita puolustusvoittoisemman avauskokoonpanon.

Erikoistilanteissa Klubin on oltava tarkkana, sillä kuopiolaisilla on hyviä variaatioita näissä ja kaiken kruunaa Urho Nissilä, jonka laadukkaat vapaapotkut ovat yksi kauden ehdottomista käsitteistä Veikkausliigassa. Hyökkäyspäässä maalikin näistä saattaa olla kirjaimellisesti kullan arvoinen.

KuPSin kannalta olennaista pelissä on onnistua pallollisessa vaiheessa paremmin kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Bolt Arenalla. Sitä kautta KuPS pystyy paremmin eliminoimaan HJK:n vastaiskujen uhkaa.

Tämä on varmasti yksi alue, jota HJK pyrkii hyödyntämään. SJK:ta vastaan KuPS oli ajoittain liian levällään pitäessään palloa ja SJK pääsi hyökkäämään vastaiskuissa isoihin tiloihin varsinkin laitapuolustajien selustaan. KuPSin toppareiden, keskikentän pohjapelaajan ja painottoman puolen laitapakin on oltava paremmin valmiina puolustamaan, jos KuPS menettää pallon.

KuPS on voittaakseen viimeisteltävä tehokkaasti, sillä tällaisissa kovan panoksen otteluissa harvemmin mässäillään maalipaikoilla. Väyrynen ja Nissilä ovat tietenkin ne pelaajat, joilta odotetaan tehoja.

Nopea avausmaali?

HJK tulee varmasti käymään päälle aina kun mahdollista, eikä anna KuPSille pallonhallintaa ilmaiseksi. Taistelu pallonhallinnasta onkin isossa roolissa ottelun kulussa.

Oma arvioni on, että näemme ottelussa vauhdikkaan alun ja voimme nähdä myös hyvinkin nopean avausmaalin.

Jos kysymys oli puhtaasti siitä, että ottelu pelattaisiin taktiikkataulu kädessä, KuPS kruunattaisiin illalla Somen mestariksi. Jalkapallossa on kuitenkin kysymys muustakin ja siksi voittajan mestarin ja arvioimen etukäteen on vaikeaa, käytännössä mahdotonta.

Jalkapallossa on kuitenkin kunnioitettava lopputulosta ja voittipa mestaruuden kumpi tahansa, se on sen ansainnut.

ElmoTV seuraa Joel Perovuon johdolla KuPSin ja HJK:n välistä ottelua live-seurannassa pitkin päivää. Itse ottelu Kuopiossa alkaa kello 17.