José Mourinholla on lupa valehdella, koska hänen tarkoituksensa on hyvä

José Mourinhoa on joko pakko rakastaa - tai vihata.

EurocupitJalkapallo

José Mourinholla on lupa valehdella, koska hänen tarkoituksensa on hyvä

José Mourinho kehui HJK:ta ennen AS Roma -ottelua. Puhuiko hän totta vai keksiä omiaan - sitä kukaan ei voi tietää paitsi Special One itse.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.9.2022 | KUVAT All Over Press

Suomessa suristiin iloisesti ja naamat maireina, kun José Mourinhon kehui keskiviikkona pidetyssä HJK-ottelun lehdistötilaisuudessa ”heidän valmentajaansa” eli Toni Koskelaa ja sitä, kuinka hyvin tämä on organisoinut joukkueen pelaamisen. Mourinho muistutti myös, että ottelu Real Betisiä olisi voinut päättyä toisinkin.

Kauniita sanoja, joissa on kuitenkin yksi varottava piirre. Mourinhon puhuessa vastuu on vielä enemmän kuulijalla kuin savolaisten puhuessa.

Mourinholle julkinen puhe ei ole tapa kertoa näkemyksiään, vaan väline. Puukko, jolla voidaan yhtä hyvin vuolla kauniita koruesineitä, fileoida merten uljainta lohta tai tappaa tarkalla heitolla keittiöön luikerrellut rotta.

20.00 for HJK to shock AS Roma. Bet now or live at LeoVegas!

Ongelmana on vain, ettei kukaan oikeasti näe, mitä Mourinho on puukollaan tekemässä. Kun hän sanoo puhelimessa, että hän istuu kotonaan fileoimassa kohta, hän saattaa tosiasiassa olla pyyhkimässä puukolla tappamansa rotan verta keittiön lattialta.

On varmaa, että Mourinho tai hänen analyytikkoarmeijansa ovat analysoineet HJK:n pelaamista ja kiinnittäneet huomiota Klubin pelaamisen organisointiin, mutta pitääkö Mourinho sitä oikeasti hyvänä vai ei, jää kuulijan arvioitavaksi.

***

Mourinho on 2000-luvun menestyneimpiä ja suurimpia valmentajia 2000-luvulla. Hän on luotsannut urallaan FC Porton sensaatiomaisesti Mestarien liigan voittoon ja voittanut liigamestaruuksia viidessä eri maassa – Portugalissa, Englannissa, Italiassa ja Espanjassa. Voitettuja liigamestaruuksia on yhteensä kahdeksan, minkä lisäksi hänen joukkueensa ovat voittaneet kahdesti Mestarien liigan sekä 12 muuta merkittävää pokaalia.

Hänen joukkueensa ovat voittaneet!

Miksi ei hän on voittanut, onhan kysymyksessä yksi jalkapallohistorian arroganteimmista valmentajista?

Tämän vuoksi:

”Kun voitamme, me voitamme. Kun häviämme, minä häviän!”

Itse asiassa koko arroganttiuden käsite on Mourinhon kohdalla monisäikeinen. Hän täyttää kyllä käyttäytymisellään ja kommenteillaan arroganttiuden kriteerit – mutta vain julkisella käyttäytymisellään ja julkisilla kommenteilla.

Mourinho osaa olla tarvittaessa jäätävän suora myös omille pelaajille. Vuonna 2018 Englannin syntyi kohu, kun Mourinhon väitettiin kutsuneen Paul Pogbaa virukseksi joukkueen edessä.

Se on yksi puoli Mourinhoa, mutta hänen alaisuudessaan pelanneet pelaajat ovat piirtäneet kameroiden ja valokeilojen takana toimivasta Mourinhosta myös täysin erilaisen kuvan. Jotkut pelaajat ovat kuvailleet Mourinhoa isämaiseksi hahmoksi, joka on loistava pelaajien motivaattori ja joka huolehtii pelaajista kuin omista lapsistaan.

Muutenkin Mourinho on korostanut uransa aikana psykologian merkitystä ja ymmärtämistä valmennuksessa. Hänen mukaansa valmentamisessa on kysymys 70-prosenttisesti juuri psykologista ja vain 30 prosenttia taktiikasta.

Hän on kertonut useissa haastatteluissa myös entisestä yliopistoprofessoristaan, joka toisti kerta toisensa jälkeen, että valmentaja, joka ymmärtää vain jalkapalloa, ei ole valmentaja.

Tätä ohjetta Mourinho on noudattanut omalla urallaan.

***

Kun Mourinho nimitettiin kesällä 2004 Chelsean manageriksi, hän pyysi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa, ettei häntä kutsuttaisi arrogantiksi, vaan Special One’ksi.

Siinä lauseessa on Mourinhon julkisen puolen ydin: en ole arrogantti, ainoastaan erikoistapaus.

Mikä ihana käsitteiden kombinaatio!

Mourinho sai heti englantilaisessa mediassa erikoisaseman. Hän rikkoi valmentajien perinteisen puhetavan kaavan, jossa valmentajat puhuivat sanomatta mitään.

Kysymys ei ollut siitä, että Mourinho olisi ollut ainoa julkisuutta hyväksi käyttänyt tai julkisuudessa valehdellut manageri.

Ero oli vain siinä, että kun professoriksi ristitty ranskalainen manageri sanoi paksujen okulaariensa takaa sofistikoituneesti englantia murtaen jotakin, sitä pidettiin nerona jalkapallopuheena. Murinhon vulgääristä ja suorasta puheesta nähtiin yleensä vain se, millaisia otsikoita hänen sanoistaan saisi.

Arsène Wenger on tirkistelijä, joka tykkää katsella kaukoputkella, mitä muissa perheissä tapahtuu.”

”Jos hänellä (Wengerillä) on kaikki 11 pelaajaa käytössä, hän ei pysty voittamaan vierasotteluita. Ja jos Thierry Henry puuttuu kokoonpanosta, hän ei voita yhtään ottelua. Siitä hänen pitäisi olla huolissaan, ei meistä.”

***

Mourinhon julkisia lausuntoja ei kannata koskaan katsoa totuutta vasten. Ne kannattaa katsoa sitä vasten, miten ne palvelevat hänen tärkeintä tehtäväänsä – voittamista.

Voidaan sanoa, että hänelle maksetaan voittamisesta, mutta se olisi väärä tulkinta Mourinhosta. Hän ei voita siksi, että hänelle maksetaan. Hän voittaa siksi, että voittaminen on hänen intohimonsa.

Hän purki suhteensa voittamiseksi Chelseassa:

”Minua ei kiinnosta, hallitsemmeko otteluita tai pelaammeko kauden ilman yhtään tappiota. Minua kiinnostaa vain, voitammeko Valioliigan mestaruuden.”

***

Mourinhon maailmassa voittamisessa on kaksi muuttujaa – oma joukkue ja vastustaja.

Jokaiselle jalkapallovalmentajalle on selvää, että hänen tehtävänsä on kehittää ja saada oma joukkue pelaamaan maksimaalisella tavalla.

Sen jälkeen on mietittävä, miten eri vastustajia vastaan on pelattava. Yleensä se tarkoittaa taktista lähestymistä otteluun.

Mourinho on aina ollut mestari molemmissa asioissa, mutta hän on mestari myös kolmannessa asiassa: psykologisessa sodankäynnissä.

Kun Mourinho helmikuussa 2014 totesi julkisesti, että Arsène Wenger on epäonnistumisen erikoisosaaja, Specialist in Failure, hän tiesi, ettei Wenger voisi enää koskaan ottaa häntä ja hänen valmentamiaan joukkueita pelkästään vastustajina, vaan vihollisena, jolle on pakko kostaa tuo loukkaus. Mourinho toivoi, että kostonhimo saisi Wengerin yrittämään seuraavassa ottelussa jotain yltiöpäistä, jotta Wenger voisi kostaa loukkauksen.

Tiedä häntä, mitä Wenger oikeasti teki ennen seuraavaa Chelsea-ottelua, mutta lopputuloksen perusteella se ei ollut mitään kovin järkevää: Chelsea murskasi Arsenalin Wengerin 1000:nnessa ottelussa Arsenalin managerina tylysti 6-0.

Tappio oli Arsenalin suurin tappio yhdessä Manchester Unitedille kärsityn 2-8-teurastuksen ohella Wengerin aikakaudella.

Siksi myös HJK:n kannattaa pitää pää kylmänä illalla Stadio Olimpicolla.

Mourinho on puhunut, mutta onko hän puhunut totta vai lämpimiään – sen tietää vain Special One itse.

Eurooppa-liiga: AS Roma-HJK torstaina kello 22.00. Seuraa ottelua ElmoTV-livessä, jossa Joel Perovuo kommentoi ottelun tapahtua lennossa.