Hyvinkää pani tänään lahjapakettinsa väärän Pelastusarmeijan pataan

Henri Puputti avasi Mansen juoksutilin toisella jaksolla.

Pesäpallo

Hyvinkää pani tänään lahjapakettinsa väärän Pelastusarmeijan pataan

Manse sai helpon voiton välieräsarjan avausottelussa Hyvinkäätä vastaan. Pekka Arffman ei kuitenkaan näe Tahkon virhesuman takana sen syvällisempää syytä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.8.2022 | KUVAT All Over Press

Manse avasi välieräsarjan Hyvinkäätä vastaan 2-0 (7-2, 3-1) -voitolla Kaupissa. Pekka, taisi Hyvinkään kone hieman yskiä?

Niin kyllähän peli henki oli se, että jos Vimpeli tyrmäsi maanantaina hyvillä lyönneillä Joensuun, niin tänään Hyvinkään antoi tämän ottelun Manselle. En sano, etteikö Manse olisi voittanut ilman Hyvinkään lahjoittamia ilmaisjuoksujakin, mutta eihän Mansen tarvinnut tänään esittää edes parastaan.

Kaikki ensimmäisen jakson avausvuoroparissa tulleet neljä Mansen juoksuja olivat Tahkon lahjoja ja toinen jakso alkoi samalla tavalla murheellisesti, kun Simo Vainikaisen varma palo mureni harhaheittoon ja Manse sai ruuvattua tilanteessa palottoman ajon. Henri Puputti löi ensin kuolleen miehen eli Vainikaisen kotiin hyvällä lyönnillä ja Juha Puhtimäki sen jälkeen Juuso Myllyniemen puoli-ilmaisella keskipompulla.

Rangers vs Astros. Joensuu vs Vimpeli. Baseball and pesäpallo. Bet now at LeoVegas!

Ei Mansen tasoista joukkuetta vastaan muuta tarvita. Neljän juoksun takaa Mansea vastaan on vaikea tulla voittoon ja vaikka Hyvinkää sai sisäpeliä enemmän auki toisella jaksolla, niin ei siinäkään oikeastaan ollut sellaista todellisen takaa-ajon tuntua ennen viimeisen vuoroparin aloittavaa ja Kore Korhosen hyviä sivalluksia.

Siinä mielessä ottelu oli samanlainen kuin Vimpeli ja Joensuun ottelu, että varsinkin ensimmäinen jakso ja osittain myös toinen jakso ratkesivat heti jaksojen alussa, mikä latisti jaksoja – mutta ero oli siinä, että Tahko teki tänään virheitä urakalla.

Mistä Tahkon virhesuma johtui?

Se on hyvä kysymys, johon joukkueen ulkopuolisten on vaikea tietää oikeaa vastausta. Toki me voitaisiin arvailla tai alkaa puhua kokemattomuudesta, mutta vaikea tätä on kokemattomuudenkaan piikkiin pistää. Tahkolla on Juha Korhosen, Juha Niemen, Jere Vikströmin ja Miikka Matikan kaltaisia kokeneita pelaajia, jotka pelanneet näitä pelejä ennenkin – ja jos nämä nuoremmat vellokset olivat tänään kokemattomia, miksi he eivät olleet kokemattomia Kouvolaa vastaan?

Pesäpallo on herkkä peli, jossa virheet alkavat kertaantua ja ote katoaa helposti. Näin minusta Hyvinkäälle tänään kävi. Rumaltahan se näyttää, mutta ei tämä ottelusarja ole vielä ratkennut ja torstaina Pihkalassa saatetaan nähdä torstaina täysin erilainen Tahko ja erilainen peli.

Ja vaikka tilastot eivät tänään annakaan ottelusta oikeaa kuvaa, Tahko hävisi esimerkiksi kolmostilanteen vain 13-16.  Juha Niemelle sattui tänään muista päivä, sillä hän ei saanut kuudella yrityksellä kertaakaan miestä kotiin, kun Mansen lyöjäjokeri Perttu Ruuska silpaisi viisi juoksua.

Mikään ei ole vielä muuttunut, mutta se on selvää, että Tahkon on pystyttävä pelaamaan torstaina omalla parhaalla tasollaan, sillä Mansen peli ei juurikaan heilahtele eikä siihen vaikuta se, huudetaanko Pihkalassa vai lauletaanko siellä virsiä.

Kaikki puhuivat Mansesta viime vuonna kohujoukkueena ja rahajoukkueena, mutta toivottavasti tänä vuonna katsottaisiin jo näiden puheiden taakse ja nähtäisiin, miten äärettömän kova ja armoton pesäpallojoukkue Manse on.

Nostaisin joukkueen ilmentymäksi Tuomas Jussilan, joka ei koskaan pelaa huonoa peliä sen enempää sisällä kuin ulkonakaan. Hän vain pelaa jäätävää pesäpalloa ja erittäin nöyrällä asenteella. Ja vaikka kaikki Mansen pelaajat eivät olekaan tuomasjussiloita ja vaikka Mansellekin sattuu sellaisia kömmähdyksiä kuten Perttu Ruuskan kolmen palon lyöntivuoro tänään, Mansen vahvuus on taidon lisäksi ennen muuta tapparamainen tasaisuus.

Kuten sanoin, Mansen ei tarvinnut tänään näyttää parastaan eli he voivat tästä vielä parantaa Pihkalassa. Tärkein muuttuja on kuitenkin se, pystyykö Tahko pelaamaan torstaina samalla tasolla kuin parhaimmillaan Kouvolaa vastaan, sillä jos se antaa yhtään ylimääräistä siimaa Manselle, se on menoa – ja sen jälkeen tällä tiellä ajetaan vain yhteen suuntaan.