HJK:n pelaaminen ei ole vielä täydessä iskussa, mutta kriisistä on turha puhua

Bojan Radulović iski ottelun ainoan maalin Turussa rangaistuspotkusta.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n pelaaminen ei ole vielä täydessä iskussa, mutta kriisistä on turha puhua

HJK:n ympärillä on kohistu puolentoista viikon takaisen Inter-tappion jälkeen. Joel Perovuon mukaan kaksikon toinen kohtaaminen kertoi toisenlaisen tarinan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.5.2022 | KUVAT All Over Press

Inter voitti HJK:n reilu viikko sitten Helsingissä 4-1. Siksi joukkueiden tiistaista Veikkausliiga-ottelua Turussa odotettiin tavallista suuremmalla mielenkiinnolla. Joel, mitä ottelu kertoi?

Kyllähän tässä palattiin takaisin normaaliin päiväjärjestykseen. Itse asiassa jo tuo 1-4-ottelu oli sellainen, että näin ottelun aivan eri tavalla kuin tulostaulu. Kaikkia kunnia Interille siitä voitosta, mutta ottelu ei kertonut koko totuutta joukkueiden voimasuhteista.

Tänään sitten ottelussa mentiin HJK:n komennossa ja HJK:n haluamalla käsikirjoituksella. Tosin Veritas Stadionin kymmenen vuotta vanha luonnonnurmi on siinä kunnossa ja kasvaa nykyään niin hitaasti, ettei kenttä ollut varsinkaan aurinkokatsomon puolella vielä kovinkaan pelikuntoinen. Alusta oli hiekkaisella puolella hidas ja vaikeutti etenkin HJK:n pelaamista.

HJK:lle on nostettava hattua siitä, että he pystyivät vaikeissa ja hiekkaisissa olosuhteissa pelaamaan omaa järkevää lyhytsyöttöpeliään maata pitkin ja hakemaan ratkaisuja pitkien hyökkäysten kautta. Vaikka jalkapallossa ei ole työvoittoja, niin pelillisesti HJK ansaitsi voiton. Toki ottelun ainoa maali syntyi kyseenalaisesta rankkarista, mutta se ei poista sitä, että HJK oli tänään kentällä parempi joukkue.

Nyt on ehditty jo spekuloida sillä, missä moodissa HJK on ja missä moodissa sen peli on. Miten sinun ammattisilmäsi näkevät asian?

Se on selvää, että HJK ei ole ollut vielä parhaimmillaan, mutta toisaalta tästä on turha hätääntyä. HJK:lla on ollut lukuisia loukkaantumisia ja varsinkin Roope Riskin puuttuminen näkyy Klubin hyökkäyspelaamisessa. On myös selvää, että kausi on vasta alussa ja HJK:n peli tulee tästä kehittymään.

HJK:lla on kaiken lisäksi niin kova ryhmä, että sillä pystytään pelaamaan kaikkien sylintereiden rullatessa taktisesti todella monipuolista jalkapalloa. Taktiikkaa voidaan muuttaa myös otteluiden sisällä ja pelaajat pystyvät sopeutumaan niihin muutoksiin. Se antaa Toni Koskelalle kauden edetessä isoja aseita käyttöön.

HJK ei ole vielä parhaassa loistossaan, mutta sieltä se tulee vielä kovaa, kovaa vauhtia.

Pelaajista nostaisin esille varsinkin 18-vuotiaan Casper Terhon. Hän on pelannut oikealla laidalla wing-backina 3-4-3-formaatissa todella hyviä ja lupaavia otteluita. Jos hän jatkaa tähän malliin, Terho tekee tänä kesänä suuren läpimurtonsa.

Entä Inter?

Interin pelissä on paljon hyviä elementtejä ja he tekevät kentällä hyviä asioita. Interin pelaaminen oli tänään paljon suoraviivaisempaan kuin HJK:lla. Pelin kuva oli se, että HJK hallitsi palloa ja Inter kyttäsi ja yritti riistoja etenkin laidoilla. Kun Inter sai pallon, pelin suunta käännettiin nopeasti ja Inter lähti nopeaan vastaiskuun yleensä Petteri Forsellin kautta. Harmi vain Interin kannalta, että Forsell hölmöili itsensä pihalle. Ensin kortti suunsoitosta ja sitten punainen. Näitä toki sattuu, mutta siinä kokenut pelaaja petti tylysti joukkueensa. Kaiken lisäksi hän on vielä sivussa seuraavasta ottelusta pelikiellon vuoksi.

Interin pelaaminen on muutenkin tässä vaiheessa kautta vielä suoraviivaista. Se ei näy pelkästään vastaiskuissa. Myös pidemmissä hyökkäyksissä Inter pelaa herkästi palloja liikkeeseen ja pyrkii sen jälkeen rakentamaan ylivoiman ja jatkamaan siitä eteenpäin.

Interin transitiopelaaminen toimii jo nyt hyvin. Se sai tänäänkin muutaman vaarallisen vastaiskun ja Matias Tammisella oli ottelun lopussa jopa hyvä paikka tasoittaa.

Inter tulee varmasti olemaan vahva jatkossakin. He pystyvät edelleen kehittämään transitiopelaamistaan ja uskoisin myös, että Inter tulee olemaan vahva myös erikoistilanteissa. On myös mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Miguel Grau kehittää Interin pelaamista kauden aikana. Olettaisin, että nykyisen transitiopelaamisen päälle aletaan lisätä pallonhallintaan. Siihenkin Interiltä löytyy pelaajia ja osaamista.