HJK:n surkeassa illassa Ludogoretsia vastaan oli tyly viesti Klubin kitiseville pelaajille

Santeri Väänänen väänsi Caulyn kanssa pallosta, mutta palkinto jäi saamatta.

EurocupitJalkapallo

HJK:n hyytyminen voi olla ymmärrettävää, mutta eurokentillä ketään ei kiinnosta, väsyttääkö. Siinä oli Ludogorets-tappion viesti kauniisti ilmaistuna..

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.10.2022 | KUVAT All Over Press

HJK kärsi Eurooppa-liigassa jo kolmannen tappionsa, kun Klubi hävisi torstaina Ludogoretsille 0-2 (0-1)  Razgradissa Bulgariassa.

Ottelu pelattiin pomppuisella Huvepharma Arenalla. HJK olisi tarvinnut ottelusta voiton, jotta sillä olisi säilynyt realistinen mahdollisuus lohkon kolmospaikalle.

Ottelun ensimmäisen jakson perusteella peliä ei sen suuremmin tarvitse analysoida, sillä HJK:n pallollinen pelaaminen oli niin heikolla tasolla. Siinä oli nähtävissä käytännössä koko kirjo helppoja teknisiä virheitä ja heikkoja päätöksiä, jotka aiheuttivat Klubille ongelmia myös alaspäin. Aiemmin hyvin toiminut HJK:n 5-4-1-muoto oli ajoittain kuin reikäjuustoa keskikentän ollessa täysin epätasapainossa jatkuvien menetysten seurauksena.

Toki HJK:llakin oli omat mahdollisuutensa. Tilanteet vain kaatuivat kerta toisensa jälkeen joko syöttövaiheessa tai viimeistään viimeistelyvaiheessa. Kärjistetysti peliä seuratessa tuli olo, että seuraan maalintekoharjoitetta, jossa ei ole vastustajaa ja siltikään palloa ei saada maaliin.

***

Ymmärrän kovan ja pitkän kauden, matkustamisen ja vierasottelun asettaman haasteen. Mutta jos halutaan menestyä tällä tasolla, on nämä asiat pystyttävä sivuuttamaan ja suorittamaan hyvällä tasolla, vaikka tuntuukin pahalta. Ketään ei kiinnosta väsyttääkö. Toki voin olla myös väärässä ja vaatia kohtuuttomia – jos perspektiivin näille vaatimuksille hakee sitä kautta, mitä HJK:n ilmapiiristä ja Toni Koskelan johtamaisesta on viime päivinä sanottu ja kirjoitettu.

Perparim Hetemaj oli yksi esimerkki pelaajasta, joka säilytti hyvän standardin ottelussa loppua lukuun ottamatta. Pyry Soirin kohdalla voidaan miettiä, ovatko nämä pelit tällä hetkellä häntä varten. Soiri vaikuttaa olevan samanlaisessa tilanteessa kuin Santeri Hostikka viime kaudella. Soirin tekeminen on aika pahasti kateissa. Toki Soiri ei ole wing-backin roolissa parhaimmillaan muutenkaan.

Ludogoretsin 1-0-johtomaali oli looginen seuraus HJK:n heikosta tekemisestä. Surkeuden kruunasi Malikin huippupaikka ensimmäisen jakson lopussa. Sellaisesta paikasta tällä tasolla on vain pakko tehdä maali. Tässäkin tilanteessa arkkitehtinä oli Hetemaj, joka käynnisti prässinsä oikea-aikaisesti ja sai riiston Olivier Verdonille sattuneen virheen seurauksena.

***

Toinen jakso jatkui samoissa merkeissä kuin ensimmäinen ja Ludogoretsin toinen maali roikkui ilmassa. Vaihtojen myötä HJK sai hetkeksi järkevää peliä aikaiseksi, mutta tätä seurasi nopeasti Ludogoretsin 2-0-maali, jota edelsi HJK:n iso virhe oman kulmapotkun jälkeen.

HJK yritti toisella puoliajalla kovasti, mutta yksinkertaisesti Klubi ei ollut vaadittavalla tasolla ottelussa. Pelaaminen vaikutti fyysisesti väsyneen joukkueen pelaamiselta, mikä aiheutti teknisiä virheitä ja heikkoja päätöksiä monella pelaajalla. HJK:n jokaisen pelaajan on pelattava näissä otteluissa hyvällä tasolla, mikäli otteluja halutaan oikeasti voittaa. Razgradin illassa nähtiin useampi heikko suoritus, joten oli selvää, ettei ottelussa ollut Klubille mitään tarjolla. Jukka Raitalan epäonninen punainen kortti kruunasi HJK:n synkän illan.

Tämä tulos tarkoitti käytännössä sitä, että HJK:lle jää hämmentäjän rooli lohkossa. Toki kolmanteen sijaan on edelleen pienet mahdollisuudet, mikäli Klubi onnistuu kaatamaan Roman kotonaan lokakuun lopussa. Torstaisen esityksen perusteella Roman kaataminen on toiveajattelua.