IIvo Niskanen osoitti olevansa hirmuiskussa – hiihti olympiapronssille sivumatkallaan

Iivo Niskanen dominoi yhdistelmäkisan alkukilometrejä.

Muu urheiluPeking 2022

IIvo Niskanen osoitti olevansa hirmuiskussa – hiihti olympiapronssille sivumatkallaan

Iivo Niskanen osoitti olevansa huippukunnossa ottamalla olympiapronssin 30 kilometrin yhdistelmäkisassa. Venäläiset ottivat kisassa kaksoisvoiton.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.2.2022 | KUVAT All Over Press

Iivo Niskanen avasi Suomen mitalitilin Pekingin talviolympialaisissa hiihtämällä pronssille 30 kilometrin yhdistelmäkisassa. Olympiakultaan hiihti Aleksandr Bolšunov ennen maanmiestään Denis Spitsovia. Venäläiskaksikon ero maalissa oli minuutin ja 10 sekuntia. Niskanen jäi Spitsovista 49 sekuntia.

Perttu Hyvärinen hiihti upeasti seitsemänneksi. Remi Lindholm oli 25:s.

Niskanen hallitsi yhdessä Bolšunovin kanssa 15 kilometrin perinteisen osuutta. Niskanen teki ensimmäisen isomman siirtonsa vajaan viiden kilometrin jälkeen kiskaisemalla muihin kymmenen sekunnin kaulan. Alkumatkasta kaatunut Bolšunov hiihti kuitenkin Niskasen kiinni ja kaksikko tuli suksien vaihtoon 30 sekuntia ennen Spitsovia ja hänen kannassaan olleita Norjan Hans Christer Holundia ja Pål Golbergia.

Bolšunov ratkaisi olympiakullan heti suksienvaihdon jälkeen kiskaisemalla Niskaseen yli kymmenen sekunnin eron. Spitsov hiihti Niskasen kiinni ja ohitti hänet 17 kilometrin hiihdon jälkeen. Bolšunov kasvatti koko ajan etumatkaansa Spitsoviin ja Niskaseen ja hiihti ääriraskaissa olosuhteissa ylivoimaiseen voittoon.

Holund jäi vapaan osuuden alkukilometreillä lisää Niskasesta, mutta alkoi hiihtää suomalaista kiinni. Maalissa ero oli 30 sekuntia.

Olympiakulta oli Bolšunovin ensimmäinen. Hänellä oli tätä ennen kaksi henkilökohtaista olympiahopeaa ja yksi pronssi sekä viestihopea. Kaikki mitalit tulivat Pyeongchangin talvikisoista neljä vuotta sitten.

Niskaselle pronssi oli kolmas olympiamitali. Hän voitti Sotšissa kahdeksan vuotta sitten parisprintin olympiakultaa yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Pyeongchangissa Niskanen voitti 50 kilometrin perinteisen kisan.

Niskasen päämatka, perinteisen 15 kilometrin kisa, hiihdetään perjantaina. Kisa osoitti, että Niskasella on sanansa sanottavana myös 50 kilometrin kisassa, vaikka se hiihdetäänkin vapaalla hiihtotyylillä.