Imatran tämän kauden suurimman yllättäjän loisto ei näy tilastoissa – loogisesta syystä

Miitri Pesonen pelasi ensimmäisen ottelunsa IPV:n Superpesis-miehistössä jo 16-vuotiaana. Nyt Superin otteluja Pesosen tilillä on 76.

Lintu vai kalaPesäpallo

Imatran tämän kauden suurimman yllättäjän loisto ei näy tilastoissa – loogisesta syystä

Miitri Pesonen edustaa Imatran Pallo-Veikkojen tulevaisuutta - ja on valmis korvaaja IPV:n tämän kauden jälkeen jättävälle Juho Keinäiselle.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 16.8.2021 | KUVAT All Over Press

Miitri Pesonen

Kuka?

Miitri Pesonen on pelaaja, johon piirtyy kaksi suurempaa kuvaa.

Toinen niistä kertoo siitä, millaisten pelaajien päälle IPV:n tulevaisuus voisi parhaimmassa tapauksessa rakentua. Pesonen on 19-vuotias IPV:n oma kasvatti ja siinä mielessä mielenkiintoinen pelaaja. Imatra tunnettiin takavuosikymmeninä loistavasta juniorituotannostaan, mutta IPV:n laman vuosien aikana myös juniorityö oli heikommalla mallilla. Pesonen on yksi niistä pelaajista, jotka todistavat, että Imatra on perinteinen pesäpallopaikkakunta, josta löytyy osaamista kasvattaa myös junioreita.

Toinen kuva kertoo siitä, mitä Pesosessa on katsottava. Pesonen on pelannut tällä kaudella paljon IPV:n kärkenä, mutta hän ei ole kärkimies, vaan vaihtaja. Hän on kuitenkin joutunut pelaamaan kärkenä, koska IPV:n alkuperäiset suunnitelmat Teemu Nurmion paikkaamisesta eivät ole toteutuneet tai toimineet. IPV on siis joutunut uhraamaan Pesosen kärkimieheksi ja Pesonen itsensä – ja siksi Pesosessa ei kannata katsoa, millainen kärkimies hän, vaan millainen vaihtaja hän on ja miten hän on onnistunut esimerkiksi vaikea ykkösvaihdon purkajana.

Siksi Pesosta pitää arvioida potentiaalin kautta. Kun nyt kolmosena pelaava Juho Keinänen jättää syksyllä IPV:n, Pesonen on sisällä valmis paikkaaja Keinäselle ykköskärjessä.

Itse asiassa Pesonen voi ottaa myös Keinäsen roolin johtava etukenttäpelaajana, sillä hän on pelannut tällä kaudella Keinäsen parina etukentälle – ja pelannut 19-vuotiaaksi pelaajaksi vahvan kauden.

Vahvuudet

Pesonen on sisällä potentiaaliltaan ilman muuta ykköskärjen pelaaja. Hän on nopea ja oppii koko ajan etenemään paremmin. Pesonen hallitsee jo nyt kaikki perusvaihtolyönnit, varsinkin pienet, ja siksi hänen tulevaisuutensa on nimenomaan vaihtajana.

Ulkona Pesonen on nopeasti sopeutunut etukentälle. Hän on ketterä liikkumaan, pallovarma ja hänen heittokätensä on jo nyt vahva ja paranee koko ajan. Pesonen vahvaa luottoa kuvaa se, että hän on pelannut takatilanteissa tappimiestä.

Heikkoudet

Vaikka Pesoselta löytyykin potentiaalia, hän ei ole vielä samalla tavalla valmis pelimies 19-vuotiaana kuin esimerkiksi saman ikäinen Sotkamon Jymyn Kalle Kuosmanen. Kokemattomuus on kuitenkin sellainen asia, että se paranee kokemuksen myötä. Myös Pesonen isot tilastot muuttuvat nopeasti, kun hän pääsee omalta kannaltaan optimaaliselle pelipaikalle vaihtajaksi.

Tulevaisuus

Pesosella on kaikki edellytykset kehittyä erinomaiseksi pesäpalloilijaksi. Hänellä on siihen kaikki tarvittavat fyysiset perusominaisuudet ja lisäksi Pesoselta löytyy kunnianhimoa urheilijana. Taitotaso on jo nyt nuoreksi pelaajaksi hyvä ja kehittyy koko ajan.

Pesonen on tärkeä pala myös IPV:n tulevaisuuden suunnitelmia. Imatralla on kasvamassa Pesosen, Rasmus Surakan ja lainalla tällä kaudella Jyväskylän Lohessa pelanneen Veeti Lankisen johdolla lupaavia juniori-ikäisiä pelaajia, joiden ympärille IPV voi rakentaa uutta tulemistaan. Haasteena toki on, että muut seurat kuokkivat joka syksy Imatraa – mutta siihen sen on vain totuttava ja suojauduttava samalla tavalla kuin esimerkiksi Kitee.

Lintu vai kala?

Peippo. Yhtä ketterä ja hyvä ”laulaja”, jonka lauluääni erottuu kesän edetessä yhä kuuluvammin ja yhä kauemmaksi.