Ilves muutti pelitapaansa ja voitti, mutta miksi vasta nyt ja kuka oli muutoksen aivot?

Les Lancaster ja Ilves ottivat pakkopaikassa pakkovoiton TPS:stä. Lauantaina show jatkuu Turussa.

JääkiekkoLiiga

Ilves muutti pelitapaansa ja voitti, mutta miksi vasta nyt ja kuka oli muutoksen aivot?

Ilveksen voitto ja sen vahva esitys herättävät Samuel Savolaisen mukaan kysymyksen, miksi pelitapaa muutettiin vasta nyt ja kuka sen teki?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.4.2022 | KUVAT All Over Press

Ilves lähti illan otteluun veitsi kurkulla, mutta ilta päättyi sen selvään 3-0-voittoon. Samuel, mihin Ilveksen voitto tänään perustui?

Se perustui siihen, että Ilves oli laittanut kuntoon sellaiset pelin perusperiaatteet, jotka voittavassa pudotuspelijääkiekossa pitää olla kunnossa. Ilveksen kenttätasapaino oli tänään parempi ja sen viisikkopelaaminen tiiviimpää kuin kertaakaan tässä ottelusarjassa. Ilves hyökkäsi kontrolloidummin, se rytmitti peliä paremmin, se käytti paljon hyvin organisoituja rintamahyökkäyksiä ja keskialuetta puolustettiin todella hyvin. Muutenkin Ilveksen ryhmitys oli koko ajan paremmin pelin alla, jos kiekko menetettiin.
Jääkiekossa on vanha sanonta, että silloin kun jääkiekossa puolustetaan paremmin, silloin myös hyökätään paremmin. Tämä näkyi koko Ilveksen pelaamisessa, mutta erityisesti Marko Anttilan pelaamisessa. Hänellä oli tänään tukeneen ne paljon puhutut pelin rakenteet ja Mörkö pelasi ehdottomasti välieräsarjan parhaan ottelunsa – kuten pelasi koko Ilves.

Vastaavasti TPS:lle sattui tänään tämän sarjan heikoin peli. TPS:llä ei toiminut oikeastaan mikään asia tänään niin hyvin kuin se on tässä sarjassa toiminut. TPS pelasi hieman laiskasti ja sen viisikkopelaaminen hajosi ihmeellisellä tavalla. En nyt sano, että Andrei Karejev olisi ollut muita turkulaisia huonompi, mutta valitettavasti veskarin virheet näkyvät tulostaululla. Kaksi ensimmäistä Ilveksen maalia olivat molemmat sellaisia, että toisena iltana Karejev olisi torjunut ne. Nyt ne jäivät torjumatta.

Kaiken lisäksi TPS:n tulikuuma ykköskenttä pelasi tänään sarjan heikoimman pelinsä. Tällaisia iltoja ja pelejä tulee jääkiekossa, mutta TPS:n kannalta on huolestuttavaa, että kun ykkönen sakkasi, heidän selkänsä takaa ei löytynyt ketään, joka olisi nostanut kätensä pystyyn ja sanonut, että me hoidamme homman. Jos muista vastuunkantajia ei ole kuin ykköskenttä, silloin rekeä vedetään kyllä ohuella vaijerilla.

Sanoit, että Ilves oli laittanut tänään kuntoon ne asiat, joiden voittavassa pudotuspelijääkiekossa pitääkin olla kunnossa. Miksi ne eivät olleet kunnossa aiemmin?

Sehän se tässä se kysymys onkin. Miksi vasta nyt?

Ilves pelasi tämän sarjan aiemmissa otteluissa sitä samaa flow-jääkiekkoa, jota se pelasi jo runkosarjassa. Siinä jääkiekossa viisikon tiiveys on vasta toissijainen asia. On tietyssä mielessä käsittämätön ja jopa anteeksiantamaton virhe Ilveksen valmennusjohdolta, jos voittavan pudotuspelijääkiekon logiikka ymmärrettiin vasta viidennessä ottelussa, kun kauden päättyminen oli yhden ottelun päässä.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, kuka siellä kopissa oli ottanut tussin käteensä ja sanonut, että nyt loppu tämä rusettiluistelu ja aletaan pelata sellaista jääkiekkoa, jota pudotuspeleissä pitää pelata. Apuvalmentaja Marko Ojanenko? Pelaajien taidosta tämä ei ole ollut kiinni, kuten tänään nähtiin. Kun pelin rakenteet pantiin kuntoon, myös tulos pantiin samalla kuntoon.

Lauantaina vuorossa kuudes ottelussa Turussa. Vieläkö Ilves voi nousta sillasta ja mennä finaaleihin?

Totta kai Ilves sai tämän päivän voitosta lisää liekkiä ja jos he pelaavat samalla tavalla kurinalaista ja tiivistä viisikkopeliä, puolustavat kurinalaisesti ja hyökkäävät kontrolloidusti, kaikki on mahdollista. Mutta on tässä silti muutama mäki Ilveksellä ylitettävänä. On muistettava, että he ovat tehneet edellisessä kahdessa ottelussa Turussa nolla maalia ja tasaviisikoin tehdyt maalit ovat ottelusarjassa TPS:n eduksi 14-4.

Pidän siksi TPS:ää suosikkina tässä ottelusarjassa, mutta Ilves näytti tänään, että jos se pystyy samanlaiseen esitykseen huomenna, TPS:n on parannettava pelaamistaan ja asennettaan. Ja tietenkin sitten tullaan siihen kysymykseen, mitä tapahtuu, jos Markus Nurmen ykköskenttä ei onnistu huomennakaan.

Joka tapauksessa edessä on todella, todella mielenkiintoinen ottelu – ja ovi on edelleen raollaan kaikkeen.