Hyvinkään Tahko on siirtosyksyn suurimpia voittajia – nousee ryminällä mitalitaisteluun

Petteri Alanen oli Pekka Arffmanin mukaan Superin paras lukkari päättyneellä kaudella.

Pesäpallo

Hyvinkään Tahko on siirtosyksyn suurimpia voittajia – nousee ryminällä mitalitaisteluun

Hyvinkään Tahko vahvistuu ensi kaudeksi selvästi ja nousee Pekka Arffmanin mukaan yhdeksi Sotkamon ja Vimpelin päähaastajista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 5.10.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Hyvinkään Tahkon ensi kauden joukkue alkaa olla paketissa. Pekka, miten kova Hyvinkää on ensi kaudella?

Hyvinkää ottaa kieltämättä ison askeleen ylöspäin. Hankinnat ovat hyvällä silmällä tehtyjä ja joukkueen materiaali on selvästi vahvempi varsinkin ulkopelin osalta kuin tällä kaudella.

Tämän päälle tulee vieläkin suurempi parannus komentosillalla. Jarkko Pokela ja Sami Österlund muodostavat todella vahvan kaksikon niin pelinjohdollisesti kuin valmennuksellista ja seurajohdossa joukkueesta vastaa manageri Antti Yli-Saunamäki, joka toissa kaudella johti Hyvinkään miesjoukkueen Superin välieriin.

Tämän tason johtokolmikkoon satsaaminen on Tahkolta todella kova ja järkevä veto.

Sanoit, että Hyvinkää vahvistuu etenkin ulkopelissä. Miten?

Kaikista kovin peliliike Hyvinkäältä oli Iiro Kuosan hakeminen takaisin Joensuusta. Kuosa on ollut Superin paras etumies useamman vuoden ja Tahkolla on ensi kaudella etukentällä sellainen kolmio, ettei yhdelläkään seuralla ole ainakaan sitä parempaa etukenttää.

Petteri Alanen oli jo tällä kaudella Superin paras lukkari ja yksi hänen vahvuuksistaan on se, että Alanen on hyvä hakemaan lyhyitä. Sitten siinä on Kuosa, joka on Superin paras pallojen torjuja.

Toiseksi etumieheksi ovat vaihtoehtoina erinomaisen kauden etumiehenä pelannut Konsta Lehtola sekä JymyJusseista hankittu Atte Kontio.

Polttolinja ei välttämättä Superin kovin, mutta siitäkin löytyy taitoa. Kiteeltä vuosi sitten tullut Jesse Eskelinen pelasi uudessa roolissa polttolinjassa hyvän kauden ja Valentin Ikonen jatkaa etulukijana. Santtu Patovasta on kehittynyt hyvä vaihtotilanteiden kulmapelaaja ja Kontio on hyvä vaihtoehto toiseksi kulmapelaajaksi. Samu Kyhyräinen haastaa polttolinjassa lähinnä Kontion.

Teemu Nurmio on ilman muuta toinen koppari ja toiseksi koppariksi vahvin ehdokas on Luka Raesmaa. Sotkamosta takaisin hankittu Mikke Tschesmenski on kolmas vaihtoehto taakse.

Sasu Toikka on hankittu ensisijaisesti jokeriksi, mutta hän pystyy tarvittaessa pelaamaan myös polttolinjassa.

Entä sisäpeli?

Sisäpelissä Pokelalla ja Österlundilla on myös useampia mahdollisuuksia rakentaa lyöntijärjestys.

Nurmio on ilman muuta kärkimies, Eskelinen ja Kontio ovat erinomaisia vaihtajia ykköskärkeen ja voivat pelata kakkosena ja kolmosena kumminpäin tahansa. Patova palannee omalle paikalleen viitoseksi.

Tahkon kärki on Nurmion johdolla huippuluokkaa ja sitten tulee kova keskipalkki, jonka muodostavat Patova, Ikonen ja lyöjäjokeri Juha Niemi. Kolmikon vaarallisuutta lisää se, että he kaikki lyövät vasemmalta, kuten myös Eskelinen.

Tschesmenski on siinä mielessä mielenkiintoinen pelaaja, että hän on nopea etenijä. Näin häntä voidaan käyttää ensi kaudella joko etenijäjokerina tai kakkoskärjen veturina. Kyhyräinen on puolestaan taitava pelintekijä, ja jos hän ei mahdu ulos, silloin yksi vaihtoehto on käyttää häntä vaihtaja- ja etenijäjokerina.

Hyvinkää saa ensi kaudella myös perushyvän kakkoskärjen ja varmasti sitä tullaan myös käyttämään.

Niemi on ilman muuta ykköslyöjäjokeri. Toisen jokeripaikan ottaa Toikka ja kolmannen joko Kyhyräinen tai Tschesmenski.

Jos vertaat tämän kauden joukkuetta ja ensi kauden joukkuetta toisiinsa, miltä osin Tahko vahvistuui ja miltä heikkenee?

Jos sivuutetaan se, millaisen parannuksen Pokela ja Österlund tuovat valmennukseen ja sitä kautta pelaajien kehittymiseen, niin ilman muuta suurin parannus tapahtui etukentällä, jossa Kuosa korvaa Imatralle siirtyneen Eero Kuitusen.

Kontio on hyvä vahvistus etenkin sisäpelin kannalta, mutta hän on myös monikäyttöinen ulkopelaaja.

Toikka tuo kokemusta sekä monipuolista osaamista niin sisä- kuin ulkopeliin. Sisällä hän hyppää suuren yleisön silmissä seuralegenda Juha Korhosen suuriin saappaisiin, mutta Korhosta ja Toikkaa ei voi verrata suoraan toisiinsa. Toikka on tuollainen 20-30 juoksun lyöjä kaudessa, mutta hän on parhaimmillaan vaihtajana.

Tschesmenski haastaa Raesmaan kakkoskopparina paikasta ja on hyvä etenijä, joten hänkin on järkevä hankinta – varsinkin, kun kyseessä on vasta 19-vuotias lupaava pelaaja.

Hyvinkää purki Kalle-Tapio Huuskon sopimuksen. Oikea vai väärä ratkaisu Tahkolta?

Tässä on kaksi näkökulmaa – pelillinen ja ei-pelillinen.

Pelillisessä mielessä Huusko on hyvä tai parhaimmillaan jopa erinomainen vaihtaja, mutta räpylässä hän ei ole samaa tasoa. Jos vertailukohdaksi otetaan Kontio, en näe suurtakaan eroa heidän välillään sisäpelissä ja ulkona Kontio on jopa parempi pelaaja.

Sitten on ei-pelillinen puoli. Tahko ei ole kertonut, mitä kaikkea sen kulisseissa viime talvena tapahtui ja mitkä syyt johtivat Huuskon siirtymiseen kesäksi Manseen, mutta noissa myrskyissä rikkoutui Huuskon suhteen jotain sellaista, jota ei voitu tai haluttu Tahkossa korjata.

Mitä Hyvinkäältä voidaan ensi kaudella odottaa?

Ilman muuta parempaa kautta niin pelillisesti kuin tuloksellisesti kuin päättynyt kausi.

Pidän Sotkamoa ja Vimpeliä edelleen sarjan kahtena vahvimpana joukkueena, mutta sitten tulee viiden seuran muodostama tasainen rintama, jossa on mukana myös Hyvinkään. Tässä ryhmässä sijoitukset voivat olla kesästä riippuen mitkä tahansa ja eihän sitä kukaan tiedä, vaikka tästä ryhmästä joku tai jotkut joukkueet voisivat nousta taistelemaan jopa mestaruudesta.

Edessä on mielenkiintoinen talvikausi ja pitkä kesä, jonka aikana voimasuhteissa voi tapahtua isojakin muutoksia.

Tahkon vahvuus – järkevien vahvistusten lisäksi – on se, että Hyvinkäällä on satsattu juuri oikeaan asiaan, valmennus- ja pelinjohtoon ja seurajohdon pesäpalloymmärrykseen. Toki Hyvinkään taloudellisessa tilanteessa on oma haasteensa, mutta varsinkin toissa kausi osoitti, että Pihkalassa on paljon katsojapotentiaalia, joka kyllä syttyy hyvän menestyksen mukana.