Joel Perovuo: HJK ei tehnyt oikeutta itselleen – siksi tappiosta jäi paljon hampaankoloon

Roope Riski iski HJK:n ensimmäisen maalin, velipoika Riku toisen.

Jalkapallo

Joel Perovuo: HJK ei tehnyt oikeutta itselleen – siksi tappiosta jäi paljon hampaankoloon

HJK:n matka jatkuu seuraavaksi Konferenssiliigassa ja Veikkausliigassa, jossa se saa torstaina 0-0-tasapelin Union Berlinin kanssa pelanneen KuPSin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.8.2021 | KUVAT All Over Press

23.40: Joel Perovuo: Erinomainen esitys KuPSilta

Daniel Carillo ja KuPS saivat pidettyä vaarallisen Taiwo Awoniyin hyvin asioissa Berliinissä.

KuPSin europelit loppuivat Berliiniin, josta kuopiolaiset hakivat maalittoman tasapelin. Monet skeptikot voivat sanoa, pelasiko Union Berlin tosissaan, mutta ottelun nähneenä voin sanoa, että pelasivat.

KuPSin esitys oli kokonaisuudessaan erinomainen ja selvästi ehjempi kuin viikko sitten Helsingissä, jossa se päästi ottelun käsistään lahjamaaleilla. Toki Jordan Sebbanille sattui nytkin yksi harkitsematon alaspäinsyöttö, josta oli lähellä tulla maali. Onneksi ei tullut, sillä se olisi ollut Sebbanille ja KuPSille julma palkinto tästä ottelusta.

Union loi 3-4 laadukasta maalipaikkaa, mutta Johannes Kreidl pelasi KuPSin maalissa loisto-ottelun. KuPSillakin oli omat mahdollisuutensa ja itse asiassa ottelun vaarallisin maalipaikka oli KuPSilla, kun Urho Nissilä laukoi hieman rangaistualueen ulkopuolelta. Takanurkkaan suuntautunut laukaus oli milleistä kiinni, ettei se mennyt maaliin, mutta Andreas Luthe sai juuri ja juuri torjuttua pallon. Loistava veto ja loistava torjunta

KuPSin pelissä oli torstaina parasta se, että se oli monissa asioissa jopa parempi kuin Union Berlin. KuPS pystyi tulemaan upealla tavalla Union prässin alta pois ja se oli parempi puhkomaan linjoja kuin isäntäjoukkue. Oli hienoa nähdä, että suomalainen seurajoukkue pystyi murhaamaan Bundesliiga-joukkueen korkean prässin.

KuPS voi katsoa eurokesäänsäylpeänä ja pää pystyssä, vaikka kahden ottelun yhteismaalit Unionia vastaan olivatkin 0-4 Berliinille.

KuPS kohtaa seuraavaksi Veikkausliiga-kauden huippuottelussa HJK:n Helsingissä. Kun laskee yhteen KuPSin viimeaikaiset esitykset – tämän ottelun mukaan lukien –, nostan KuPSin ottelussa suosikiksi, vaikka se pelataankin Bolt Arenalla.

23.09: KuPS tiivistää eurokesän

23.04: Ottelu ohi – 0-0!

KuPS pelasi vahvan ottelun Berliinissä. Se pysyi hyvin Unionin vauhdissa mukana ja varsinkin toisella jaksolle myös KuPS sai luotua vaarallisia hyökkäyksiä. Toki nyt ei pelattu elämästä ja kuolemasta, mutta pelattiinpa kuitenkin – ainakin kunniasta. Tulossa vielä Joel Perovuon analyysi.

22.48: Taas vaihto Valakarilta

Vidjeskog sisälle, Nissilä vaihtoon.

22.47: KuPS tekee seuraavan maalin?

Expektin 8.00 siitä, että KuPS tekee seuraavan maalin, alkaa houkuttaa. Hetki sitten kuopiolaisilla oli erinomainen hyökkäys. Maalin emmeet oli kasassa. Kenttä auki. Ei olisi yllätys, jos jommassakummassa päädyssä helisisi.

22.36: KuPS vaihtaa jälleen

Sebban sisään, Ikaunieks vaihtoon. 64 minuuttia lasissa.

22.16: Toinen jaksoi alkoi

KuPS vaihtaa. Väyrynen, Udoh ja Aspegren ulos, Ragnel, Haarala ja Toivomäki sisään.

22.00: Tauko

Tilanne tauolla 0-0. KuPS pysynyt hyvin Union kyydissä.

21.48: Puntit tasoittuvat myös vetolapuilla

Reilut puoli tuntia Berliinissä pelattu ja puntit tasoittuvat myös vetolapulla. KuPSin vierasvoiton kerroin Expektillä pudonnut 13:sta 9.00:aan. Tasurille kerroin 4.40 – ja sille, että KuPS tekee seuraavan maalin 4.75. Jälleen seuraavan maalin vedon paikka?

Union Berlinillä on ollut omat paikkansa, mutta Johannes Kreidl on pitänyt KuPSin maalin puhtaana.

21.24: Joel Perovuo: HJK:n tappio jätti paljon hampaankoloon

HJK:n tie Eurooppa-liigassa päättyi 2-5-tappioon Fenerbahcelle. Kahden ottelun yhteismaalit ovat turkkilaisille 6-2.

Tappio on aina tappio, mutta nämä kaksi ottelua jättivät paljon hampaankoloon. Ensimmäinen paljon, ja tämä toinen ottelu vielä enemmän. HJK ei tehnyt tänään oikeutta itselleen. Sen pelistä puuttuivat kaikki ne hyvät asiat, joista HJK:n on tullut tällä kaudella tutuksi. Ei ollut jouhevaa syöttöpeliä, ei yhteistä prässiä, ei selkeitä syöttöjä, ei syöttöjä taskuihin, ei selkeitä etenemismalleja. Itse asiassa ei kovinkaan paljon hyvää – ja varsinkaan sellaista hyvää, jota HJK on meille tällä kaudella tarjonnut.

Kaiken lisäksi Fernbahcen kaikki maalit ovat enemmän tai vähemmän sellaisia hölmöilyjä, joita ei tällä tasolla saisi tehdä. Toki Enner Valencia toi paljon laatua kärkeen ja osoitti edelleen olevansa kovan luokan viimeistelijä.

Eniten tässä tappiossa ja tässä otteluparissa harmittaa se, että HJK:lla oli olisi ollut erinomaiset mahdollisuudet taistella tosissaan jopa paikasta Eurooppa-liigan lohkopeleissä. Fenerbahce oli – rumista lukemista huolimatta – voitettavissa ja pudotettavissa oleva joukkue, jos HJK olisi pelannut omalla parhaalla tasollaan. Nyt se ei sitä tehnyt, ja se kaivelee.

Miksi sitten HJK ei pelannut omalla tasollaan?

Vaikea kysymys, mutta on vaikea nähdä minne heidän tekninen ja taktinen osaamisensa olisi yhtäkkiä kadonnut, kun vastassa ei kuitenkaan ollut mitenkään ylivoimainen vastustaja.

Yksi ilmeinen vastaus on, että korvien välissä se katosi. Tuliko masut täyteen varmasta europelein lohkopaikasta vai mistä – mutta HJK ei tehnyt näissä kahdessa pelissä itselleen oikeutta. Se on fakta. Siksi on mielenkiintoista nähdä, miten HJK pelaa sunnuntaina kärkiottelussa KuPSia vastaan. Onko ongelma syvempi vai pelkästään korvien välissä. Veikkaan, että korvien välissä.

HJK:ta on joka tapauksessa onniteltava paikasta Konferenssiliigassa. Se on armottoman kova saavutus Klubilta.

21.15: Pallo pyörii

Peli Berliinissä on käynnistynyt. Neljän maalin pienehkö kukkula KuPSilla.

20.54: It’s all over

Peli päättyy. 5-2. Rumat lukemat. Turhan rumat.

20.53: Ja 5-2

Olisihan tuossa ollut Klubillakin näköjään aikaa, sillä Fenernbahce iskee lukemiksi 5-2. Tai tarkkaan: Matti Peltola pistää pallon omiin.

20.52: 4-2!

Sanlitürk pyörähtää maalin edessä ja iskee 4-2:een.

20.47: Riku Riski kaventaa

87 minuuttia pelattu. David Browne vapauttaa Riku Riskin, joka pääsee iskemään 2-3:een. Hieno viimeistely.

20:41: Joel Perovuo: Parasta pöytään Berliinissä

KuPS lähtee illan otteluun käytännössä parhaalla kokoonpanollaan. Union ei myöskään peruuttele, sillä Max Krusea lukuun ottamatta lauteilla on paras miehistö. Tänään ei siis peruutella Berliinissä, vaan mennään.

20.31: Viisi riittää!

Kyllä nuo savolaiset osaavat. KuPS ilmoittaa omalla twitter-tilillään, että viisi riittää.

20.28: Herra Nissilä avauksessa

Tähän väliin KuPSin avauskokoonpano Union Berliniä vastaan.

20.25: Yli satasen

Expekt antaa HJK:n kotivoitolle jo kertoimen 126.00 ja tasurille 31.00. Tämä voisi sen sijaan olla kokeilemisen arvoinen: Klubi tekee seuraavan maalin 4.35.

20.20: Klubi vaihtaa

Valencic, Hostikka ja Saksela vaihtoon, Terho, Dahlström ja Browne tilalle.

20.16: Joel Perovuo: Tutut teemat

Fenerbahcn kolmannessa maalissa näkyivät tutut teemat. Avoimen pallon tilanne, hävitään kilpajuoksua pallossa linjan taakse. Etummaisen topparin tehtävänä peittää maalivahdin ja itsensä väliset helpot syötöt etutolpalle – ja pallo juuri siitä välistä syöttö. Keskimmäinen toppari myöhässä puolustamaan keskellä. Ja Valencia.

20.12: Ja sitten taas soi – Valencia

Enner Valencia iskee 52. minuutilla 3-1. Hattutemppu tehty ja HJK paketoitu.

20.05: Toinen puoliaika alkoi

Tauko pidetty. 1-2. Toivoa on.

20.00: Joel Perovuo: Edelleen mahdollista

Fenerbahcen molemmat maalit olivat mitä olivat. Tämän tason peleissä ei ole varaa hölmöillä ja nyt HJK hölmöili kahdesta. Sparvin kohdalla näki, että hänellä ei välttämättä ollut fyysisesti kaikki kohdallaan ottelussa. Toki hän on iso muutenkin ja liikkuminen tekonurmella on isolle pelaajalle hankalampaa, mutta Sparvin pelaamisesta paistoi läpi keskenkuntoisuus. Sparv näytti aika pahalta molemmissa maaleissa.

HJK:n kannalta ottelussa on edelleen isoja mahdollisuuksia. Fenerin puolustaminen on koko ajan niin sekaisin, ettei pelaajilla tunne olevan mitään hajua, mitä heidän pitäisi tehdä. Kolmen hyökkäyslinjassa laitimmaiset pelaajat iskevät kiinni toppareihin, mikä jättäisi paljon tilaa laidoille.

HJK:n kannalta avainasemassa on nyt Janne Saksela. Hän pitäisi laittaa pelinsä kuntoon ja pelata yhden, kahden kosketuksen jalkapalloa, eikä aina vain kuskata palloa ja selviytyä. Sakselalla olisi erinomainen mahdollisuus pelata joko ohittamalla hänet tai syöttämällä Kadioglun  selustaan, jossa ovat Hostikka ja Riku Riski. Ja kun siihen saataisiin mukaan Valencic, HJK saisi erittäin vaarallisia 2v1-tilanteita Szalaita vastaan. Pirteästi pelannut Väänänen tukemaan Sakselaa ja Saksela peli kuntoo!

19.54: Klubin kertoimet nousevat

Expekt nostanut tauolla Klubin kotivoiton kertoimen 10.50:een – ja tasurin 4.80:een.

19.48: Fener johtaa tauolla 2-1

45+2 minuuttia täynnä. Fener johtaa tauolla 2-1, yhteismaalit 3-1.

19.40: Sparv vaihtoon

Tim Sparv joutuu jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi, Santeri Väänänen tilalle. 40 minuuttia lasissa.

19.33: Kertoimet elävät

Expekt ehti nostaa Klubin kotivoiton kertoimen jo 19.00:aan, mutta nyt mennään  lukemassa 7.50. Tasurista 4.30.

19.30: Joel Perovuo: Kansainvälisen tason viimeistely

Luis Murillolta hyvä pallo juuri sinne, missä se iskun kohta on – Luiz Gustavon selän taakse. Roope Riskiltä loistava liike, hyvä pallon haltuunotto ja nopea kansainvälisen tason laukaus puolustajan jaloista. Jälleen mukana pelissä.

19.28: Roope Riski kaventaa!

Roope Riski saa pallon boxissa ja vetää vasemmalla kahdeksasta metristä pallon häkkiin. 1-2. Toivo herää.

19.23: Joel Perovuo: HJK unimoodissa

Alku oli tahmea. HJK pääse hektkeksi mukaan peliin, kunnes Valencia iski kaksi nopeaa maalia. Molemmat maalit olivat HJK:lta täydellisiä lahjoja. HJK tuli otteluun pahassa unimoodissa, varsinkin osa pelaajista. Se on sinällään harmi, sillä HJK:lla olisi ollut – ja on edelleenkin – hyvä mahdollisuus luoda vaarallisia tilanteita Fenerin haavoittuvan linjan eteen. Ja itse asiassa se saikin sinne pari tilannetta, ja oli pienestä kiinni, ettei niistä saatu läpiajoa.

Mutta nyt sitten ollaan kahden maalin tappiolla. HJK:n pelaajat eivät peliä avatessa ole olleet riittävän usein ja täsmällisesti oikeilla paikoilla. Sparvin olisi tultava hieman alemmaksi pelattavaksi. Tämä toisi tilaa taskuissa pelaaville pelaajille, lähinnä Jairille ja Hostikalle.

Fener pelaa 3-4-3:lla, mikä sopisi HJK:lle. Fenerin laitakeskikentän iskevät kiinni HJK:n laitapakkeihin, mikä avaa tilaa heidän selustassaan. Hyvällä pelaamisella HJK voisi hyödyntää tätä tilaa ja saada luotua Sparvin ja Riskin kautta luotua jopa 3v3-hyökkäyksiä Fener kolmen miehen linjaa vastaan.

19.15: Valencia igen – ja 2-0

Valencia pamauttaa 20 metriä oikeaan alakulmaan. Se on sitten hyvää yötä, HJK!

19.12: Enner Valencia iskee 1-0

Löysää puolustamista Klubilta. Enner Valencialla ikuisuus aikaa boxin sisällä, josta hän pistää vasemmallaan alakulmaan. 11 minuuttia pelattu 1-0. Kahden maalin kinkku.

19.06: Hostikalle varoitus

Santeri Hostikan käsi osuu Nazim Sangarea kasvoihin – varoitus Hostikalle ja vapaapotku Fenerbahcelle. Ensimmäiset minuutin menneet Fenerin hallinnassa.

19.00: Se on sitten menoa!

HJK:n ja Fenerbachen ottelu alkaa. Fener 1-0-johdossa ensimmäisen osaottelun jälkeen. Ottelu alku myöhästyi hiukan Klubi-päädyn savujen takia. Näin.

18.37: Kuka muistaa – Klubi Old Trafforilla?

© Museovirasto / Helge Heinonen

Tässä taas klassikkokuva Manchester Unitedin ja HJK:n Euroopan cupin ottelusta syksyltä 1965. Ollaan siis Old Traffordilla ja alkamassa 1. kierroksen toinen osaottelu. Ensimmäisen HJK hävisi Stadikalla 2-3 ja toisen OT:lla 0-6.

18:32: Joel Perovuo: KuPS voi ajaa HJK:n kiinni ja mennä jopa ohi

Joku luit Joel Perovuon ison kuvan analyysin Simo Valakarin KuPSista? Kannattaa lukea! Tästäpä näin!

18.12: Joel Perovuo: Ei yllätyksiä Klubin kokoonpanossa

HJK avaa samalla kokoonpanolla kuin Turkissa. Ei siis yllätyksiä.

Fenerbahcelle Enner Valencia tulee ylös kärkeen. Mielenkiintoisin kysymys on kuitenkin se, pelaako Fenerbahce kolmen linjalla 3-4-3-muodossa vai 4-3-3:lla. Jos Fener pelaa 3-4-3:lla ja Luiz Gustavo on keskimmäinen toppari, se on HJK:lle etu, sillä Luiz Gustavo ei ole topparina omimmillaan. Itse uskon tuohon 4-3-3-muotoon, jolloin Szalai ja Tisserand ovat toppariparina.

18.08: Ja nyt sitten virallinen Klubin kokoonpano

17.58: Klubin avaus?

Odotetaan vielä vahvistusta, mutta maailmalla kerrotaan, että…

17.55: Özil avauksessa

Tässä Fenerbahcen avauskokoonpano Klubia vastaan. Mesut Özil siis lönköttelee avauksessa.

17.52: KuPS tekee avausmaalin

Otetaanpa kiinni tuohon Joelin arvioon, että KuPS tekisi ottelussa avausmaalin. Expekt tarjoaa pienintä kerrointa KuPSin pelaajista Udulle. Jos Udu tekisi ottelun avausmaalin, kerroin olisi 12.00. Muista poimittakoon vapaapotkuspesialisti Urho Nissilä, jolle Expekt antaa ottelun ensimmäisestä maalista kertoimen 13.00.

17.50: Joel Perovuo: KuPSin kiima voittaa on kovempi

KuPS matkaa Berliiniin karvas 0-4-tappio niskassaan. Karvas sen takia, että pelitapahtumien perusteella tulostaululta olisi voinut löytyä täysin erilaiset luvut. En ole koskaan nähnyt ottelua, jossa Bundesliiga-joukkue joutuu tekemään kompromisseja omassa pelaamisessaan Veikkausliiga- joukkuetta vastaan.

Jossittelu on kuitenkin turhaa ja nyt KuPSin mahdollisuus ottelussa lepää paljolti ottelun henkisessä asetelmassa. Union peluuttaa todennäköisesti vähän pelanneita pelaajiaan ja tällaisessa ’’turvallisessa’’ johtoasemassa sen on vaikea yltää parhaaseen suoritukseen. Union pyrkii ammattimaiseen ja kontrolloituun esitykseen, mutta se ei ole aina helppoa tällaisessa tilanteessa.

KuPS sen sijaan haluaa pelistä voiton ja lähtee pelaamaan vapautuneesti täysillä. Nämä ottelut ovat suomalaisjoukkueille hienoja tapahtumia ja samalla pelaajille näyteikkuna ulkomaille. Toki KuPS saattaa myös lepuuttaa joitakin avauksen pelaajiaan sunnuntainen HJK- peli mielessä, mutta kiima voittaa ottelu ja pelata laadukkaasti on KuPSilla todennäköisesti eri tasolla kuin berliiniläisillä.

Mikäli näemme ensimmäisellä jaksolla samaa kuin Helsingissä enimmäkseen, KuPS on lähellä ottelun ensimmäistä maalia.

17.44: KuPS pelaa Murakoson jäämissä

Union Berlinin ja KuPSin ottelua ei pelata siis Union Berlinin omalla kotistadionillaStadion An der Alten Förstereilla, vaan Berliinin olympiastadionilla – siis sillä samalla stadionilla, jossa suomalaiset ottivat vuoden 1936 kesäkisoissa kympillä kolmoisvoiton ja jättivät Kohei Murakoson ihmettelmään suomalaisten uljasta menoa,

17.35: HJK:n jatkopaikalle pukkaa kerrointa 4.25!

Ja katsotaanpa sitten Expektin kertoimet. HJK:n voitolle kerroin 3.15 ja jatkopaikalle 4.25. KuPSille voitosta kerroin 13.00. Miltäpä tuntuisi? Klubin jatkopaikka saattaisi olla kokeilemisen arvoinen.

17:26: Joel Perovuo: HJK:lla kaikki mahdollisuudet

HJK sai ensimmäisestä ottelusta hyvän tuloksen. Ennen peliä 0-1 tappio olisi kuulostanut erinomaiselta tarjoukselta, mutta pelin jälkeen maalin tappio oli helsinkiläisille peliesitykseen nähden jopa pieni pettymys.

HJK ei kyennyt parhaimpaansa Turkissa ja Kubi tuntui hieman jopa yllättyneen Fenerin pehmeydestä. Mahdollisuudet kontrolloida peliä olisivat olleet olemassa.

Toivottavasti Klubi pystyy samaan intensiteettiin kuin Malmöa vastaan kotonaan. Tämän lisäksi HJK tarvitsee rauhallisuutta pelinavaamiseensa ja löytämällä useammin keskikentän pohjan tai jopa suoraan taskussa olevat pelaajat, Klubilla on mahdollisuus satuttaa Feneriä.

HJK pystyy tänään jopa kontrolloimaan – näillä aseilla.

Fenerbahcen ylin kolmikko Turkissa ei puolustanut kovin laadukkaasti ja parin kaistanvaihdon jälkeen HJK:lla oli hyvät mahdollisuudet pelata keskustan kautta pallo taskuihin ja hyökätä Fenerin monesti korkealla paikallaan seissyttä puolustuslinjaa vastaan. Kerran Roope Riski palattiinkin läpi tämänkaltaisesta tilanteesta, mutta HJK tarvitsee tänään näitä hetkiä enemmän.

HJK:lla oli hyvin uhkaa myös Fenerbahcen linjan taakse, mutta Turkissa peli oli liian suoraviivaista ja tätä uhkaa ei päästy hyödyntämään riittävän hyvin, koska Fenerin puolustajat pystyivät monesti ennakoimaan pitkät pallot.

Mikäli Fenebahce tulee samalla formaatiolla otteluun kuin Turkissa, HJK:lla on selvä etu hyökätessä ja jatkopaikka on käden ulottuvilla. Tähän tarvitaan totta kai koko joukkueen onnistuminen vaihtopelaajia myöten.

Helsingin viileässä illassa nähdään toivottavasti tulikuuma HJK ja sen toinen Eurooppa-liigan lohkovaihepaikka.

17.22: Tervetuloa huikeaa jalkapalloiltaan!

Vuorossa toinen huikea suomalainen jalkapalloilta. HJK kohtaa Bolt Arenalla Eurooppa-liigan pudotuspeliotteluiden toisessa osaottelussa Fenerbahcen. HJK kärsi Turkissa 0-1-tappion, joten Eurooppa-liigan lohkopeleihin päästäkseen HJK:n on pakko voittaa tänään. Koska vierasmaaleja ei lasketa, mikä tahansa maalin voitto tarkoittaa jatkoaikaa ja tarvittaessa rankkareita. Jos HJK voittaa suuremmalla erolla kuin yhdellä maalilla, silloin Bolt Arenalla voidaan tuulettaa miten päin tahansa.

Ja tietenkin: kävipä tänään miten tahansa, HJK pääsee joka tapauksessa uuden Konferenssiiigan lohkopeleihin.

KuPSilla on Berliinissä hiukan kapeampi salmi, sillä Union Berlin kaatoi Savon ylpeyden viikko sitten 4-0. Näin KuPSin selviytyminen Konferenssiliigan lohkopeleihin vaatisi ihmettä.

HJK:n ottelu alkaa kello 19 ja KuPSin 21.15.