Huuhkajiin nousseella Urheiluruutu-nassikalla on potentiaalia lentää Tanskaa pidemmälle

Oliver Antman nousi Huuhkajiin Robin Lodin loukkaantumisen vuoksi.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajiin nousseella Urheiluruutu-nassikalla on potentiaalia lentää Tanskaa pidemmälle

Muistatteko sen 8-vuotiaan pienen pojan tekemässä pallolla taikoja Urheiluruudussa? Nyt Oliver Antmanilla Urheiluruutu on vaihtunut Huuhkajiin.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.9.2022 | KUVAT All Over Press

Robin Lodin loukkaantuminen avasi portin Huuhkajien mukaan myös tanskalaisessa  FC Nordsjællandissa pelaavalle Oliver Antmanille, joka pääsee nyt ensimmäistä kertaa A- maajoukkueen mukaan.

Antman on tuttu Urheiluruudusta 13 vuoden takaa, kun hän ihastutti taidoillaan jo pikku poikana. Antmanin taustalla on vaikuttanut vahvasti Tanoke-guru Pertti Kemppinen.

Antman on linnunluinen hyvin liikkuva laituri, jonka tekniset taidot on hiottu hyvälle tasolle. Antman on kertonut, miten hän on harjoitellut pienestä saakka kovia tuntimääriä. Tästä ajasta paljon on varmasti mennyt pallon kanssa kahdestaan kikkaillessa ja palloa kesyttäessä.

On hyvä, että Antmanilla on ollut Kemppisen kaltainen mentori, joka on varmasti myös ohjannut välillä omalla ajalla tapahtuvaa harjoittelua. Pelkällä pallon hieromisella pelit loppuvat yleensä teini-iässä, kun pelkillä kikoilla ja minä ja pallo -ajattelulla ei enää pärjää.

***

Antman on vasta 21- vuotias, mutta pelannut Tanskan liigassa jo 71 ottelua. Toki häntä on käytetty paljon vaihtopelaajan roolissa, mutta kymmenen maalia kohtalaisen vähillä minuuteilla on nuorelle pelaajalle hyvä lukema.

Tämä kertoo myös pelaajan polusta ammattilaiseksi. Vaikka Antman on ikäisekseen jo suhteellisen kokenut pelaaja, on hän todellisuudessa vasta ammattilaispolkunsa alussa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että hän jatkaa näiltä pohjilta edelleen itsensä haastamista ja kehittämistä.

Nations League is back. Check the odds for England, France, Italy and Huuhkajat matches and play at LeoVegas!

Ensimmäinen asia Antmanilla onkin pelata itsensä vakioavauksen pelaajaksi Tanskassa.

Antmanilla on 185-senttiseksi pitkäksi todella nopea askelfrekvenssi askeleessaan. Se mahdollistaa hänelle monia asioita. Antman pystyy esimerkiksi muuttamaan suuntaa pallon kanssa nopeammin kuin monet pelaajat ilman palloa. Häneen on myös puolustajana vaikea iskeä, koska pallo on jatkuvasti Antmanin kontrollissa.

Antman on riittävän nopea, mutta hänen olisi hyvä saada esimerkiksi kevennyshyppyjen kautta lisää räjähtävää voimantuottoa ja maitohapottomien kaarijuoksujen kautta pitkää maksimaalista askelta. Näin hän pystyisi kiihdyttämään vieläkin nopeammin ja samalla myös hänen huippunopeutensa nousisi. Nähdäkseni Antmanilla on vielä reserviä, sillä harva pelaaja on fyysisesti valmis 21-vuotiaana.

***

Antmanin highlight-koosteessa toistuvat samat asiat. Tempokuljetukset, haastot pääasiassa laidalla, syötöt ja keskitykset maalille haaston jälkeen sekä laukaukset kuljetuksesta tai harhautuksen jälkeen boksista. Antman on siis laituri, joka on syytä roolittaa lähtemään liikkeelle lähtökohtaisesti leveältä ja ylhäältä.

Antman osaa pitää kroppansa hyvässä asennossa eri tilanteissa eikä hänelle ole ongelma pelata myöskään välikaistalla. Maali Tampereella kaksykkösissä Itävaltaa vastaan oli tästä hyvä esimerkki. Antman tuli taskussa vastaan palloa ja houkutteli vastustajan mukanaan puolustuslinjasta. Tämän havaittuaan, Antman ymmärsi lähteä pystyyn ylösnousseen puolustajan selustaan ja peli oli 3-1.

Antman vaikuttaa pystyvän myös yhteistyöhön muiden pelaajien kanssa. Tosin tässäkin hän pystyy hinaamaan itseään vieläkin paremmaksi.

***

Markku Kanervan kannalta Antman ja muut perinteiset laitahyökkääjät ovat taktinen haaste. Jos tällaisia pelaajia käyttää, heidän on annettava pelata laitahyökkääjän roolissa. Wing-backeina pelatessa näiltä herroilta syödään heidän eväänsä.

Haluaisin itse nähdä Huuhkajilta tervettä laitapeliä, jossa laiturit ovat tekemässä aloitteita leveältä pystyyn, topparin ja laitapuolustajan väliin tai vastaan välikaistalle tai leveälle.

Antmanilla on oleellista pitää maltti ja osata samanaikaisesti nauttia tilanteesta ja tehdä edelleen valtavasti töitä itsensä kehittämiseksi jalkapalloilijana, sillä hänellä itsellään ja hänen ympärillään on varmasti kovat odotukset peliuran suhteen.

Antmanilla on kiistatta mahdollisuuden edetä urallaan vielä Tanskaa pitemmälle. Se vaatii kuitenkin vielä paljon töitä, sillä jalkapallossa ei saa mitään ilmaiseksi, varsinkaan mitään kestävää.

Darwin Nunez