Il Maestro näytti nerouttaan ja kultahampaitaan syöttelemällä Unkarin suohon

Mikko Rantanen oli Unkaria vastaan Leijonien ykköstähti.

Jääkiekon MM2023Leijonat

Mikko Rantanen nousi valokeilojen keskipisteeseen, kun Suomi otti 7-1-voiton Unkarista. Mestari syötti Suomen seitsemästä maalista kolme ja pelasi muutenkin mestarillisen ottelun.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.5.2023 | KUVAT All Over Press

Leijonien voitto ei irronnut helposti, sillä Ruotsille torstaina 1-7-hävinnyt Unkari roikkui Leijonien turkissa kiinni kaksi erää. Vasta kolmannessa erässä joukkueiden tasoero alkoi näkyä myös tulostaululla.

Suomen vaikeimmat hetket olivat heti ottelun alussa, jolloin Leijonat oli helisemässä ennakkoluulottomasti pelanneen Unkarin kanssa. Unkari voitti ennen Istvan Terbocsin ajassa 8.42 ottamaa jäähyä laukaukset 4-1 ja loi niiden myötä kolme vaarallista maalipaikkaa Jussi Olkinuoran maalille.

Terbocsin jäähyn aikana tuulensuunta kuitenkin kääntyi. Leijonat pyöritti jäähyn aikana vahvaa ylivoimaa, muttei saanut maalia aikaan. Lopulta Unkarin valli murtui ajassa 12.52, kun Mikko Rantanen juoni mainiolla liikkeellään Mikko Lehtosen tekopaikkaan ja tämä nosti kiekon ohi Bence Balizsin. Atte Ohtamaa sai maaliin syöttöpisteen.

Suomen vahvaa otetta Terbocsin jäähyn jälkeen kuvaa se, että Balizs torjui jäähyn alkamisen jälkeen erässä kahdeksan kiekkoa ja Olkinuora vain yhden kiekon.

Toisessa erässä Leijonat näytti lähtevän karkuteille. Se hallitsi pelitapahtumia ja kun Kaapo Kakko avasi MM-kisojen maalitilinsä iskemällä ylivoimalla Antti Suomelan ja Joel Armian syötöstä Suomen 2-0-johtoon ajassa 23.09, Nokia-areena kuvitteli ottelun lähtevän paketointilinjalle.

Toisin kuitenkin kävi. Tamas Pozsgai ampui kohti Olkinuoran maalia helpon laukauksen, jonka Olkinuora koppasi räpyläänsä, mutta pudotti sen nostaessaan kättään ylös. Kiekko tippui Olkinuoran selän taakse taakse ja Balázs Sebők kävi sohaisemassa kiekon maaliin. Ottelua oli pelattu Unkarin maalin syntyessä 26.46.

Olkinuora torjui toisessa erässä viisi laukausta ja Balizs yhdeksän.

Leijonat aloitti kolmannen erän sähköisesti. Rantanen pyöritteli jälleen mestarillisesti herkkupaikan Ohtamaalle, joka löi kiekon sisälle, kun kolmatta erää oli pelattu vain 51 sekuntia. Sakari Manninen sai maalista myös syöttöpisteen.

Ja lisää Rantas Show’ta oli tulossa. Suomi pelasi jälleen erinomaisen ylivoimaa Gergo Nagyn istuessa penkillä ja Rantanen avasi Lehtosen syötöstä lyhyellä siirrolla tekopaikan Teemu Hartikaiselle, joka sivalsi numeroiksi 4-1. Kolmatta erää oli maalin syntyessä pelattu 3.24.

Kolmea minuuttia myöhemmin Kasperi Kapasen nosto yllätti Balizsin ja Leijonat johti jo 5-1. Syöttöpisteen maaliin saivat Kakko ja Suomela.

Waltteri Merelä lisäksi Suomen johdon jo 6-1:een Hannes Björnisen ja Niklas Frimanin esityöstä, kun ottelua oli pelattu 54.42. Maali oli Merelän ensimmäinen MM-kisamaali.

Armia viimeisteli ottelun loppunumerot ylivoimalla purjehtimalla Unkarin puolustuksen läpi ja iskemällä kiekon Unkarin maaliin 59 sekuntia ennen loppua. Syöttöpisteet menivät Olli Määtälle ja maalivahti Jussi Olkinuoralle.

”Meni pakottamiseksi”

Päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen pelin jälkeen Leijonien kolmanteen erään.

”Kahdessa ensimmäisessä erässä oli liikaa yksin yrittämistä ja peli meni pakottamiseksi. Kolmannessa erässä saimme peliin rentoutta ja ensimmäisessä vaihdossa tullut maali oli tärkeä. Kolmanteen erään olin tyytyväinen. Kärsivällisyys on tärkeää, sillä ei asiat aina mene kuten itse haluaa. Kun turhautuu ja tuskastuu, silloin helposti peli kipsaantuu. Jokaisen pitää vain pelata yhtenä viisikon jäsenenä, kuten tehtiin kolmannessa erässä”, Jalonen sanoi C Moren haastattelussa.

Kasperi Kapanen oli samoilla linjoilla Jalosen kanssa.

”Kaksi ensimmäistä erää olivat vaikeita, kun eroa oli vain maali. Silloin pitää pysyä vain rauhallisena ja pelata omaa peliä, koska silloin niitä tuloksia myös tulee. Hieno voitto”, Kapanen sanoi C Morella.

Illan ykköstähti Mikko Rantanen iloitsi kolmannesta erästä ja siitä, että erässä saatiin onnistumisia laajalla rintamalla. Rantanen on tehnyt viidessä MM-ottelussa nyt seitsemän tehopistettä, jotka kaikki ovat tulleet maalisyötöistä. Hän ei kuitenkaan ollut C Moren haastattelussa huolissaan siitä, ettei oma maaliputki ollut vielä auennut.

”Tulin tänne joukkuevoittamisen vuoksi ja toivottavasti voitamme ensi viikolla mahdollisimman monta ottelua. Kolmas erä oli sellaista peliä, jota haluamme pelata. Vastustajat toki kovenevat, mutta meidän on saatava vain ehjiä peliä ja lisää tasaisuutta”, Rantanen sanoi.