Ykköspesiksen hurja loppunäytös tietää tuskaista syksyä Superpesiksen karsijalle

Arttu Vilander ja Kankaanpää ovat näyttäneet syksyn ratkaisupelien lähestyessä hauistaan.

Pesäpallo

Ykköspesiksen hurja loppunäytös tietää tuskaista syksyä Superpesiksen karsijalle

Hamina, Puijo ja Kankaanpää varmistivat paikkansa Ykköspesiksen välierissä ja Oulunkin paikan pitäisi olla selvä. Pekka Arffmaan avaa, mitä on odotettavissa syksyn hurjissa ratkaisupeleissä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.8.2023 | KUVAT All Over Press

Miesten Ykköspesiksessä ratkesi keskiviikkona hyvin pitkälti neljä välieräjoukkuetta. Hamina, Puijo ja Kankaanpää ovat jo saletissa ja Oululla on käytännössä jo molemmat jalat ja molemmat kädet välierissä. Pekka, joko kristallipallosi kertoo, kuka nousee Superiin ensi kaudeksi?

Sitä on vielä mahdoton sanoa. Hamina on terästänyt pelaamistaan ja otettaan vaihdettuaan pelinjohtajaa heinäkuun alussa, Puijo on pelannut koko kauden erittäin tarkkaa ulkopeliä, Kankaanpää on odotetusti noussut sarjan kärkikahinoihin ratkaisupelien lähestyessä ja Oululle on pakko nostaa hattua heidän hurjasta kiristä, joka nosti Oulun välierien porteille. Toki Kannuksella on edelleen teoreettinen sauma ohittaa Oulu, mutta on vaikea uskoa, että neljäs välieräjoukkue enää muuttuisi.

Näiden neljän joukkueen keskinäiset sijoitukset ovat sen sijaan vielä aidosti auki. Hamina on toki vahvoilla runkosarjan voittajaksi, mutta Puijon, Kankaanpään ja Oulun keskinäiset sijoitukset voivat elää suuntaan jos toiseenkin.

Puijolla on toki se etu, että sillä on vielä kaksi ottelua jäljellä, kun muilla neljällä kärkijoukkueella on vain yksi ottelu – mutta kuten Puijon keskiviikkoinen 0-1-kotitappio Kouvolalle osoitti, mihinkään lepsuiluun tai samanlaiseen peliin kuin Kouvolaa vastaan ei ole varaa.

Vaikka nousu- ja nousukarsintapaikat ovatkin avoimia, mitkä ovat näiden neljän joukkueen keskinäiset voimasuhteet nousua ajatellen?

Pidän Haminaa edelleen materiaalin osalta sarjan vahvimpana joukkueena. Joukkue on lyönyt ainoana joukkueena yli 200 juoksua ja sen sisäpeli Teemu Rouhiaisen ja Joosua Rätön johdolla tosi vahvaa.

Ulkopeli on haavoittuvampaa. Kysymysmerkkejä ovat etenkin se, mikä on lukkari Elias Lahden isku ja miten hyvin takakenttä kestää. Monet pitävät Haminan etuna sen vaikeaa kotikenttää, mutta kyllä siellä tulee omillekin koppareille kiire, kun palloa pistetään takakentälle.

Great news! Finnish Pesapallo is here! Check the odds and play at Stake.com!

Kankaanpään vahvuus on sen kokemus. Joukkueen rungon muodostavat pelaajat, joilla kaikilla on kokemusta Superista – ja tämän kokemuksen arvo vain nousee syksyn ratkaisupeleissä.

Kankaanpää on myös erinomaisessa vireessä, mitä kuvaa se, että Kankaanpää on voittanut kymmenestä viimeisestä ottelustaan peräti yhdeksän. Se putkensa aikana hävinnyt ainoastaan Haminalle, mutta mikä oleellista: se on myös voittanut Haminan putkensa aikana.

Puijon vahvuus on, kuten sanoin, joukkueen tiivis ulkopeli. Puijo on antanut selvästi vähiten juoksjua sarjassa, mutta se on myös tehnyt kärkijoukkueiden keskinäisessä vertailussa selvästi vähiten juoksuja. Esimerkiksi Hamina on tehtaillut 23 ottelussa 76 juoksua enemmän kuin Puijo eli 3,3 juoksua enemmän per ottelu.

On todella mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle erinomaisella ulkopelillä voi päästä syksyn ratkaisupeleissä. Riittääkö se jopa nousuun asti?

En uskonut Oulun olevan tällä kaudella näin kovaa tekoa, mutta Riku Tolonen ja kakkospelinjohtaja Immo Rautiainen ovat tehneet todella hienoa työtä nuoren joukkueen kanssa. Toki nyt joukkueella on edessään tiukka paikka, mutta hyvin he ovat pelanneet ja kuka sitä tietää, mihin Lippo vielä syksyllä yltää.

Ykköspesiksen voittaja nousee suoraan Superpesikseen ja kakkonen karsii Superin putoamiskarsintojen voittajaa vastaa. Näetkö, että Ykköspesiksen joukkueelle olisi näissä karsintaotteluissa jakoa?

On ilman muuta. Jos esimerkiksi putoamiskarsinnassa pelaisi joko Hamina tai Kankaanpää ja vastassa olisi Koskenkorva tai Alajärvi, niin kukaan ei pysty sanomaan, miten ottelusarjassa kävisi. Superin karsijalla on toki Superpesis-kauden kokemus turvanaan, mutta karsinta olisi joka tapauksessa sille todella haastava ja ennen kaikkea myös tuskaisa paikka.

Tällä kaudella on puhuttu paljon Superpesiksen tasaisuudesta ja sen jännittävyydestä, mutta onhan tämä Ykköspesiksenkin loppu sellainen, että alta pois.

Lisäys:

Jyväskylän Lohi tiedotti keskiviikkona X-tilillään, että sen tietojen mukaan Seinäjoen Maila-Jusseilla olisi pelannut keskiviikkona edustuskelvoton pelaaja ja näin Lohen 0-2-tappioon päättyneen ottelun tulos voi vielä muuttua.