HJK:n peli on alkanut hyytyä ja KuPS voi puhaltaa mestaruustaistelun aidosti henkiin

KuPS kaatoi HJK:n Suomen cupin finaalissa toukokuussa Helsingissä rangaistuspotkukisassa. Myös sunnuntaina on iso mahdollisuus, että KuPS juhlii jälleen Helsingissä.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n peli on alkanut hyytyä ja KuPS voi puhaltaa mestaruustaistelun aidosti henkiin

HJK on näyttänyt jo pitkään varmalta Veikkausliigan mestarilta. KuPSilla on kuitenkin aito mahdollisuus puhaltaa mestaruustaistelu henkiin, kun joukkueet kohtaavat sunnuntaina Helsingissä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 29.8.2021 | KUVAT All Over Press

HJK–KuPS

Sunnuntai 29.8. klo 18.30, Bolt Arena, Helsinki

Taustaa:

Veikkausliigassa on sunnuntaina edessä kärkikamppailu HJK–KuPS. Panokset ovat kovat, vaikka pelejä on toki vielä paljon jäljellä kummallakin. Voitolla HJK saisi hiukan tilaa hengittää ja revittyä eron yhden ottelun vähemmän pelanneeseen KuPSiin jo 12 pisteeseen. KuPSilla taas on mahdollisuus nousta Klubin kantaan voittamalla sunnuntaina ja hoitamalla rästiottelunsa. Kaksikon ero olisi tällöin enää kolme pistettä. Puhutaan siis mestaruustaistelun kannalta kriittisestä ottelusta.

HJK

HJK on pelannut tuloksellisesti hyvin europelien keskellä Veikkausliigassa. Vain vierastappio AC Oululle oli selkeä epäonnistuminen. Viimeiset kolme peliä Veikkausliigassa Klubi on voittanut 1–0.

HJK:n otteet ovat olleet hiukan laskusuunnassa, mutta joukkue on silti kyennyt voittamaan pelejä Veikkausliigassa. Kotkassa vajaa kolme viikkoa sitten paikkoja oli reilummin, mutta HJK sai vain yhden maalin aikaiseksi.

Expektin kertoimet illan otteluun: HJK:n voitto 1.98 – tasapeli 3.00 – KuPSin voitto 4.00. 

Europeleissä joukkue esiintyi edukseen lukuun ottamatta Fenerbahce-otteluparia, joista varsinkin kotipeli oli hyvin epämääräinen esitys, kuten ElmoTV:n LIVE- illassa jo totesin.

Sunnuntaina kyyti tulee olemaan kylmää, mikäli HJK ei palaa esimerkiksi Malmö-peleissä nähdylle halukkuuden ja yrityksen tasolle.

Tim Sparv ja Lucas Lingman ovat todennäköisesti poissa, joten Toni Koskelan on mietittävä keskikentän keskustan tilannetta ja sitä, vaikuttavatko nämä poissaolot koko formaatioon.

Hiukan ailahtelevasti viime aikoina pelannut Jair on pelannut isoja minuutteja. Hänen onnistumisensa on HJK:n kannalta sunnuntaina tärkeää. Koskelalla on myös mahdollisuus avata kolmella keskimmäisellä keskikentälle, jolloin esimerkiksi Santeri Väänänen ja Sebastian Dahlström pelaisivat pohjalla kahdestaan ja Jair jommassakummassa taskussa.

Joka tapauksessa HJK ei pääse otteluun fyysisesti kovin tuoreena, eikä myöskään parhaalla kokoonpanollaan. Roope Riski on tällä hetkellä Klubin ykköspelaaja, joka liikkuu kevyellä jalalla pelistä toiseen ja hänen peliään on ilo katsella. Hän tekee kovasti töitä alaspäin ja on pallollisessa pelissä jatkuva uhka vastustajalle.

KuPS

Kuopiossa on saatu nauttia viime viikot kunnon ilotulituksesta niin Veikkausliigassa kuin europeleissä. Ainoa miinusmerkintä KuPSille voidaan antaa kotitasapelistä FC Lahtea vastaan, jossa sillä oli mahdollisuudet tappaa peli ensimmäisellä jaksolla. KuPS antoi myös Lahdelle muutaman paikan liikaa.

0–4-tappio Union Berliinille ei juurikaan kuvastanut ottelun tapahtumia. Jos KuPS olisi tehnyt Veikkausliigassa samanlaisia pakottamattomia virheitä, verkot olisivat heiluneet myös kotimaan kentillä. Vieraspelissä Unionia vastaan KuPS osoitti pystyvänsä pelaamaan ehjän ja tasaisen 90-minuuttisen Bundesliiga-joukkuetta vastaan.

HJK:ta vastaan KuPS lähtee sen ja HJK:n viimeaikaisten peliesitysten perusteella papereissani suosikkina. Marginaalit ovat toki pienet, ja HJK tietää, että tasapeli olisi sille ottelussa paljon arvokkaampi kuin KuPSille.

Pelikiellossa olevan Nana Boatengin poissaolo on iso menetys KuPSille, mutta hänet todennäköisesti korvaava Anton Popovitch pystyy paikkaamaan Boatengin riittävän hyvin. Muuten KuPSin pelaajatilanne on loistava.

Simo Valakari on kaiken lisäksi peluuttanut kauden aikana aika laajaa miehistöä. KuPSin ykkösmiehistö on periaatteessa noin 15 pelaajaa, ja joukkueen pitäisi olla sunnuntaina raikkaammassa fyysisessä kunnossa kuin HJK. Muutenkin kuopiolaisilla on laajempi laadukas materiaali käytössään.

Ottelun avain

Ottelun taktista kulkua on alkua lukuun ottamatta vaikea arvioida. Alkuakin vain sen verran, että Valakarilla on varmasti kaksi tai kolmekin suunnitelmaa ottelua varten ja KuPS tulee reagoimaan viimeistään puoliajalla kentällä tapahtuviin asioihin, jos tarve niin vaatii.

Toni Koskela tarvitsisi vastaavanlaista valmistautumista otteluun ja odotan mielenkiinnolla, kuinka taktinen näytös sunnuntaina meitä odottaa.

Pelillisistä asioista olennaista Klubin kannalta on yrittää paineistaa KuPSia aina kun mahdollista ylhäältä tiiviillä joukkueella eli linja korkealla eteenpäin puolustaen. Mikäli HJK antaa KuPSille säännöllisesti pitkiä pallonhallintajaksoja ilmaiseksi, on Klubilla edessään pitkä 90-minuuttinen. KuPS tulee varmasti pääsemään HJK:n prässin alta karkuun pelin aikana ja silloin Klubin on ymmärrettävä vain tiputtaa nopeasti matalaan blokkiin.

Tämän korkean prässin seurauksena maalivahti Johannes Kreidl tulee hakemaan puolipitkillä avauksilla pelaajia HJK:n prässin takaa. Näin HJK:n on pystyttävä hallitsemaan myös tilaa puolustuslinjansa edessä. Tässä avainasemassa ovat korkean puolustuslinjan lisäksi keskikenttäpelaajat, joiden on tiputtava nopeasti, mikäli pallo pelataan heidän ohitseen tai yli.

HJK:n on omassa pelinavaamisessaan pystyttävä monipuolisempaan pelaamiseen kuin Fenerbahcea vastaan. HJK tarvitsee enemmän kaistanvaihtoja ja aikaa joukkueelle liikkua hyville paikoille. Klubi ei voi jatkaa heikkolaatuisten pitkien pallojen pelaamista ja puskemista samaa kaistaa pitkin.

KuPS pyrkii kontrolloimaan peliä. Heidän on kuitenkin vältettävä hyökkäyspelissä liian rohkeaa kenttätasapainoa, sillä mikäli HJK saa pelattua palloja transitiotilanteissa Filip Valencicille tai Riskin veljeksille, näemme todennäköisesti Union- pelin kaltaisia maaleja myös Bolt Arenalla.

KuPSin on siis oltava paremmin valmiina puolustamaan menetyksen jälkeen. Toppareiden on oltava lähempänä HJK:n hyökkääjiä oman pallonhallinnan aikana ja mikäli vastaan tulee esimerkiksi avoimen pallon tilanne, puolustajien on kyettävä peilaamaan Klubin pelaajien tekemät pystyjuoksut, eikä seurata vain palloa tai jopa lähteä hyppimään linjasta vastaan.

Olen jo useammin maininnut KuPSin keskitysten puolustamisen ja jo äsken todetut avoimen pallon tilanteet, ja jauhan niistä, kunnes ne KuPSilla toimivat paremmin.

Union loi torstaina viidestä hyvästä maalipaikastaan kolme keskityksistä, joista kaksi oli sivuvaparista. Avoimen pallon tilanteet menivät paremmin ja Diogo Tomas–Taneli Hämäläinen pelasi KuPSin toppariparina hyvän ottelun. Kerran Union pääsi vaarallisesti KuPSin puolustuslinjan selustaan, mutta se oli todella hienosti pelattu, eikä KuPSin alakertaa voi tilanteesta liikaa moittia. Muutenkin KuPS pelasi vakaan pelin puolustussuuntaan – ja saamalla sunnuntaina vartioinnin kuntoon HJK:n keskitysten hetkellä ja jatkamalla hyvää puolustuslinjan toimintaa, on KuPS lähellä voittoa sunnuntaina.