Taikatemput pelastivat Imatran tänä kesänä, mutta sen todelliset haasteet ovat edessäpäin

Rasmus Surakalla ja Imatralla ilonaiheet olivat tällä kaudella harvassa - mutta niitä oli kuitenkin sen verran, että sarjapaikka säilyi ilman karsintoja.

Pesäpallo

Taikatemput pelastivat Imatran tänä kesänä, mutta sen todelliset haasteet ovat edessäpäin

Imatra varmisti tiistaina paikkansa Superissa myös ensi kaudella, vaikka hävisikin Kiteelle 0-1. Todelliset haasteet Imatralla on kuitenkin edessä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.8.2023 | KUVAT All Over Press

Miesten Superpesiksessä varmistui tiistain kierroksella Kouvolan ja Kempeleen kotietujen lisäksi se, että Imatran kausi päättyy torstaina kotiottelussa Sotkamoa vastaan. IPV vältti putoamiskarsinnat, mutta jäi ulos säälipleijareista ja pudotuspeleistä. Pekka, miten niputat IPV:n kauden?

Imatra saa olla kaikkien käänteiden jälkeen todella tyytyväinen siihen, että se vältti putoamiskarsinnat. Yhdessä vaiheessa tilanne näytti pelillisesti todella uhkaavalta, mutta IPV teki heinäkuussa kovat, mutta oikeat ja onnistuneet korjausliikkeet.

Se laittoi sivuun molemmat lyöjäjokerit, Atte Brandtin ja Tommi Piiraisen, ja hankki kokeneen Toni Laakson loppukaudeksi. Samalla myös Mikko Kososen rooli selkiytyi. Nämä korjausliikkeet pelastivat Imatran. Kosonen löi todella elintärkeitä juoksuja ja Laakso oli myös tärkeä pelaaja. Pistepussi alkoi turvota, varsinkin otteluissa, joissa IPV sai läpilyöntejä.

Myös Valtteri Luoman ja Valtteri Hämäläisen lainaaminen elintärkeään Koskenkorva-otteluun Kouvolasta oli kova temppu niin Imatralta kuin Kouvolaltakin, joka päästi näin kovat pelimiehet lainalle Imatralle – Luoman yhteen otteluun ja Hämäläisen kahteen.

Piste-ero säälipleijareihin pääseviin joukkueiseen ei ole pisteissä suuri, mutta todellisuudessa seinä olisi tullut joka tapauksessa Imatralle vastaan nopeasti – joko jo säälipleijareissa tai viimeistään puolivälierissä. Siksi säälipleijareista rannalle jäämistä on turha sen enempää surra, tärkeintä oli välttää putoamiskarsinta ja mahdollinen putoaminen Ykköspesikseen.

Se oli lopulta kova saavutus.

Miltä Imatran tilanne näyttää isommassa kuvassa?

Kyllähän se haastavalta näyttää. Imatran uuden tulemisen kasvot ja takuumies Jani Valkeapää siirtyi ennen kauden alkua SaiPan toimitusjohtajaksi ja IPV.n on selvittävä nyt ilman Valkeapäätä.

Myös taloudellinen tilanne on haastava. Imatran takana on kyllä paljonkin tukijoita, mutta purot ovat sen verran pieniä, ettei niistä merta tehdä. Tilannetta ei helpota myöskään rajaliikenteen täydellinen tyrehtyminen Ukrainan sodan seurauksena.

Great news! Finnish Pesapallo is here! Check the odds and play at Stake.com!

On myös hyvä kysymys, onko Ukonniemi sittenkin liian kaukana Imatran varsinaisesta keskuksesta. Imatra on vanha pesäpallopaikkakunta, mutta nyt tuhannen katsojan rajan rikkominen alkaa olla todella tiukassa. Ennen tuhannen katsojan alle jääminen olisi ollut aina pettymys.

Imatra oli nousunsa jälkeen vakioysi ja koronakesänä 2021 se pääsi jopa pudotuspeleihin, joissa se oli lähellä pudottaa Mansen. Se oli kuitenkin poikkeuskausi. Todellisuus on nyt se, että aiemmin Imatran takana tulleet seurat ovat ajaneet IPV:n kiinni ja Seinäjoki ja Pattijoki ovat menneet siitä jopa ohi.

Ainakin niiden tilanne näyttää hieman valoisemmalta kuin Imatralla. Pattijoella on koossa todella nuori ja lupaava joukkue ja JymyJusseillekin näyttää riittävän pelaajia Etelä-Pohjanmaalta. IPV:lle on kasvanut toki Rasmus Surakan ja Miitri Pesosen kaltaisia omia junioreita, mutta juniorituotanto ei ole määrällisesti ja laadullisesti vielä sillä tasolla, että sen varaan voisi rakentaa.

Ja kun kaiken tämän laskee yhteen, Imatran on todella vaikea pitää vähänkin lahjakkaampia pelaajia. Imatralla on tehnyt todella hyviä löytöjä viime vuosina, mutta heidät on viety saman tien suurempiin seuroihin ja myös Surakan ja Pesosen kohdalla on sama riski – ei vielä ensi vuonna, mutta kun heidän sopimuksensa loppuvat, ottajia on varmasti oven takana.

Imatralla on edelleen mahdollisuutensa, mutta kyllähän totuus on se, että ellei Imatralla saada jotain suurta muutosta aikaan, tilanne ei tästään helposti parene – ja kun Superin joukkueiden määrää pudotetaan ensi kauden jälkeen yhdellä seuralla, Imatra on entistä lähempänä kuilua.